Vier generaties uit Ledegem trekken naar Santiago de Compostela voor grootvader

Tien leden van de familie Opsomer bevonden zich op 13 augustus in Compostela. Vier moedigen ondernamen een bedevaart langs de Camino Portugués vanuit Porto. Zes anderen vergezelden hen op de laatste dag. Met de tocht herdacht de familie grootvader Tryphon, die 50 jaar geleden overleed.

De familie Opsomer met staand Dirk Demets, Sarah Opsomer; -Filip Opsomer, Kathy Opsomer en Johan Opsomer. Zittend: Marleen Opsomer, Frederik Opsomer en Martien Opsomer. Simon Delrue en Thomas Delrue ontbreken. (foto JS) © (foto JS)

Johan Opsomer uit St.-Eloois-Winkel, die eerder de camino al per fiets aflegde, was een van de organisatoren van dit evenement. “Alles begon met mijn grootvader Tryphon Opsomer. Hij overleed op 13 augustus 1969, precies 50 jaar geleden. Toen we rond de eindejaarsperiode met enkele leden van de familie samenzaten, besloten we iets speciaal te doen om die 50 jaar in de verf te zetten. We dachten aanvankelijk aan Lourdes, maar vonden dat toch wat te gewoontjes. Het werd een tocht naar Compostela.”

Tryphon Opsomer was een Ledegemnaar. Zijn familie kwam weliswaar uit Rollegem-Kapelle. Hij was getrouwd met Martha Pinnoo. Het gezin woonde in de St.-Elooiswinkelstraat in, het huidige nr.65, toen was dat nummer 45. Hij werkte 30 jaar als textielarbeider in het toenmalige Fabriekske.

Overleden tijdens bevalling

“Mijn grootvader werd geboren op 9 juni 1896 in Rollegem-Kapelle aan de Geuzesmisse”, vervolgt Johan. “Mijn grootmoeder Martha zag het levenslicht op 10 juli 1900, eveneens in Rollegem-Kapelle. Martha is gestorven op 24 maart 1939 tijdens de geboorte van mijn vader Wilfried. Bij de bevalling is ook zijn tweelingbroer gestorven.”

Het gezin kreeg tien kinderen, maar drie zijn gestorven op jonge leeftijd. Van die zeven kinderen zijn er vandaag nog vier in leven: Simonne, Georgette, Willy en Wilfried. Deze laatste, 80 jaar, was er bij in Compostela en is de vader van Johan en Martine. “Vier familieleden wilden de tocht ondernemen: mijn zus Martine, Katrien, de dochter van Willy en haar beide zonen Simon en Thomas Delrue. Deze vier hadden wel wat wandelervaring en dat was ook nodig want de camino ging over 280 kilometer”, zegt Johan.

Zes familieleden zijn hen tegemoet gegaan en legden de laatste 20 km samen met hen af: Johan, Wilfried, Filip en Sarah Opsomer, Marleen Opsomer en haar echtgenoot Dirk De Mets. “We besloten een tocht te ondernemen naar een bedevaartsoord, niet zozeer om religieuze redenen, maar wel om het plezier van het wandelen, het afzien en het bezinnen. De tocht was goed om ons hoofd leeg te maken.”

Op 31 juli kwamen ze aan in Porto en een dag later werd de tocht aangevat. “We hadden uitgerekend dat we op 13 augustus, de sterfdag van Tryphon, in Compostela zouden arriveren. We legden 13 tot 25 kilometer per dag af en sliepen in hotels. Alles was goed uitgekiend. De camino bracht ons door bossen, dorpjes en langs de kust”, vertelt Martine. “Het weer onderweg was goed, slechts een dag hadden we regen.”

Vier generaties

De tocht was een treffen voor vier generaties: Tryphon die ze meedroegen in hun gedachten, zoon Wilfried, kleindochters Martine en Katrien en achterkleinkinderen Simon en Thomas. “Met deze tocht hebben we de band met de familie hechter gemaakt”, zegt Martine. “We leerden elkaar kennen in andere situaties. We hebben vooraf wel wat getraind, maar eenmaal op weg was het nog een ander verhaal. Onderweg leerden we twee Amerikaanse vrouwen kennen, die ons heel wat kilometers vergezelden.”

Met deze tocht hebben we de band met de familie hechter gemaakt. We leerden elkaar kennen in andere situaties

Johan legde de tocht in 2016 al af met de fiets, maar offerde zich nu op om zijn vader Wilfried, die nog nooit eerder in een vliegtuig stapte, ter plaatse te brengen. “We hielden dagelijks contact met de familie op het thuisfront en via een speciaal opgericht WhatsAppgroepje gaven we alle nieuwtjes van onderweg door.”

in de steigers

De bekende grote kathedraal van Santiago de Compostela stond in de steigers, zodat de familie zijn heil moest zoeken in een vervangkerk. “Ter plaatse woonden we de mis bij. Voor de gelegenheid hadden we een kopie van het grafschrift van Tryphon mee”, besluit Johan Opsomer.

De familie heeft de smaak te pakken en wil in de toekomst opnieuw naar Compostela trekken, deze keer per fiets of met de mountainbike. Dan zouden ze wel opteren voor de Camino Frances vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port. (LDE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.