Vijf bekende Oostkampenaars hebben ons verlaten

Redactie KW

André Lejaeghere (90), André D’hoore (84), Adhemar Devlieghere (81), Hubert Carette (87) en Diana Dierickx (82) zijn vorige week overleden. Alle vijf zijn het geen onbekenden in Oostkamp en ver daarbuiten. De eerste twee betreurden verdienden hun sporen vooral in de ondernemerswereld, Adhemar en Hubert in het onderwijs, Diana was een supervrijwilligster. We vroegen aan familie en mensen uit hun omgeving hoe we de overledenen het best kunnen herinneren.

André Lejaeghere (23-04-1929 / 13-04-2020) was de echtgenoot van Jacqueline Delacourt en de vader van Anne (met Paul Bauwens) en Yves Lejaeghere (met Anja Vanluchene). Frederik (met Melissa Vlietinck) en Nele Crampe (met Bart Frammont) zijn samen met Nicolas (met Hanne Broekmans), Maxim en Felix Lejaeghere de kleinkinderen die delen in de rouw. Leander, Tijmen, Noor en Lars zijn de vier achterkleinkinderen.

André, die bekroond was met het Kruis van Officier in de Kroonorde was algemeen directeur van NV Efco, invoerder Champagne Demilly de Baere, bestuurslid Eigen Bouw NV, erevoorzitter KSV Oostkamp, Bestuurslid Koninklijke Azalea Tennisclub en stichtend bestuurslid sinds 1989 van Lions Club Oostkamp.

Bart Vergauwe van de Lions Club typeert André zo: “In onze Lions Club was André tot voor enkele jaren onze gewaardeerde protocolmeester. Hij was zeer punctueel en genoot ten volle van een heerlijk gerecht met een lekker bijpassend wijntje. André verzorgde ook op een grandioze manier onze jaarlijkse champagneverkoop en dit samen met zijn lieve echtgenote Jacqueline, waarvoor onze oprechte dank. We zullen André altijd herinneren als een vriendelijke, joviale man.” (Uitvaartcentrum Timmerman/ PH)


Vijf bekende Oostkampenaars hebben ons verlaten

André D’hoore (29-11-1935 / 15-04-2020) was de echtgenoot van Anna Doom en de vader van Hans (met Katelijne Vermeersch), Piet (met Anuschka Steenkiste), Roos (met Wim Decleer), Kris en Siska D’hoore (met Bert Vermeulen). Als grootvader van twaalf kleinkinderen werd hij in 2018 het trotse hoofd van een viergeslacht met de geboorte van Arthur (kleinzoon van Piet).

André was zaakvoerder van de bekende brandstoffenhandel in Moerbrugge en lid van het bestuur van de Middenstand in Oostkamp. “Als voetbalfan sponsorde hij met plezier het voetbal van KSV Oostkamp en zijn tenorstem versterkte het koor van Moerbrugge”, vertellen zijn kinderen. “Vrienden typeren zijn lach, zijn blik, het beetje deugniet zijn, dat zo sympathiek overkwam. Anderen zagen hem als een joviale levendige man die klaar stond om anderen te helpen.”

André woonde naast de school van Moerbrugge. “André was een goede buur en vriend van onze school De Vaart”, vertelt de directeur. “Hij woonde heel zijn leven naast ons en was nauw betrokken met het schoolleven. Hij was de school heel genegen en ik heb dikwijls op zijn steun mogen rekenen. Wij konden geen betere buur dromen. Ik zal onze aangename babbels missen.”

Door de coronamaatregelen neemt de familie in beperkte kring afscheid in de Sint-Godelievekerk van Moerbrugge. (Uitvaartcentrum Timmerman/ PH)


Vijf bekende Oostkampenaars hebben ons verlaten

Adhemar Devlieghere (14-08-1938 / 15-04-2020) was de echtgenoot van Nicole Hollevoet en de vader van Jürgen (met Fran Van hunsel) en Frank Devlieghere (met Bénédicte Callebaut). Zijn vijf kleinkinderen zijn Eva, Mattijs, Ester, Baptiste (met Bénédicte Declerck) en Clémence Devlieghere.

Adhemar was gewezen directeur van het volwassenenonderwijs Oostkamp; gewezen gewestelijk afgevaardigde van het COC; gewezen voorzitter van de scholengemeenschap Gruuthuse; voorzitter van de adviesraad Oostkamp Karel de Goede vzw; lid van de algemene vergadering Karel de Goede vzw. “Hij heeft zich ook veel ingezet voor het Oostkampse verenigingsleven”, vertelt zijn jongste zoon Frank: “Hij is voorzitter geweest van de Oostkampse Cultuurraad en bestuurslid van het Davidsfonds waarvoor hij onder meer verschillende reizen, daguitstappen en fotozoekwedstrijden mee hielp organiseren. Hij was in eerste instantie een gepassioneerde leerkracht wiskunde in het Sint-Leocollege Brugge en Sint-Pietersinstituut Oostkamp. Daarnaast was hij ook een fantastische, inspirerende vader voor ons met heel veel gevoel voor diplomatie en rechtvaardigheid.”

Oud-collega Bert Bouljon vertelt: “Als jonge leraar, begin de jaren 60 werd het toenmalige Sint-Leocollege in Oostkamp zijn uitvalsbasis. Met een ruim basispakket droeg hij via de vakken wiskunde, biologie, fysica en economie intens mee aan een goede studieattitude die de jongeren wapende om hun verdere schoolloopbaan met succes af te ronden. Na drie jaar middelbaar onderwijs in Oostkamp zagen de Brugse scholen onze leerlingen graag komen. Vanuit de Cultuurraad en in samenwerking met het gemeentebestuur heeft hij het sport- en cultuurcentrum De Valkaart en de bibliothekenfusie mee helpen voorbereiden. Hij had een ongebreidelde werklust en was een buitengewoon oriënterend en instruerend lesgever, een collega met een gezagvolle inbreng. Het was voor ons een groot verlies om hem na meer dan dertig schitterende jaren als leraar wiskunde te zien stoppen met lesgeven om directeur te worden van het lokale Centrum voor Volwassenenonderwijs tot aan zijn pensioen.” (Uitvaartcentrum Timmerman/ PH)


Vijf bekende Oostkampenaars hebben ons verlaten

Hubert Carrette (28-06-1932 / 17-04-2020) was de weduwnaar van Madeleine D’hoore die vier maanden geleden overleed en de schoonbroer van André D’hoore die ons ook deze week verliet. Hubert was de vader van Herman (met Mieke Kerkhove), Mieke (met Geert Verbeeken) en Joke Carrette (met Jan Deknock). “Voor mij is Hubert altijd ‘meester Carrette’ gebleven“, vertelt Dirk Van de Caveye, schoolhoofd van VBS De Vaart. “Zijn onderwijsloopbaan heeft zich bijna volledig in de Moerbrugse school afgespeeld. Toen hij op rust ging, is zijn dochter Joke in zijn voetsporen getreden. Zo bleef Hubert vertrouwd met het leven in onze school die hij heel genegen bleef. Hij was ook jarenlang koster-orgelist van onze parochie St.-Godelieve. Moerbrugge neemt afscheid van een dorpsfiguur. Herman, Mieke en Joke nemen afscheid van een liefdevolle vader. Ik hoop dat er voor hen veel troost en steun zal zijn aan de mooie herinneringen.” (Uitvaartzorg Couffez / PH)

Zijn laatste boodschap aan zijn kinderen staat afgedrukt op het rouwkaartje:

Vijf bekende Oostkampenaars hebben ons verlaten


Vijf bekende Oostkampenaars hebben ons verlaten

Diana Dierickx (30-10-1937 / 19-04-2020) is zondag onverwacht aan een hartaanval overleden in haar appartement op het Sint-Pietersplein. Iedereen kende Diana als een supervrijwilligster die in tal van verenigingen een handje toestak. Diana was de weduwe van Etienne Poupaert (+ 2014). Zij heeft een zoon David en drie kleinkinderen. Er zal op vrijdag 24 april in de Sint-Pieterskerk een dienst gehouden worden in beperkte kring.

“We zijn uiteraard ook erg geschrokken toen we zondagmiddag een telefoontje kregen van de voorzitter van S-Sport”, vertelt Romain Hallaert, Oostkampse sportraadvoorzitter. Diana was lid van het dagelijks bestuur van de sportraad en ook de grote bezieler van het jaarlijkse Straatvoetbal. Aan alle 31 edities werkte zij mee. Zij heeft zich eigenlijk heel haar leven ingezet in tal van verenigingen. Zij was ook lid van het Eurocomité. Was er een verbroedering in een van onze Europese verbroederingssteden, dan was zij er steeds om mee te gaan en te helpen, bijvoorbeeld ook bij het internationale voetbaltornooi.

“Meer dan 40 jaar geleden werkten wij al samen in het Rode Kruis Oostkamp. Toen ik daar lesgaf was zij daar ook altijd in de buurt om mee te helpen. Samen met haar man Etienne kenden wij Diana al zeer lang. Ze was echt een supervrijwilligster”, besluit een aangeslagen Romain. (Uitvaartcentrum Timmerman / PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier