Vierde leerjaar De Fonkel maakt schoolomgeving maandelijks afvalvrij

De leerlingen van het vierde leerjaar trokken op pad in de schoolomgeving en konden twee zakken met zwerfafval vullen.© foto BC
De leerlingen van het vierde leerjaar trokken op pad in de schoolomgeving en konden twee zakken met zwerfafval vullen.© foto BC

Iedereen die er al eens op uittrekt te voet of met de fiets, heeft het ongetwijfeld al opgemerkt: er ligt heel wat afval langs de wegen en in de bermen. Maar niet voor lang meer, althans niet in de omgeving van De Fonkel in Aartrijke. Daar zorgen de leerlingen van het vierde leerjaar voor.

De leerlingen van het vierde leerjaar van basisschool De Fonkel uit Aartrijke trokken er voor de eerste keer op uit om te plandelen. Plan wat?, hoor ik u denken. Plandelen is wandelen en afval opruimen.

Het was meester Kristoff Ryckewaert die het initiatief lanceerde op school “Door een reportage over Mooimakers op Focus/WTV raakte ik bekend met dit concept dat scholen en verenigingen motiveert en ondersteunt die zwerfvuil willen aanpakken. Je creëert er niet alleen een propere omgeving mee, je kunt er ook centen mee verdienen die je dan opnieuw kan investeren in de school”, begint Kristoff.

Grijpstok

Samen met de leerlingen van zijn eigen klas en die van de klas van juffen Sarah De Bree en Eline Vandemergel, trok meester Kristoff vorige week de schoolomgeving in op zoek naar zwerfvuil. “Mooimakers bezorgde ons daarvoor gratis opruimmateriaal. De leerlingen vonden het supertof om aan de slag te gaan met een grijpstok. Ze stonden ervan te kijken dat we na een korte wandeling al twee grote afvalzakken hadden gevuld. Naast de klassiekers als (bier)blikjes en sigarettenpeuken, vonden we van alles en nog wat.”

Het is de bedoeling dat de leerlingen van het vierde leerjaar maandelijks op pad gaan om de schoolomgeving afvalvrij te houden. “We zouden daarvoor graag externen aanspreken zoals de (groot)ouders zodat de leerlingen in kleine groepjes op pad kunnen gaan. Maar daarvoor moeten we natuurlijk eerst corona achter de rug hebben.”

Actieplan

Er werd ook een actieplan opgesteld voor de school zelf. “We doen al veel met de school, zo vragen we bijvoorbeeld om een boterhamdoos te gebruiken in plaats van aluminiumfolie rond de boterhammen te wikkelen. Zelfs de derde kleuters zetten zich in door wekelijks hun kleuterspeelplaats op te ruimen. Maar het kan natuurlijk altijd beter en dus zullen we een tandje bijsteken. We willen ook nog wat meer sensibiliseren door bijvoorbeeld eens te tonen hoeveel vuilnis we verzamelen op enkele dagen tijd in de school zelf. Als we zien hoe gemotiveerd de leerlingen nu al zijn en hoe ze hun verantwoordelijkheid nemen, zetten we zeker nog stappen vooruit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier