Vier op een rij voor The Mash

The Mash, het café en het restaurant van Jef Pirens en Liesbet Schoonvliet is voor de vierde keer op rij verkozen tot beste brouwpub van ons land. De bezoekers van de bierwebsite Ratebeer.com stemden overtuigend op de horecazaak uit Izegem.

Liesbet Schoonvliet en Jef Pirens serveren al twee jaar Vlaamse kost in The Mash.© Foto Frank
Liesbet Schoonvliet en Jef Pirens serveren al twee jaar Vlaamse kost in The Mash.© Foto Frank

Jef Pirens, de uitbater van The Mash, is heel blij met deze beloning voor het harde werk. “Liesbet en ik steken veel werk en energie in onze zaak en dan is het natuurlijk fantastisch als andere mensen dat ook zien en kunnen bevestigen.” Al voelt het voor Jef niet helemaal hetzelfde of de vorige drie jaren. “In 2020 is er heel weinig activiteit geweest en is er ook veel minder gestemd op Ratebeer. We zijn dit jaar maar een drietal maanden open geweest, dus ik weet niet precies hoe het stemmen is verlopen.” “Maar uiteraard zijn we dankbaar en trots dat we al vier jaar op rij verkozen zijn door een heel breed publiek.”

D’Oude Maalderij

Jef is al meer dan 20 jaar actief in de branche. “Op mijn 18e ben ik begonnen met lekker bier te ontdekken. Ik bezocht gespecialiseerde cafés en brouwerijen en zo ben ik thuis beginnen brouwen. Dus je kan zeker zeggen dat ik het hele ‘bierpassieproces’ heb doorlopen.”

10 jaar terug richtte Jef zijn brouwerij, D’Oude Maalderij, op in Koolskamp. Een jaar later stelde de brouwerij haar eerste bier voor: de Qantelaar. Intussen is de brouwerij en het café van Jef al enkele jaren gevestigd in de Ardooisestraat in Izegem. Dat heeft zeker zijn voordelen. “Het bier wordt hier gebrouwen en ook geserveerd. Dichter bij de bron kan je niet zitten.”

The Mash

Sinds 2019 ging Jef samen met zijn vriendin nog een stap verder met het toenmalige Estaminet De Brouwerij, wat nu eetcafé The Mash is. “We hebben hier een keuken gebouwd en serveren de echte, klassieke Vlaamse kost.” “Mijn vriendin is gespecialiseerd in de keuken en werkt met natuurlijke, lokale producten. Ik doe dan hetzelfde, maar met het bier.”

Sinds de twee lockdown is Jef ook creatief bezig met zijn eigen ‘reis rond de wereld’. The Mash biedt wekelijks afhaalgerechten uit een ander land aan. “Liesbet zat eigenlijk al een tijdje met dit idee in haar hoofd. We hebben dat nooit echt verdergezet, maar we zagen dat de interesse in de takeaway serieus afnam in de lockdown.” “Omdat niemand mag reizen, brengen wij de wereld tot bij de klanten.”

De ‘reis rond de wereld’ brengt wel veel werk met zich mee. “Iedere week een ander land zorgt ervoor dat we veel research moeten doen en opzoek moeten gaan naar ingrediënten en recepten. Die zijn soms moeilijk te vinden in de buurt.” “We doen het wel heel graag voor de klanten. Een aantal van hen komen zelfs iedere week langs, al kennen ze de gerechten niet. Dus zolang we een publiek hebben, blijven we dit doen.”

Coronapandemie

De lockdown is op alle vlakken niet mild geweest voor Jef en The Mash. “Onze zaak is in minder dan een jaar al meer dan 200 dagen gesloten. Wij moeten ook allebei leven van onze zaak en daarnaast is het psychisch ook heel moeilijk. We hebben geen contact meer met de klanten, dus we zijn volledig geïsoleerd.” “Op fysisch vlak is het ook niet simpel. We zijn ons werkritme kwijt. Normaal werken wij 12 tot 14 uur per dag en leggen we kilometers af met plateaus in de zaak. Nu is dat allemaal weg.”

“Cijfermatig is het een ramp voor onze zaak. Als je een zaak sluit, is er geen inkomen meer. We doen wel nog voor een stuk takeaway, wat wel een beetje helpt. Daarnaast zijn er nog de Vlaamse beschermingsmechanismes en het overbruggingsrecht. Ook dat helpt voor een deeltje.” Ook de brouwerij van Jef, D’Oude Maalderij, ziet af van de coronapandemie. “De cijfers zijn heel fel gezakt, aangezien er minder bier wordt geconsumeerd en ook alle cafés zijn gesloten.”

Jef haalt ook positieve dingen uit deze pandemie en richt een nieuw, uniek project op: Brewmance; Mash of the titans. “Samen met zes andere brouwerijen hebben we zes unieke bieren gemaakt die op 1 april gelanceerd zullen worden. Die bieren kan men dan verkrijgen in een sixpack.” “Op die manier willen wij ook een signaal geven naar de buitenwereld dat we er nog zijn. We gooien de handdoek niet in de ring.”

De toekomst van The Mash / D’Oude Maalderij

Jef is ook al bezig met de toekomst en denkt na wat er na de maatregelen mogelijk is. “Wanneer we weer open mogen, gaat het heel moeilijk zijn om alles op voorraad te krijgen. Momenteel zitten we met serieuze tekorten omdat er geen afzetmarkt meer is.”

“Nu ligt de focus op wanneer we weer open mogen en ervoor zorgen dat alles goed loopt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.