Videoconsult bij kinesist straks terugbetaald

Jan Bruynooghe van Axxon maakt zich sterk dat videoconsults straks terugbetaald worden. © Axxon.be/Getty
Laurens Kindt

Axxon, de beroepsfederatie van kinesitherapeuten, maakt zich sterk dat patiënten straks op een volledige terugbetaling kunnen rekenen van telerevalidatie. Daarbij begeleidt een kinesist zijn patiënt vanop afstand via video-conferencing. “De onderhandelingen met de overheid daarover zitten in een laatste fase”, zegt voorzitter Peter Bruynooghe uit Rumbeke.

Sinds de invoering van de verscherpte maatregelen is beslist dat enkel de strikt noodzakelijke kinesitherapeutische behandelingen uitgevoerd worden. Daardoor zitten heel wat kinesisten momenteel zonder werk. “Ongeveer de helft van de zelfstandige praktijken is dicht. Wij hebben als kinesisten geen recht op de hinderpremie van 4.000 euro omdat we niet verplicht gesloten zijn. We maken wel aanspraak op het overbruggingsrecht en de federale premie van 1.200 euro, of 1.600 euro bij kinderlast”, zegt Peter Bruynooghe.

“Die situatie kan van dag op dag veranderen, maar we houden het in ieder geval in de gaten. Hoopgevend is alvast dat maar liefst 2.235 collega’s zich opgegeven hebben om in een ziekenhuis of woonzorgcentrum in te springen als dat nodig is. De kans bestaat dat het zorgpersoneel dat nu aan de slag is ook besmet zal raken. Dan staan er in ieder geval al een dikke 2.000 kinesisten klaar om te helpen”, klinkt het.

1 op 1

Momenteel zijn er slechts drie categorieën van patiënten die wel nog kinesitherapie krijgen. “De neurologische patiënten, zij die een operatie achter de rug hebben en de respiratoire patiënten. Die worden als dringend beschouwd. Wie net een nieuwe heup heeft gekregen, kan je niet zomaar enkele weken laten liggen zonder kinesitherapie.”

“Ook de respiratoire patiënten hebben begeleiding nodig, denk maar aan mensen met mucoviscidose. Bij deze patiënten moeten we natuurlijk alle mogelijke veiligheidsmaatregelen in acht nemen, want het coronavirus wordt net verspreid via de luchtwegen. Dan raden wij aan om altijd een mondmasker, een veiligheidsbril, handschoenen en een schort te dragen als behandelaar”, zegt Peter Bruynooghe.

Sowieso geeft hij alle kinesisten de raad mee om bij alle patiënten één op één te werken, altijd te checken of er koorts of andere symptomen van COVID-19 zijn en zeker een mondmasker aan te doen.

Telerevalidatie

Voor de patiënten die als niet-dringend beschouwd worden, post de beroepsvereniging binnenkort filmpjes met oefeningen op haar website axxon.be. Zo kunnen patiënten zelf aan de slag. “We zijn bovendien volop in onderhandeling met de overheid om telerevalidatie terugbetaalbaar te maken, net zoals het telefonisch consult bij de huisarts. De gesprekken met de overheid en het RIZIV (dat de terugbetaling regelt, red.) zitten in een laatste fase en we hopen dat dit ten laatste maandag erdoor komt. Dat zou voor de patiënten én de kinesisten alvast een goeie zaak zijn”, zegt Peter Bruynooghe.

Beweeg!

Tot slot geeft de Rumbeekse kinesist nog enkele tips mee voor de vele mensen die thuis hun bureau geïnstalleerd hebben en voor wie de keukenstoel niet even comfortabel is als de bureaustoel op kantoor. “De hoogte en de kijkhoek van het laptop- of computerscherm is het belangrijkste. Het scherm moet op ooghoogte staan, je moet ervoor zorgen dat je nooit lang naar beneden moet kijken. Ook de hoogte van het klavier is belangrijk, dat moet net iets lager dan schouderhoogte zijn. Sowieso geef ik de raad mee om niet langer dan twee uren achter je scherm te zitten. Doe geregeld een wandeling in je tuin of draai desnoods een toertje rond je bureau. Blijven bewegen!”, klinkt het.

www.axxon.be/nl/corona

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier