Vier voetbalvelden aan Izegemse bloemenweides zorgen voor kleur in de stad

Schepen Caroline Maertens geniet ook van de bloemenpracht.
Schepen Caroline Maertens geniet ook van de bloemenpracht.
Wouter Vander Stricht

Naar goede gewoonte laat de stad Izegem ook dit jaar heel wat grasperken zoemen met bloemen. Zo ontwikkelde de stad een aantal nieuwe bloemenakkers en werden bestaande bloemenakkers opnieuw ingezaaid. “Dat is samen goed voor meer dan 20.000 m2 aan voedsel voor bijen, hommels en andere insecten”, vertelt schepen van groenbeleid Caroline Maertens.

De bloemenpracht werd verspreid over meer dan 40 locaties. “Dat is samen goed voor meer dan 20.000 vierkante meter of vier voetbalvelden aan voedsel voor bijen, hommels en andere insecten”, vertelt schepen Maertens. “Als we de locaties in beheer van de provincie daar bijtellen, dan komen we zelfs op meer dan 60.000 m2 aan bloeirijke graslanden.”

Zo’n bloemenweides zijn niet enkel nuttig voor insecten. Ze absorberen meer CO2 dan gemaaid gazon en vragen minder beheer, wat dan weer de uitstoot beperkt. “De meest spectaculaire bloemenakker die we dit jaar realiseerden, ligt langs het fietspad van de Zuidkaai. We zaaiden er wilde bloemen op een lengte van meer dan drie kilometer”, zegt schepen Maertens. De bloemen die de stadsdiensten in het voorjaar zaaiden, zullen later bloeien dan de oudere bloemenweides. Zo kan er langer genoten worden van een bloeirijke stad.

Week van de bij

Deze week is het de Week van de Bij en dus het ideale moment op de bloemenweides te ontdekken via de Izegemse bijenroute. Woensdag plaatst de stad ook enkele insectenhotels langs de route. “Wie nu al honingbijen van dichtbij wil bewonderen, kan dat doen in de bijenkijkhut op de voormalige kloostersite, naast Wandel op de Mandel”, besluit de schepen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.