VIDEO ‘Wiezeke’ viert ook 105de verjaardag nog thuis in Blankenberge

Maria Ludovica is de laatste overlever van het gezin Blindeman. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Maria Ludovica Blindeman, ‘Wiezeke’, is de oudste inwoner van Blankenberge. Vrijdag mag ze liefst 105 kaarsjes uitblazen. Opmerkelijk bovendien is dat ze samen met haar dochter Monique nog altijd thuis woont.

Feest in de Astridlaan: Maria Ludovica Blindeman, ook wel ‘Louise’ of ‘Wiezeke’, werd er 105. De kranige dame komt samen met haar 77-jarige dochter Monique nog alle dagen buiten in de rolstoel. Ze is de oudste inwoner van Blankenberge en ze is daar terecht trots op. “De mensen zien mij hier allemaal graag”, zegt ze met haar stralende glimlach.

Wiezeke groeide op in het Oost-Vlaamse Oudegem, maar vertoefde later een hele tijd in Brussel. In de winter baatte ze daar een frituur uit op de Boulevard du Midi, ‘s zomers reed ze er rond met een ijskarretje. Daarnaast was ze poetsvrouw in de militaire school. Wiezeke was ook een tijdje getrouwd. “Ik ben nooit bang geweest van de mannen. Ik zag ze graag, maar je moet er wel een beetje chance mee hebben”, knipoogt ze.

Maria Ludovica is de laatste overlever van het gezin Blindeman. Haar drie broers en drie zussen zijn allemaal al jaren geleden overleden. “Mijn geheim is gewoon blijven ademen en je niet teveel laten doen in het leven“, klinkt het.

Maar Wiezeke heeft ook een groot talent: zingen is haar lang leven. “Ik had zo graag een straatzanger willen zijn, zoals Edith Piaf in haar jonge jaren. Of circusartieste. Ik ben vroeger nog assistent geweest in het circus in Oudergem.” En Wiezeke steekt spontaan een serenade af: In mijnen tijd, dat was een ander leven…

https://www.youtube.com/watch?v=FQFIV7iOBjE

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.