Vier jaar Leiewerken in beeld

Hedwig Vercaemer, Luc Verhenne met zicht op de Banmolens. (foto PVHK)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op vrijdag 5 november presenteren Luc Verhenne en Hedwig Vercaemer hun documentairefilm ‘In beeld’, een uitgebreid filmverslag van vier jaar Leiewerken. “We hebben er beiden plezier aan beleefd en leerden veel mensen kennen”, aldus de heren.

Na vier jaar wekelijks een filmverslag te maken over de Leiewerken zijn Hedwig Vercaemer en Luc Verhenne klaar om in een documentaire het volledige verhaal van de Leiewerken te brengen. Gedurende twee uur, pauze inbegrepen, volgen de beelden van de almaar wijzigende omgeving elkaar op.

“We zien de toen weinig aantrekkelijke doorgang van de Leie wijzigen tot wat het nu is geworden: een nieuw stukje stadscentrum dat mag gezien worden”, zegt Luc. In de film komen onder meer de heraangelegde Leieboorden, de nieuwe brug, het vernieuwde Moleneiland en de nieuwe sluis aan bod, aangevuld met beelden van de stuw en de nieuwe fiets- en voetgangersbrug.

Luc en Hedwig, beiden prille zeventigers, leerden elkaar ruim tien jaar geleden kennen via de fotografie en filmen. “We werkten toen nog met een donkere kamer”, lachen de filmmakers, die precies wisten wat concreet gefilmd moest worden. “We gingen af en toe een bezoekje brengen aan de bouwwerven, soms op plaatsen waar het niet mocht. Men vroeg ons dan vriendelijk weg te gaan”, vertelt Luc. “Toen men ons beter leerde kennen en ons meer zagen, mochten we op de bouwwerf en kregen we laarzen en een veiligheidsjasje.”

Het is een nieuw stukje stadscentrum dat gezien mag worden

Grote werken

Via De Vlaamse Waterweg wisten Luc en Hedwig precies waar en wanneer de werken plaats vonden. “Zo konden we onder meer filmen in de leeggemaakte put van het sas. We zijn ook meegegaan met een boot die langs de werken voer en waar we uitleg kregen. We hebben gefilmd tot 2019 en daarna bijkomende beelden toegevoegd”, weet Hedwig, die de montage deed. Luc schreef de teksten die ingelezen werden. “Ik schreef vroeger al teksten bij de foto’s en kleine filmpjes die Hedwig maakte en heb veel documentatie opgezocht”, vertelt Luc. “Ik ken de omgeving erg goed en ben er eigenlijk bij betrokken, want ik woon midden in het RUP, het ruimtelijk uitvoeringsplan van de site Banmolens en Bloemenmolen. Thuis kijk ik daarop uit. Uiteindelijk zijn het voor een stad als Harelbeke grote werken geweest en zijn het nog.”

De filmmakers zijn blij met het resultaat van hun documentaire. “We hebben er beiden plezier aan beleefd en leerden veel mensen kennen”, zeggen ze.

De film wordt vertoond op vrijdag 5 november om 19 uur in de Blauwe Zaal van cultureel centrum Het Spoor. De toegang is gratis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.