Vier jaar na dodelijke aanslag in New York: Ann-Laure Decadt krijgt gedenkplaat

© BELGA
Philippe Verhaest

Komende zondag wordt in New York City een gedenkplaat voor de slachtoffers van de terroristische aanslag van 31 oktober 2017 onthuld. Daarbij kwam ook de Oostnieuwkerkse Ann-Laure Decadt om het leven.

Eind oktober 2017 genoot Ann-Laure Decadt samen met haar twee zussen en mama van een citytrip in New York City. Tijdens een fietstochtje doorheen The Big Apple op een afgesloten fietspad langs de Hudson-rivier liep het echter gruwelijk fout.

De Oezbeek Sayfullo Saipov reed met een gehuurde pick-uptruck het fietspad op en maaide er een pak zwakke weggebruikers van de baan. De balans was loodzwaar: tientallen (zwaar)gewonden en acht doden, waaronder ook Ann-Laure. Ze werd amper 31 jaar oud.

De terrorist handelde naar eigen zeggen in naam van de Islamitische Staat (IS). Ann-Laure werd van langs achter aangereden en maakte geen schijn van kans. De terreurdaad was de meest dodelijke om Amerikaanse bodem sinds nine eleven.

Anne-Laure ondernam toen net haar eerste reis sinds de geboorte van haar tweede zoontje, drie maanden eerder.

Proces op lange baan

Nu wordt een gedenkplaat onthuld om de slachtoffers van de dramatische gebeurtenis te eren. De familie van Ann-Laure mocht een kort tekstje schrijven dat op het monument een plek zal krijgen. Een deel van haar nabestaanden reist ook naar New York af om de inhuldiging bij te wonen.

Op 20 september nog legde minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) bloemen neer op de plek waar Ann-Laure het leven verloor.

Vier jaar na de feiten moet het proces tegen Sayfullo Saipov nog altijd plaatsvinden, al is nog niet duidelijk wanneer dit op de agenda zal verschijnen. Normaal moest alles in april 2020 in gang gezet worden, maar toen barstte de coronacrisis uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier