Vierde coronadode in Torhouts rusthuis te betreuren

Twee bewoners van het rusthuis mochten de cohorteafdeling verlaten en kregen vanwege Joost Cuvelier en Kristof Audenaert een bloemetje. Helaas is er intussen een vierde coronadode gevallen. © foto JS
Johan Sabbe

Goed en slecht nieuws liggen soms dicht bij elkaar. Twee bewoners van het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus mochten op maandag 27 april de strikt afgescheiden cohorteafdeling weer verlaten, wat op gejuich en een erehaag onthaald werd. Maar intussen valt er een vierde coronadode in het rusthuis te betreuren.

Dat de twee genezen bewoners de cohorteafdeling vaarwel mochten zeggen en dus geen symptomen van het virus meer vertonen, is uiteraard een opsteker voor de familie, het personeel en iedereen die met het woonzorgcentrum begaan is. De betrokkenen moeten nu nog een week op hun kamer in quarantaine blijven. Ze werden onder luid applaus naar hun vertrouwde omgeving teruggebracht. Burgemeester Kristof Audenaert en voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst Joost Cuvelier waren present om hen een bloemetje te overhandigen.

Vijf bijkomende personeelsleden besmet

Toch is er geen reden tot hoerastemming, want intussen is er onder de bewoners van het woonzorgcentrum een vierde dode gevallen als gevolg van Covid-19. Vanzelfsprekend leeft iedereen met de overledenen en hun familie mee. Een van de twee recent gestorven bewoners verbleef op de cohorteafdeling, de andere was opgenomen in het Sint-Rembertziekenhuis.

Intussen zijn – na alle 172 bewoners – ook de personeelsleden van het rusthuis getest. De resultaten mogen voorzichtig positief genoemd worden. Van de bewoners en het personeel samen heeft 93% een negatieve coronatest afgelegd. Het resultaat van tien senioren is evenwel nog onbekend. Zij werden uit voorzorg een tweede keer getest.

De eerste personeelsleden die met Covid-19 besmet werden, zijn momenteel genezen en kunnen opnieuw op de werkvloer terecht. Helaas blijken bijkomend vijf personeelsleden door het coronavirus getroffen te zijn. Het zorgteam en de directie leven sterk met hen mee en duimen voor een spoedig herstel. Alles bij elkaar is het rusthuis er voorlopig goed in geslaagd om een brede uitbraak van het coronavirus te voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier