Vierde generatie aan zet bij Bloemenweelde Kortemark

V.l.n.r. Luc Declercq, Sabine Decleir, Angele Dupon, Griet Declercq, Mathis Van Eenoo, Nico Van Eenoo en Jonas Van Eenoo. © (foto Kurt)
Redactie KW

Wat in de jaren 40 van de vorige eeuw bij René en Irma, de overgrootouders van Griet Declercq, begon met het kweken van chrysanten, is momenteel een druk bezocht tuincenter geworden met een ruime keuze aan bloemen, planten en mest- en sproeistoffen. Griet en haar man Nico zetten het levenswerk van grootouders Michel en Angèle en ouders Luc en Sabine verder. En er zijn nog plannen met Bloemenweelde.

“Mijn grootvader Michel, die vorige maand overleden is, haalde zijn verse bloemen in zijn beginjaren nog met de brommer in Lochristi”, aldus Griet (32). Samen met haar man Nico Van Eenoo heeft ze twee zonen: Jonas (14) en Matis (10).

“Als kind zat ik in de winkel altijd te kijken naar mama en oma, dus ik heb de liefde voor de stiel eigenlijk met de paplepel binnengekregen. Na mijn middelbaar hier in het MMI ben ik naar de tuinbouwschool getrokken in Roeselare. Ze zagen me daar graag komen, want ik was het enige meisje. De opleiding was daar echter iets te algemeen en er kwamen te weinig bloemen aan bod. Ik trok toen maar naar Kortrijk, waar ik een 6de en 7de jaar bloemensierkunst volgde. Maar vooraleer ik daaraan begon, maakte ik een tussenstop in de materniteit, want op mijn 18de beviel ik van mijn zoon Jonas, die nu 14 jaar is.”

Familiezaak

“Ondertussen sta ik al 12 jaar in de winkel en onlangs nam ik, samen met mijn man Nico, de zaak van mijn ouders over. Decleir werd dus eigenlijk Declercq. We hebben grootste plannen met de winkel. We willen hier eerst en vooral komen wonen en daarna willen we hier alles verbouwen. Een precieze datum willen we er niet op plakken, we zien wel hoe snel of hoe traag het gaat. Mijn man helpt ondertussen ook mee in de zaak. We zijn elke dag van de week open. Ook mijn broer Bert heeft iets met bloemen, want in bijberoep is hij chrysantenkweker.”

“Wij zijn hier nog niet weg uit de winkel, hoor”, aldus moeder Sabine. “Uiteindelijk is dit een uitzonderlijke situatie: je vindt niet rap een familiezaak die al vier generaties of langer meegaat. Wie vandaag de dag als jonge zelfstandige nog van nul moet beginnen, heeft het niet makkelijk.”

Kerkhof-app

“Oorspronkelijk was ik melkboer en afkomstig uit Gits”, valt Luc in. “Ik kende Sabine al heel lang, want we zaten ooit samen in de Franse les. Daar zeiden we echter geen woord tegen elkaar. Door met Sabine te trouwen, ben ik ook in de bloemen verzeild geraakt. November en mei zijn voor ons de drukste maanden. Met Allerheiligen moeten heel veel bloemstukken gemaakt worden en dan ook nog geplaatst worden. Dat is altijd een hele opgave geweest, want je weet niet zomaar iedereen op het kerkhof liggen. Sinds kort maken we gebruik van een handige app, die ons vertelt wie waar ligt in welke gang op het kerkhof.”

Straks staan hier dus grote verbouwingen voor de deur. Die verbouwingen zullen er trouwens voor zorgen dat we niet méér, maar juist makkelijker zullen kunnen werken”, aldus Griet Declercq tot besluit. (Jeffrey Dael)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier