Viergeslacht na 16 maanden voor het eerst bijeen

Op de foto zien we Marcel met zijn zoon Luc, kleinzoon Thomas, en achterkleinzoon Ethan. © Lore Marschal
Stefanie Vandewalle

Gemengde gevoelens bij de familie Rabaey-Deschrevel. De immense vreugde bij de geboorte van hun eerste kleinkindje Ethan werd de kop ingedrukt door de strenge coronamaatregelen. “Zoon Thomas en zijn Amerikaanse vrouw Anna wonen namelijk in Greensburg, Indiana, waar nu nog steeds een inreisverbod geldt voor Belgische toeristen”, aldus de trotse grootouders Luc Rabaey en Nadine Deschrevel.

Luc Rabaey (56) en Nadine Deschrevel (57) zijn ontzettend trots op hun eerste kleinzoontje. “Eind vorig jaar werd hij geboren, op 21 december. Een echt kerstgeschenk”, steekt Nadine van wal. “Onze zoon Thomas (28) kreeg tijdens zijn buitenlandse stages in het kader van zijn studies Landbouw aan Katho Roeselare de reismicrobe te pakken. Achtereenvolgens verbleef hij in Canada, Denemarken, Duitsland, Polen, Rusland en settelde zich uiteindelijk in Indiana, in de VS. Hij werkt er voor een succesvol melkveebedrijf met Belgische eigenaars en ontmoette er zo ook zijn echtgenote Anna Rabaey (meisjesnaam Shaw, red.). Hoewel de taalbarrière ons soms parten speelt, proberen we elke zondag te skypen of te Facetimen. Het meeste van wat Anna zegt, begrijp ik wel, al is het een pak minder evident om me zelf verstaanbaar te maken in het Engels”, zegt Nadine.

Jongen op komst

Toen Thomas Anna ten huwelijk vroeg, prikten ze 27 juni 2020 als huwelijksdag. Door de pandemie kon hun droomdag echter niet doorgaan. Het koppel bleef hierdoor geenszins bij de pakken zitten: ze besloten hun huwelijk meteen met één jaar uit te stellen. “Enkele dagen na mijn verjaardag vorig jaar bezorgde Thomas’ beste vriend Joost ons een verrassingspakketje. Een verjaardagscadeautje voor mij, dachten we. We mochten het van Thomas pas openen op het moment dat we hem via Facetime konden bereiken. We vielen bijna van onze stoel toen er in het pakketje twee schattige body’s verpakt bleken te zitten.”

Het huwelijk missen van onze zoon, dat moment krijg ik nooit meer terug

“Sindsdien was het reikhalzend uitkijken naar de geboorte van onze eerste kleinzoon, volledig volgens Amerikaanse tradities en gewoontes. Zo was er op 9 augustus 2020 een gender reveal party. Ook wij mochten van de partij zijn, via Facetime weliswaar. Het was een erg emotioneel moment. Daarna volgde ook een officiële babyshower. Op 21 december was het dan eindelijk zover: onze eerste kleinzoon Ethan Leon, vernoemd naar Lucs grootvader, was er! Meteen na zijn geboorte, om 18.05 uur ‘s avonds, skypeten we en zagen we hem zo voor het eerst, al was het bij ons intussen al over middernacht”, klinkt het.

Blij weerzien

Door de drastische coronamaatregelen was het vele maanden wachten op een eerste bezoek van Ethan. Luc en Nadine: “Pas op 15 juli 2021 mochten we hem voor het eerst in onze armen nemen, nadat we Thomas en Anna 16 maanden niet hadden gezien”, zegt Nadine emotioneel. Ook Lucs vader, Marcel, was apetrots met zijn eerste achterkleinzoon, die meteen zorgde voor een viergeslacht in de mannelijke lijn binnen de familie. Wegens de strenge coronamaatregelen in de VS, hebben Luc en Nadine het huwelijk van hun zoon moeten missen. Nog eens uitstellen, daar hadden Thomas en Anna geen zin meer in. “Met een achterban van een 35-tal vrienden en familieleden volgden we het feestelijke en emotionele moment live mee, geprojecteerd op een groot scherm in onze achtertuin. Ik word er nog steeds emotioneel van dat wij niet live aanwezig konden zijn op zo’n ontzettend belangrijk moment in het leven van onze zoon. Dat komt nooit meer terug. Tijdens hun zesdaags bezoekje aan ons in juli heeft Thomas zijn zelfgeschreven huwelijksgeloften opnieuw voorgelezen, in het Engels. Hij uitte er onder andere zijn dankbaarheid aan ons: mijn liefde voor hem moest wel ontzettend groot zijn aangezien ik hem los wilde laten om een leven op te bouwen aan de andere kant van de wereld. En zo is dat”, pinkt moeder Nadine nog een traantje weg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier