Vier vrouwen richten Zelfstandige Ondernemers Bredene op

Lien Casteur, Martine Boydens, Haike Urschel en Conny Vroomen : vier ondernemende vrouwen die van wanten (en van schrijnwerkerij) weten in de ateliers van schrijnwerkerbedrijf Depora voor aanvang van het 3e netwerkmoment. © MM
Redactie KW

Vrouwen aan de macht. De uitspraak is nergens meer van toepassing dan in Bredense middenstandskringen. Met Zelfstandige Ondernemers Bredene lijken Martine Boydens, Lien Casteur, Haike Urschel en Conny Vroomen te slagen waar velen voor hen vaak hopeloos faalden: de Bredense ondernemers op een lijn én aan het netwerken krijgen. “Ons doel? De ideale omstandigheden creëren om handel te drijven. En dat bereik je het makkelijkst door een positieve sfeer te creëren”, meent Martine Boydens.

Martine Boydens, Lien Casteur, Haike Urschel en Conny Vroomen zijn stuk voor stuk doorgewinterde ondernemers. Boydens runt al meer dan 30 jaar Advanced Computer Solutions en is tegelijk voorzitter van de Lokale Raad voor Economie (LRE). Lien Casteur baat in de Kapelstraat al 16 jaar de gelijknamige optiek uit, Haike Urschel is zaakvoerster van tearoom MDue en baatte eerder al de Marquisette uit en Conny Vroomen is zaakvoerster van ‘t Ambachtelinetje in de Duinenstraat.

Sinds enige tijd verdedigen ze via Zelfstandige Ondernemers Bredene (ZOB) ook het algemeen belang van ondernemend Bredene. “Het idee om met ZOB te starten, kwam er nadat de Handelskring Duinen ter ziele was gegaan. Je moet weten dat er de voorbije 15 jaar al diverse pogingen zijn ondernomen om een handelskring op touw te zetten. Nu, de Handelskring Duinen heeft lang heel wat leuke initiatieven genomen. Maar ook aan dit mooi liedje kwam jammer genoeg een eind”, opent Lien Casteur.

Netwerkmomenten

De nood aan een overkoepelend orgaan bleef echter. “Dus sprongen we met zijn vieren in de leemte, die gelaten werd. Dat het vier vrouwen zijn die ZOB boven de doopvont hielden, is trouwens toevallig. Laat me zeggen dat we alle vier erg ondernemende vrouwen zijn die het dan nog eens goed met elkaar kunnen vinden”, aldus Lien.

Toen vanuit het gemeentebestuur de vraag rees om meer netwerkenmomenten voor lokale handelaars te organiseren, was het viertal er als de kippen bij om samen met de LRE de touwtjes in handen te nemen.

We hebben met zijn allen belang bij een goed draaiende handel in Bredene

“Dit is ons derde netwerkmoment en neem van mij aan, die bijeenkomsten zijn geen luxe. Het is een uitgelezen moment voor de lokale handelaars om mekaar wat beter te leren kennen, ideeën uit te wisselen, visitekaartjes te ruilen”, springt Martine Boydens bij. “Vanavond ontvangen we hier in de bedrijfslokalen van Depora meer dan 70 Bredense ondernemers. Het bewijst het belang van deze momenten.”

Martine Boydens benadrukt ook de intussen goeie relatie met het gemeentebestuur. Martine: “Het is ooit anders geweest en beide partijen hadden daar wellicht wat schuld aan. Maar momenteel gaat ons gezamenlijk pad toch vooral over rozen. En dat is voor een groot stuk te danken aan onze city marketeer Elien Annaert, die een goeie dirigent blijkt. Met haar is er nu ook een aanspreekpunt, ze beheert de Facebookpagina Zelfstandigen Bredene. Er is kortom veel minder miscommunicatie dan vroeger.”

Kernzone

Volgens Martine heerst momenteel dan ook vooral een positieve sfeer in middenstandskringen. “En daar kunnen zowel de handelaars als de gemeente maar wel bij varen.” Martine benadrukt ook dat de aandacht van ZOB zich niet alleen toespitst op de kernzone rond de Kapelstraat en Duinenstraat. “Allerminst. We willen àlle handelaars van àlle wijken bijeen brengen. Velen kennen mekaar nu eenmaal niet. De braderie die we straks koppelen aan de Dunegatfeesten staan daarom open voor handelaars van de Duinen, het Sas en het Dorp. Heel wat handelaars bewijzen trouwens dat je niet per se in de Duinen- of Kapelstraat moet huizen om een goeie omzet te draaien. Kijk naar concept store Andrs aan het Plovieplein, naar marsepeinmeester Anthony Lams in de Aalststraat, De Fruithoeve in de Klemskerkestraat….”

Dat er nog altijd leegstand heerst in handelspanden langs onder meer de Duinenstraat, wijt ZOB aan de te hoge huurprijzen. “Het gemeentebestuur heeft op dat vlak zeker inspanningen geleverd en zelfs de immo-sector bijeengeroepen. Op vandaag heeft dat nog maar weinig zoden aan de dijk gezet”, pikt Conny Vroomen in. “Maar er komen heus wel nieuwe zaken bij”, pikt Conny Vroomen in.

Stevige discussies

Of alles dan inmiddels peis en vree is in ondernemend Bredene? “Rond de herinrichting van de Kapelstraat, de aanpassing van de shoppingparking en de nieuwe afrit daar naartoe vanop de Koninklijke Baan hebben we stevig gediscussieerd met alle partijen in de LRE. Maar wat mij betreft altijd vanuit een positieve ingesteldheid. We hebben tenslotte met zijn allen belang bij een goed draaiende handel in Bredene”, besluit Martine Boydens.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier