Vier fitte 60-plussers uit Hooglede fietsen naar Compostela voor goed doel

Begeleider Freddy Louage, fietsers Johan Verstraete, Pieter Van Den Heuvel, Willy Hellebaut, Luc Gunst en voorzitster Gudrun Beernaert. (foto JT) © (foto JT)
Redactie KW

Vier vrienden staan aan de vooravond van de rit van hun leven. Tussen 10 en 21 september zullen deze 60-plussers vanuit het zuiden van Frankrijk naar Santiago De Compostela fietsen. Op die manier hopen ze veel geld in het laatje te brengen voor de Hoogleedse vereniging Sora Senegal.


Luc Gunst (61), Johan Verstraete (66), Pieter Van den Heuvel (66) en Willy Hellebaut (67) zijn de vier fietshelden van dienst. Zij zullen proberen om de 800 kilometer tussen het Franse dorpje Jean-Pied-de-Port en Santiago De Compostela succesvol te overbruggen. De opbrengst van dit huzarenstukje gaat naar de bouw van een school in het Senegalese dorp Daga-Youndoum-Bambara. “We beseffen maar al te goed dat we niet meer tot de jongsten behoren”, aldus Luc Gunst. “Toch zijn we niet aan ons proefstuk toe. We zijn alle vier fervente fietsers en we houden onze conditie op peil. Ik ben bijvoorbeeld aangesloten bij de Warden Oom Trappers. Het voordeel van onze tocht is dat de afstanden per dag niet op voorhand vastliggen. We willen het volledige traject afleggen in twaalf etappes. Zo hebben we bijvoorbeeld geen hotels op voorhand geboekt. Verder kunnen we ook rekenen op Freddy Louage en Eric Lapere, de twee ervaren begeleiders die met de volgwagen meerijden.”

30 kilometer stappen

Tijdens de jaarbeurs in Roeselare raakte Pieter Van den Heuvel toevallig aan de praat met Freddy Louage en van het een kwam het ander. “We stonden aan het standje van Sora Senegal”, aldus Pieter. “Tijdens een babbel liet ik verstaan dat ik wel eens iets zou willen doen om geld in te zamelen voor het goede doel. Zo werd ik doorverwezen naar Gudrun Beernaert, voorzitster van Sora Senegal en haar man Luc Gunst. Daar werd het idee geopperd om een fietstocht naar Compostela te ondernemen. We besloten beiden om een fietspartner te zoeken en zo kwamen we bij onze vrienden Johan en Willy uit. We kijken er reikhalzend naar uit en zijn klaar voor deze leuke ervaring.”

Kinderen moeten nu enorme afstanden stappen om tot aan hun school te geraken

“De opbrengst van deze fietstocht wordt integraal gebruikt om een middelbare school te bouwen in Daga-Youndoum”, aldus voorzitster van Sora Senegal Gudrun Beernaert. “In 2006 zijn we er gestart met de bouw van een ziekenhuis en de afgelopen twee jaar hielden we ons bezig met de renovatie van de lagere school. De volgende stap is de bouw van een middelbare school. Nu moeten de kinderen vaak 20 tot 30 kilometer stappen naar de dichtstbijzijnde middelbare school. Dat zijn uiteraard enorme afstanden en vaak is het ook gewoon gevaarlijk. We hebben berekend dat we 40.000 euro nodig hebben voor de bouw. We hopen tijdens de inleefreis in de paasvakantie van 2020 de eerste steen te kunnen leggen.”

Senegalese avond

Sora Senegal verkoopt steunkaarten van tien euro, die tegelijk een ingangsticket zijn voor het optreden van Radio Negra tijdens de jaarlijkse Senegalese avond in de Gulden Zonne in Hooglede op 19 oktober. Ondernemers kunnen het evenement ook sponsoren vanaf 110 euro. In ruil wordt publiciteit gemaakt op de Facebookpagina en de website van Sora. Het geld gaat naar de ontwikkeling van Daga-Youndoum, een Senegalees dorp waar de Hoogleedse organisatie al meer dan tien jaar actief is. Steunen kan op de rekening van Sora: BE52 1030 4767 9309 (onkostennota en publiciteit mogelijk voor ondernemers) of via de rekening van de overkoepelende organisatie Disop: BE59 4300 8369 5126 (fiscaal attest vanaf 40 euro) met vermelding van Sora Senegal in de mededeling. (JT)

Meer info op www.sorasenegal.com of via sorabelgie@gmail.com. De tocht van Willy, Pieter, Luc en Johan volgen, kan vanaf 10 september op de Facebookpagina van Sora Senegal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier