Vier West-Vlaamse profclubs krijgen financiële steun voor veiligheidsprojecten

Onder de noemer 'This Is Your Captain Speaking' zal Club Brugge een videoreeks van 10 video's maken waarbij kapitein Ruud Vormer gevat de fans oproept tot een positieve sfeerbeleving. © belga
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Het Fonds Jo Vanhecke maakte dinsdagmorgen zeven projecten van profclubs bekend die mogen rekenen op financiële steun. Opvallend: vier van hen komen van West-Vlaamse profclubs.

Het Fonds Jo Vanhecke, opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting met de steun van de Voetbalcel van de AD Veiligheid & Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken, steunt jaarlijks projecten van voetbalclubs die inzetten op verbondenheid en inclusie, en/of een veilige, gezellige sfeer rondom het voetbal bevorderen. Het Fonds kon dit jaar 7 projecten selecteren, die een financiële steun krijgen van 3.000 tot 7.500 euro. Het gaat om zes initiatieven in Vlaanderen en één in Wallonië. Samen krijgen zij in totaal 37.000 euro. “Een rode draad doorheen deze projecten is dat de supporters(verenigingen) actief worden betrokken om samen aan de best mogelijke sfeer te werken”, klinkt het.

This Is Your Captain Speaking

Opvalend: van de zeven projecten komen er vier uit West-Vlaanderen. Zo krijgt Club Brugge 7.500 euro steun. “Bij Club Brugge is er een intense band tussen de fans en de spelers”, zegt Peter Gheysen van Club Brugge Foundation. “Clubfans zien hun spelers dan ook als hun idolen, met de kapitein als boegbeeld. Onder de noemer ‘This Is Your Captain Speaking’ maken we een videoreeks van 10 video’s waarbij onze kapitein gevat de fans oproept tot een positieve sfeerbeleving, waarbij er geen plaats is voor geweld, spreekkoren, negatief supportersgedrag… Fans kunnen zelf mee thema’s aanhalen die ze willen bespreken.”

Ook SV Zulte Waregem kan rekenen op 7.500 euro. “Samen met de stad Waregem en de werkgroep middelenpreventie willen wij meewerken aan een drugsvrije omgeving voor onze jonge generatie”, zegt Geert Van Assche van Essevee. “Dat doen we aan de hand van controles aan de ingang en alcoholarme acties in het stadion tijdens de wedstrijden. Daarnaast willen we jongeren sensibiliseren tijdens fuiven, stedelijke feesten. Ook zullen we workshops voor jeugdbewegingen en risicogroepen organiseren.”

KV Kortrijk krijgt 5.250 euro. “We zetten verder in op ons project ‘Positief Supporteren'”, vertelt Simon Clinckemaillie. “We gaan de dialoog aan met onze supporters over sfeerbeleving in het stadion, er komt een nieuwe website, een digitale babbelbox waar supporters ideeën kunnen geven én duidelijke belettering in het stadion. Zaken die het positief supporteren in het Guldensporenstadion ten goede zullen komen.”

Samen met de fans wil Cercle Brugge werken aan een actieplan waarbij pyrotechnische materiaal uit voetbalstadions wordt geweerd. Hiervoor krijgt ze 4.250 euro. “Groen-zwart wil actief tegen pyro optreden omdat dit heel wat gevaren met zich meebrengt voor supporters”, zegt Louis-Philippe Depondt. “Cercle is ervan overtuigd dat een sensibiliseringscampagne een logische stap is in de verdere strijd tegen pyrotechniek.”

Drie projecten buiten West-Vlaanderen

Ook de KAA Gent Foundation krijgt 5.250 euro steun voor een drugpreventieproject om het gebruik van verdovende middelen in het stadion maar ook daarbuiten terug te dringen.

Bij KV Mechelen trekt het Supportersorgaan Malinwa een project om gevaarlijk pyrotechnisch materiaal uit het stadion te houden. Hiervoor kan ze rekenen op 4.250 euro. In samenwerking met de Supporters Liaison Officers, de club, de cel Veiligheid en de sfeergroepen, en in nauw contact met de lokale politiedienst en vertegenwoordigers van de FOD bekijken ze alternatieven en meer veilige pistes zoals koude pyro en door brandweer gecontroleerde pyro-acties.

Aan Franstalige kant steunt het Fonds een preventiecampagne van de Fondation Sporting de Charleroi tegen alle vormen van uitsluiting, met een focus op racisme. Daarin zit een pedagogische reis naar Auschwitz vervat. De club krijgt hiervoor 3.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier