Vier weken vroeger dan anders: eerste kiwi’s aangekomen in Zeebrugge

De Crown Topaz trapt het kiwiseizoen in Zeebrugge vroeger af dan de voorgaande jaren. © Zespri
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

In de haven van Zeebrugge is een viertal weken vroeger dan andere jaren het Europese kiwiseizoen gestart. De komende 25 weken zal telkens een koelschip aankomen met miljoenen groen en gele kiwi’s uit Nieuw-Zeeland. Dit betekent werk tot eind november voor 250 seizoenwerkers en 80 havenarbeiders.

Zondag arriveerde in Zeebrugge de eerste lading Nieuw-Zeelandse kiwi’s van het seizoen. In opdracht van kiwiproducent Zespri bracht koelschip Crown Topaz iets meer dan 1,25 miljoen kartonnen bakjes gele SunGold-kiwi’s aan land. Voor de groene kiwi’s verwacht Zespri het seizoen te kunnen starten in de week van 11 mei, ongeveer zoals in de voorgaande jaren.

“De komende 25 weken komt er telkens een schip”, zegt Nele Moorthamers, waarnemend algemeen directeur Europa. De kiwi’s worden in Zeebrugge verpakt en met vrachtwagens verdeeld naar groothandels en retailers in Midden- en Noord-Europa. Zespri stuurt ook een elftal schepen naar de havens van Vado (Italië) en Tarragona (Spanje). Voor heel Europa zou het dit seizoen gaan om ongeveer 55 miljoen bakjes, waarvan het merendeel via Zeebrugge.

In het hoogseizoen van mei tot november werken in het verpakkingsstation dagelijks gemiddeld 250 mensen. Op de kade en in de magazijnen worden de ladingen behandeld door een 80-tal havenarbeiders.

Uitbreiding

De vervroegde start is een mes dat aan twee kanten snijdt, want door de coronavirusmaatregelen liep de uitbreiding van het verpakkingsstation vertraging op. De afgelopen winter investeerde kiwifruitgroep Zespri en behandelaar Belgian New Fruit Wharf (BNFW, groep SEA-invest) maar liefst 11 miljoen euro in uitbreiding. Het verpakkingsstation werd bijna verdubbeld tot 7.500 vierkante meter. “De werken liepen door de maatregelen rond COVID-19 wat vertragingen op. Maar we kunnen starten in de bestaande infrastructuur. We zijn van plan om daarna vanaf half mei volledig operationeel te zijn in het nieuwe pakhuis.”

“Ondanks de voortdurende uitdagingen in verband met COVID-19, blijven alle Europese havens goed functioneren. We volgende de situatie nauwlettend op en nemen voorzorgen voor de veiligheid van onze mensen en het fruit”, besluit Moorthamers.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.