Vier uitbaters blazen nieuw leven in café ‘t Fonteintje in Ruiselede (althans tot 2022)

Gregory Bourgeois (links) en Sander Vuylsteke dromen er al jaren van om samen te ondernemen. © RV
Redactie KW

Vier enthousiastelingen gaan de uitdaging aan om café ‘t Fonteintje te heropenen. De zaak mag nog tot 2022 uitgebaat worden, alvorens het plaats moet maken voor een nieuw sociaal of cultureel centrum. “Het wordt een bruine kroeg voor elke leeftijd, van 20 tot 99 jaar als het ware.”

De afgelopen twee jaar is het café-aanbod in Ruiselede grondig hervormd. Zelfs de lokale politiek engageerde zich voor het compleet gebrek aan sociale ontmoetingsplaatsen. Café De Pallieter werd een appartementsblok en vorig jaar ging ook De Plaetse dicht. Op 14 augustus kwamen nieuwe uitbaters De Plaetse runnen.

Ook café ‘t Fonteintje deelde in de klappen. Wegens persoonlijke redenen hebben uitbaters Antoon Hellebuyck en Linda Van Colen de uitbating begin juli abrupt stopgezet. De toekomst van ‘t Fonteintje ligt vast, daar komt later een nieuw sociaal of cultureel centrum. Toch gaan nieuwe uitbaters de uitdaging aan om het café nog enkele jaren te runnen. Ze kregen de garantie van uitbating tot 2022. Sander Vuylsteke, Sue Ellen Van de Walle, Gregory Bourgeois en An Van Houtte zullen de zaak nieuw leven inblazen. Twee koppels die gepokt en gemazeld zitten in de branche.

Stille droom

Sander en Gregory zijn allebei 29 en kennen elkaar al van in de kleuterklas. Sander uit de Parkstraat is leraar godsdienst in de eerste graad van het Sint-Bavohumaniora in Gent. Ruim tien jaar werkte hij in De Naelde in Kanegem en hij leerde het nachtleven vooral kennen in de Kitsch Club in Knokke. Hij runt nu, samen met Jonas Desmet, de cafés Piece Unique en De Keet in Tielt.

We hebben heimwee naar de tijd dat het sociaal contact nog zo warm en intens was

Gregory is technicus bij Infrabel, werkte vijf jaar in De Lekkerbek en het Lindenhof, twee jaar in het stadscafé van het Belfort in Gent en nog een jaar in een bar in Aalter. “We waren 18 jaar en werkten in De Naelde en De Lekkerbek”, vertellen Gregory en Sander. “Na ons werk kwamen we samen voor een babbel en pintje. Toen al koesterden we de stille droom ooit samen iets te realiseren. Tot we een maand geleden deze mooie kans opmerkten en we na overleg een mooi potentieel aanvoelden.

Opsmuk

Ze openen de zaak op vrijdag 4 oktober, na enkele opsmukwerken. “Een likje verf, investeren in materiaal voor versgemalen koffie en verse thee, een muziekinstallatie en groot scherm voor voetbal. Het wordt een bruine kroeg voor elke leeftijd, van 20 tot 99 jaar als het ware. We willen ook en vooral het verenigingsleven een thuissfeer bieden, zoals de biljartclub en de wielertoeristen. We hebben heimwee naar de tijd dat het sociaal contact nog zo warm en intens was: jong en minder jong tegen elkaar aan de tapbiljart. Dat was oergezellig en zo hartverwarmend. We willen die heerlijke tijd laten herleven, de promotie van het sociaal leven in een razend druk bestaan van sociale media. Het cafébestand willen we hier ruimer, aantrekkelijker en bereikbaarder maken. Voor de attractieve opsmuk rekenen we op de creatieve impulsen en suggesties van An, die als zelfstandige werkt. We koesteren de overtuiging dat we met heel wat extra cachet de mensen een hartverwarmend sociaal leven aanreiken.”

Café ‘t Fonteintje gaat officieel open op vrijdag 4 oktober. Open op woensdagnamiddag, in de vooravond op donderdag, op vrijdagvoormiddag (marktdag) en vanaf 16 uur. Op zaterdag en zondag vanaf 9 uur doorlopend. “We weten natuurlijk dat bijvoorbeeld op woensdagnamiddag ons cliënteel vooral uit gepensioneerden zal bestaan. Dat is net onze bedoeling, iedereen is welkom”, zeggen Sander en Gregory. Afspraak in de Tramweg, aan het Polenplein, als onderdeel van de site ‘t Magazijntje.

(Roland Van De Steene)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier