Vierde generatie aan de slag bij Hava Vleeswaren in Roeselare

Met Tjorven Hautekiet en Stephanie Wannin heeft de vierde generatie de intrede gemaakt in het familiebedrijf. We zien v.l.n.r.: Philippe, Tjorven en Caroline Hautekiet, Marc Supeene, Stephanie Wannin en Francis Hautekiet. (foto SB) © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

De familie Hautekiet vormt zowat de helft van de werknemers bij Hava Vleeswaren. In het bedrijf wordt varkensvlees verwerkt dat via de groothandel bij de consument terechtkomt. Met Tjorven Hautekiet en Stephanie Wannin heeft de vierde generatie ondertussen de intrede gemaakt in het bedrijf.

Het bedrijf Hava Vleeswaren werd in 1950 70 jaar geleden dus opgericht door Gerard Hautekiet. De man kwam veel te vroeg te overlijden, maar zijn echtgenote Simonne Reynaert zette de zaak verder met haar zoon Marc Hautekiet. In 1998 verhuisde het bedrijf naar het bedrijventerrein aan de Zwaaikomstraat. Tot daarvoor werkte men vanuit de Westlaan, waar de bedrijfssite tegen het Heilig Hartziekenhuis aanleunde. Marc Hautekiet had vijf kinderen en die zijn nu allemaal betrokken bij de zaak: Francis, Caroline, Philippe en Yves en ook Marc Supeene, de man van dochter Catherine. Ook Tjorven (25, zoon van Philippe) en Stephanie Wannin (29, dochter van Caroline) zijn ondertussen in de zaak gekomen en zij stonden ons te woord. Twee personeelsleden, die nu enkele jaren met pensioen zijn, maakten de vier generaties mee.

Horeca en scholen

Hava Vleeswaren verwerkt varkensvlees tot afgewerkte producten. De klanten situeren zich voornamelijk in West-Vlaanderen, maar er zijn ook enkele grote afnemers buiten de provincie. “Wij leveren aan de groot- en kleinhandel. Maar die leveren op hun beurt hier dus ook in Roeselare aan hun klanten. We zijn onder meer bekend om onze lunchworst en ook onze Ardeense worstjes vallen in de smaak. Maar in de winkel staat onze naam nooit op de verpakking. Maar het opvallende is dat we door de coronacrisis ook echt voelden wie onze eindklanten zijn. De horeca en de scholen moesten de deuren sluiten en dat voelden wij in de vraag naar onze producten. Wij bouwen normaal ook een stock op om de zomer waarin we gesloten zijn te overbruggen. Maar de vraag naar onze waren viel tot 70 procent terug.”

Gebouwd op de groei

Ondertussen is ook de nieuwbouw in de Zwaaikomstraat zo goed als afgewerkt. “Dat was al zo voor de lockdown, maar we wachten nog altijd op twee deuren die uit Italië moeten komen. In 2010 hebben we hier al een eerste uitbreiding gedaan. Het is vooral zaak om meer ruimte te krijgen om te werken en te voldoen aan alle regelgeving. De nieuwbouw is ook gebouwd op de groei. Jaar na jaar groeien we nu wat en daar wilden we op anticiperen. In de nieuwbouw zitten vooral frigo’s en stockageruimte. Op termijn kunnen we onze werkplaats nog uitbreiden door de burelen ook te verhuizen naar de bovenverdieping van de nieuwbouw. Maar dat zal nog niet voor meteen zijn.”

“Tijdens de lockdown viel de vraag naar onze vleeswaren met 70 procent terug”

Tjorven houdt zich als kwaliteitsverantwoordelijke met zijn pa Philippe ook bezig met de vernieuwing van de producten. “Zo focussen we nu bijvoorbeeld ook om het zoutgehalte bij bepaalde producten te verminderen.”

Stephanie werkt met haar ma op de inpakafdeling, maar volgt een cursus boekhouden om op termijn op de administratie te kunnen helpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier