"Dit komt hard aan, want we respecteerden al strikt alle richtlijnen en maatregelen nog voor ze zelfs verplicht waren" vertelt algemeen directeur Koen Declerck. "Het is verschrikkelijk als je zoiets aan de familie moet overbrengen."

"De slachtoffers waren mensen met een multiple pathologie: het waren allemaal 85-plussers met een complex ziektebeeld, en die zijn natuurlijk nog kwetsbaarder door hun zwakkere gezondheid. Nog 2 andere bewoners die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, zijn wel aan de beterhand - zij waren ook een stuk gezonder."

Zeven besmettingen

Momenteel zijn er nog 7 andere bewoners met het coronavirus besmet. "Het is opvallend dat ze allemaal een gelijkaardig patroon vertonen: één tot drie dagen hebben ze koorts, dan gaat het een dag beter, zonder koorts, maar dan stellen we een daling van de saturatie vast. Hoewel we heel snel meer dan alle nodige veiligheidsmaatregelen hebben genomen, was het voor sommige bewoners te laat. De incubatieperiode kan tot 2 weken duren... Wij hebben 11 dagen geleden al onze bewoners in volledige quarantaine geplaatst: niemand mag nog zijn of haar kamer verlaten."

"Nergens worden de maatregelen zo streng toegepast! Dat betekent dat al onze andere bewoners hopelijk volgende week helemaal virusvrij zullen zijn. Gelukkig is tot vandaag niemand van ons personeel besmet, en is nog iedereen paraat. Omdat we op tijd hebben geanticipeerd, beschikken we over al het nodige medische materiaal. Ons personeel heeft voldoende FFP2-maskers, gezichtsschermen, schorten en handschoenen... We wassen 'verzorgend' - dat betekent 'zonder water' - we gebruiken wegwerpwassets."

Geen verloop van personeel

"Ons personeel werkt in cohortes: er is geen verloop van personeel in de afdeling onderling. Personeel van Kastanjedal wordt dus nooit ingezet in Maria Troost. De inzet en de werkkracht van ons personeel is niet te onderschatten: iedereen werkt keihard, en daarvoor wil ik hen allemaal bedanken en feliciteren. Dit is een situatie van pure overmacht, maar zoals we nu allemaal samenwerken, zullen we het virus overwinnen. Maar we mogen hier niet lichtzinnig mee omspringen."

Daarom is het ook belangrijk te blijven hameren op de noodzaak van al deze maatregelen. "We ondervinden zelf dat het heel moeilijk is over te brengen naar onze oudere generatie. We moeten onze bewoners continu briefen dat ze voorzichtig moeten zijn, waarom isoleren belangrijk is, want niet iedereen snapt het. Maar dat geldt helaas ook nog voor sommige jongere mensen in onze maatschappij. Toch kijk ik positief naar de toekomst: als we geen nieuwe besmettingen vaststellen de volgende dagen, kunnen we geleidelijk aan beginnen denken aan iets minder isolerende maatregelen... We volgen de situatie stipt op: elke dag overleggen we intern met alle betrokken verantwoordelijken en onze arts, Karen Sinnesael." (BB/JH/MVO)

"Dit komt hard aan, want we respecteerden al strikt alle richtlijnen en maatregelen nog voor ze zelfs verplicht waren" vertelt algemeen directeur Koen Declerck. "Het is verschrikkelijk als je zoiets aan de familie moet overbrengen.""De slachtoffers waren mensen met een multiple pathologie: het waren allemaal 85-plussers met een complex ziektebeeld, en die zijn natuurlijk nog kwetsbaarder door hun zwakkere gezondheid. Nog 2 andere bewoners die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, zijn wel aan de beterhand - zij waren ook een stuk gezonder."Momenteel zijn er nog 7 andere bewoners met het coronavirus besmet. "Het is opvallend dat ze allemaal een gelijkaardig patroon vertonen: één tot drie dagen hebben ze koorts, dan gaat het een dag beter, zonder koorts, maar dan stellen we een daling van de saturatie vast. Hoewel we heel snel meer dan alle nodige veiligheidsmaatregelen hebben genomen, was het voor sommige bewoners te laat. De incubatieperiode kan tot 2 weken duren... Wij hebben 11 dagen geleden al onze bewoners in volledige quarantaine geplaatst: niemand mag nog zijn of haar kamer verlaten.""Nergens worden de maatregelen zo streng toegepast! Dat betekent dat al onze andere bewoners hopelijk volgende week helemaal virusvrij zullen zijn. Gelukkig is tot vandaag niemand van ons personeel besmet, en is nog iedereen paraat. Omdat we op tijd hebben geanticipeerd, beschikken we over al het nodige medische materiaal. Ons personeel heeft voldoende FFP2-maskers, gezichtsschermen, schorten en handschoenen... We wassen 'verzorgend' - dat betekent 'zonder water' - we gebruiken wegwerpwassets.""Ons personeel werkt in cohortes: er is geen verloop van personeel in de afdeling onderling. Personeel van Kastanjedal wordt dus nooit ingezet in Maria Troost. De inzet en de werkkracht van ons personeel is niet te onderschatten: iedereen werkt keihard, en daarvoor wil ik hen allemaal bedanken en feliciteren. Dit is een situatie van pure overmacht, maar zoals we nu allemaal samenwerken, zullen we het virus overwinnen. Maar we mogen hier niet lichtzinnig mee omspringen."Daarom is het ook belangrijk te blijven hameren op de noodzaak van al deze maatregelen. "We ondervinden zelf dat het heel moeilijk is over te brengen naar onze oudere generatie. We moeten onze bewoners continu briefen dat ze voorzichtig moeten zijn, waarom isoleren belangrijk is, want niet iedereen snapt het. Maar dat geldt helaas ook nog voor sommige jongere mensen in onze maatschappij. Toch kijk ik positief naar de toekomst: als we geen nieuwe besmettingen vaststellen de volgende dagen, kunnen we geleidelijk aan beginnen denken aan iets minder isolerende maatregelen... We volgen de situatie stipt op: elke dag overleggen we intern met alle betrokken verantwoordelijken en onze arts, Karen Sinnesael." (BB/JH/MVO)