Tijdens Waterfront, dat nu vrijdag plaatsvindt aan zee, zullen zesduizend vrijwilligers per twee een bootje vasthouden langs de waterlijn. Over een afstand van 21 kilometer, van Zeebrugge tot Oostende, worden zo drieduizend bootjes te water gelaten met daarop een hoopvolle 'boot-schap' plus de naam van iemand die tijdens de oorlogsjaren gesneuveld is op zee.

Maar eerst moeten die bootjes dus allemaal ook met luchtkussentjes worden gevuld en daarvoor doet de provincie een beroep op het Zeepreventorium, het pediatrisch revalidatiecentrum voor chronisch zieke kinderen in De Haan. De provincie vond daar meer dan tweehonderd paar handjes bereid om te helpen. "De kinderen vinden dit fantastisch, dit is precies één grote knutselklas... En dan al die verschillende kleurtjes!"

Kleuterleidsters Edith Decoster en Tine Verstappen uit de Vosseslag, moeder en dochter, schreven zich allebei ook in voor Waterfront. "Samen met onze mannen gaan we ieder zo'n bootje in het water houden. Vrijdag krijgen we daarvoor verdere instructies. Ik denk momenteel ook nog na over een goede boodschap voor ons bootje, dat we achteraf trouwens mee naar huis mogen nemen. Het kan gemakkelijk omgevormd worden tot zitzak", zegt Edith.

Voor de kinderen in het Zeepreventorium is de boodschap van hoop ook heel toepasselijk

Haar kleutertjes zijn wel nog wat te jong om het idee achter Waterfront te kunnen vatten. "Maar de milieuboodschap krijgen ze al mee. Daarvoor hebben we Floepje, de vliegende vis", aldus Edith. "En voor de kinderen in het Zeepreventorium is die boodschap van hoop ook heel toepasselijk. Astma of diabetes, muco of obesitas: allemaal hebben ze een of andere chronische aandoening. Hoop is waar deze kinderen zich aan optrekken", klinkt het.

"Waterfront is een prachtig eerbetoon aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog", vindt Annick Balanck uit Zedelgem, verpleegkundige voor de leefgroep Pagadders waarvan de kleinsten slechts een jaar of drie zijn. "Voor de oudere leefgroepen zijn de examens net gedaan. Zij krijgen van hun opvoeders wel al de achterliggende boodschap van Waterfront mee", zegt ze.

(WK)

Vijfde en laatste grote participatieproject

Waterfront is na Lichtfront, Woordfront, de 30.000st Last Post en Kraterfront het vijfde en laatste grote participatieproject van de provincie in het kader van de oorlogsherdenking. Joris Hessels en Dominique Van Malder van Radio Gaga praten vrijdag vanaf 19 uur de rechtstreekse uitzending op Canvas aan elkaar.

Tijdens Waterfront, dat nu vrijdag plaatsvindt aan zee, zullen zesduizend vrijwilligers per twee een bootje vasthouden langs de waterlijn. Over een afstand van 21 kilometer, van Zeebrugge tot Oostende, worden zo drieduizend bootjes te water gelaten met daarop een hoopvolle 'boot-schap' plus de naam van iemand die tijdens de oorlogsjaren gesneuveld is op zee. Maar eerst moeten die bootjes dus allemaal ook met luchtkussentjes worden gevuld en daarvoor doet de provincie een beroep op het Zeepreventorium, het pediatrisch revalidatiecentrum voor chronisch zieke kinderen in De Haan. De provincie vond daar meer dan tweehonderd paar handjes bereid om te helpen. "De kinderen vinden dit fantastisch, dit is precies één grote knutselklas... En dan al die verschillende kleurtjes!" Kleuterleidsters Edith Decoster en Tine Verstappen uit de Vosseslag, moeder en dochter, schreven zich allebei ook in voor Waterfront. "Samen met onze mannen gaan we ieder zo'n bootje in het water houden. Vrijdag krijgen we daarvoor verdere instructies. Ik denk momenteel ook nog na over een goede boodschap voor ons bootje, dat we achteraf trouwens mee naar huis mogen nemen. Het kan gemakkelijk omgevormd worden tot zitzak", zegt Edith.Haar kleutertjes zijn wel nog wat te jong om het idee achter Waterfront te kunnen vatten. "Maar de milieuboodschap krijgen ze al mee. Daarvoor hebben we Floepje, de vliegende vis", aldus Edith. "En voor de kinderen in het Zeepreventorium is die boodschap van hoop ook heel toepasselijk. Astma of diabetes, muco of obesitas: allemaal hebben ze een of andere chronische aandoening. Hoop is waar deze kinderen zich aan optrekken", klinkt het."Waterfront is een prachtig eerbetoon aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog", vindt Annick Balanck uit Zedelgem, verpleegkundige voor de leefgroep Pagadders waarvan de kleinsten slechts een jaar of drie zijn. "Voor de oudere leefgroepen zijn de examens net gedaan. Zij krijgen van hun opvoeders wel al de achterliggende boodschap van Waterfront mee", zegt ze.(WK)