Vierde obus gevonden bij boer Rik: “Bang om nog op mijn veld te werken”

Zelf gaat boer Rik Bogaert liever niet op de foto. Schoonbroer Luc Sinnaeve duidt aan waar de bom precies gevonden werd afgelopen dinsdag. © foto Kurt
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Landbouwer Rik Bogaert (59) uit de Edewallestraat in Torhout schrok stevig toen hij dinsdag een obus ontdekte op zijn veld. Alweer, want het is al de vierde obus op hetzelfde perceel. “Helaas kan niemand me zeggen hoe ik de obussen kan detecteren. Moet er eerst een accident gebeuren?”

Rik Bogaert (59) was dinsdag niet aan zijn proefstuk toe, toen hij bij het frezen een obus raakte. Het was al het vierde exemplaar op hetzelfde perceel, op de grens tussen Kortemark en Torhout, waardoor de landbouwer zich zorgen maakt. “De laatste keer was echter al twee jaar geleden, waardoor ik er nu niet meteen aan dacht”, vertelt Rik. “In eerste instantie dacht ik dan ook dat ik een gewone steen geraakt had. Ja, het was nog altijd serieus schrikken dat het wéér een obus was. Bovendien is het quasi op dezelfde plaats als de vorige keren, het scheelt hooguit een meter. Ik moet dan ook toegeven dat ik toch wat bang ben om nog op mijn veld te werken. Als je net de punt van een obus raakt, vlieg je wel de lucht in, hé…”

Weinig informatie

De politie kwam ter plaatse om de vondst van de obus vast te stellen en vervolgens was het aan ontmijningsdienst Dovo om de bom veilig te verwijderen. Om in de toekomst weer met een gerust gemoed op zijn veld te kunnen werken, vroeg Rik dan ook hoe hij andere mogelijke obussen preventief kan detecteren. “Dat de politie me daarbij niet kon helpen, snap ik uiteraard. Maar ook van Dovo kreeg ik helemaal geen uitleg. Zij kwamen hier aan met vier man om een simpel object op te halen, maar konden me blijkbaar niet de nodige info verschaffen.”

Als je de punt van een obus raakt, vlieg je wel de lucht in hé…

“Intussen deden mijn schoonbroer Luc Sinnaeve en ik al navraag bij mensen met een metaaldetector, maar die toestellen meten slechts tot een diepte van 20 centimeter. Terwijl je bij het ploegen tot wel 30 centimeter diep gaat. Op mijn vraag zal de Torhoutse schepen van Landbouw Hans Blomme nu uitzoeken bij wie of wat ik terecht kan met mijn vraag. Het lijkt wel alsof er eerst een accident moet gebeuren voor ze elders in actie schieten.”

Oplossing zoeken

De schoonbroer van Rik stelde voor om zelf te graven op de plaats waar de obussen steeds opduiken. Zo kunnen eventuele andere exemplaren ook meteen weggehaald worden. Rik is echter niet gewonnen voor dat plan. “Hij stelde voor om dat met de verreiker te doen, maar dat vind ik eerlijk gezegd niet het beste plan. Niet alleen kost die machine 50.000 euro, het is ook niet de bedoeling dat mijn schoonbroer de lucht in vliegt. We hopen dan ook dat er snel een veilige oplossing kan komen voor het probleem.”

Schepen Hans Blomme bevestigt dat hij Rik wil bijstaan in het zoeken naar een geschikte oplossing. “De kwestie moet natuurlijk eerst voorgelegd worden aan het schepencollege, maar het lijkt me aangewezen dat we met de stad uitzoeken welke expert het perceel eens kan bekijken. Rik vertelde me dat de obussen steeds op dezelfde hoek gevonden worden, het is dan ook zinvol om die zone eens te onderzoeken. Er bestaat ongetwijfeld apparatuur waarmee dat mogelijk is en wij willen Rik dan ook met de juiste mensen in contact brengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier