Vier Brugse zwembaden zijn voorbereid op de opheffing van het zwemverbod

Bart Dupon (LAGO), schepen Franky Demon, Greet Wildemeersch en Virginie Vanneste (Farys) met enkele personeelsleden van het Interbad. (foto TVH)
Stefan Vankerkhoven

De directies van de vier Brugse zwembaden kijken reikhalzend uit naar een beslissing van de nationale veiligheidsraad over een mogelijke heropening. “We zijn voorbereid en hebben ook nagegaan hoe onze Nederlandse collega’s het doen”, zegt Virginie Vanneste van Farys. Bij onze noorderburen moeten zwemmers al thuis hun zwempak onder hun kleren aandoen! Ondertussen zijn er een aantal dringende onderhoudswerken verricht. Maar er is ook goed nieuws: de Langereizwemmers mogen opnieuw in De Damse Vaart zwemmen.

Op vrijdag 13 maart sloten de drie openbare zwembaden in Brugge én het schoolzwembad van KTA omwille van de coronacrisis en de lockdown hun deuren. Volgens de Brugse sportschepen Franky Demon is er voorlopig nog geen zicht op en eventuele heropening: “Alles hangt af van de beslissing van de nationale veiligheidsraad. Nochtans wordt het zwemwater strikt ontsmet, door het vele chloor maken virussen geen kans in het water. Dat zeggen virologen mij. Het zijn vooral de kleedkamers, douches en toiletten die knelpunten vormen.”

Onderhoud

In afwachting van een heropening werden in de zwembaden diverse onderhoudwerken uitgevoerd. “De kleine kuip in Guilini en het redderslokaal in het Interbad kregen een opsmukbeurt. Als tegemoetkoming naar de vele tienduizenden bezoekers toe worden alle abonnementen verlengd voor de duur van de coronacrisis”, zegt de Brugse sportschepen.

Het personeel van Interbad en Jan Guilini, die uitgebaat worden door Farys, bleef aan het werk. De jaarlijkse kuis werd vervroegd, schilderwerken uitgevoerd. Bijgevolg vervalt de jaarlijkse sluiting in juni, tenminste als het verbod op het zwemmen opgeheven wordt.

Ruimere zwemuren

Franky Demon wijst erop dat na de coronacrisis de publieke zwemuren verruimd worden: “Er zal ook op zaterdagmorgen van 7 tot 12 uur en op woensdagnamiddag van 16 tot 18.45 uur kunnen gezwommen worden. Dat is per week acht uren meer! Op populaire momenten zul je dus met je gezin eindelijk zwemplezier hebben. Dat is mogelijk omdat de zwemuren van de zwemschool Swimcool verplaatst werden naar het zwembad van het KTA, dat op die manier beter benut wordt.”

Bart Dupon, centrummanager van LAGO Brugge Olympia, waar voor de coronacrisis 700 à 1.000 mensen tegelijkertijd vertoefden, werkt met een covid-coördinator, die het personeel ondersteuning biedt over de te volgen procedures: “We hebben alle vereiste maatregelen getroffen om een snelle en veilige heropstart te kunnen garanderen. Er zijn meerdere actieplannen uitgewerkt, omdat we nog geen concrete richtlijnen ontvangen hebben. Zo is er nog geen duidelijkheid over social distancing in het zwembad. Moet elke zwemmer 5 of 10m² vrije ruimte krijgen? We maken alvast van twee zwembaantjes één baan, zodat zwemmers ongestoord en zonder tegen anderen te botsen kunnen draaien en in een ellips hun baantjes kunnen zwemmen.”

Doelgroepen

Virginie Vanneste en Greet Wildemeersch, die voor Farys het Interbad en Jan Guilini runnen, kijken vooral naar de Nederlandse aanpak, want bij onze noorderburen zijn de zwembaden open: “In Nederland wordt aan de zwemmers gevraagd om thuis al onder hun kleren hun zwemkledij aan te trekken. Het gevaar is niet tijdens het zwemmen, wel in de kleedkamers, de douches en de wc’s. Wellicht zullen we bij de heropstart moeten werken met doelgroepen en tijdsblokken, waarbij tussendoor alle ruimtes grondig ontsmet worden. Daarbij moeten we erover waken dat verschillende ‘bubbels’ geen close contact hebben met elkaar. Het is uitgesloten dat kinderen samen met oudere zwemmers samen in het zwembad vertoeven.”

In de marge van dit zwembaddossier meldt sportschepen Franky Demon dat de Brugse zwemclubs groen licht gekregen hebben om in openlucht te zwemmen: “De Langereizwemmers mogen de Damse Vaart induiken, onder strikte voorwaarden. Met niet meer dan drie sporters samen. En we onderoeken de mogelijkheid om de Brugse IJsberen toe te laten in de vijver van De Koude Keuken.”

“Ik hoop dat de Bruggelingen deze zomer opnieuw aan de Coupure kunnen zwemmen. Daarvoor is er nog geen toelating. Social distancing vereist trouwens dat er maximaal slechts 29 mensen op het ponton mogen staan…”, besluit Franky Demon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier