Viering 75 jaar bevrijding Zeebrugge

Het was zondag dag op dag 75 jaar geleden dat de militairen van de 12e Manitoba Dragons uit Canada Zeebrugge bevrijd hebben, bijna twee maanden later dan Brugge.

Zeebrugge werd als laatste bevrijd in de hele regio nadat alle polders onder water werden gezet. Er was zondag een speciale herdenking voor die 75 jaar bij het monument dat door de stad onder handen werd genomen. Er werden bloemen neergelegd en de hymnes van Canada en België werden gebracht door de Sint-Ceciliafanfare van Steenbrugge die na de herdenking de groep in stoet begeleidde naar het Gemeenschapshuis op de Markt van Zeebrugge.

Viering 75 jaar bevrijding Zeebrugge

De organisatie was in handen van de NVMBB waarvoor Daniël Debruyckere (foto) tekende. “Het monument staat vlakbij de Visartbrug op de hoek van de Kustlaan met de Zeegeulstraat. Velen weten het niet staan. Het staat wat weggestopt maar is wel de plaats waar Zeebrugge als één van de laatste bevrijd werd. Nadien volgde wel nog het Ardennenoffensief. Zeebrugge was enkel de laatste gemeente die bevrijd werd in de hele regio”, vertelt Daniël die betreurt dat er niemand van de Canadezen aanwezig was ondanks de uitnodiging en hun aanwezigheid in Knokke-Heist voor de herdenking.

Viering 75 jaar bevrijding Zeebrugge

Havenkapitein Joris Praet (foto) is vol interesse voor wat er gebeurde in onze regio tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. “Alles stond hier 75 jaar blank nadat ze de sluizen open gezet hadden. Ze zijn toen met de Canadezen naar Hoofdplaat in Nederland gekomen en zijn dan via Knokke richting Zeebrugge gekomen voor de bevrijding. Toen was de bevolking al geëvacueerd uit Zeebrugge omdat alles onder water gelopen was” vertelt de Zeebrugse havenkapitein.

Viering 75 jaar bevrijding Zeebrugge

Michel Monbaliu (foto), voorzitter van het Feestcomité Zeebrugge is betrokken bij alle herdenkingen. “Camiel Huyghe, die hier in Zeebrugge woont, heeft alles nog meegemaakt en kan alles vertellen over de bevrijding door de Canadezen. Het was voor hem vandaag een speciaal moment, 75 jaar later. We zijn vol lof voor de Canadezen die ons bevrijd hebben en vanuit Knokke opgerukt waren naar Zeebrugge. Ik ben de stad bijzonder dankbaar voor het opkuisen van het monument in het kader van 75 jaar bevrijding. Het is nu terug in haar oorspronkelijke staat. Jaarlijks ben ik ook betrokken bij de Sint-Georgesdayherdenking in Zeebrugge en Dover” vertelt Michel Monbaliu.

(SR/foto’s MVN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.