VIDEO – VTI Menen zingt tegen armoede

© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Op deze “Werelddag van verzet tegen extreme armoede” laten heel wat mensen hun stem horen. De leerlingen van de eerste graad secundair in het VTI van Menen maakten van de gelegenheid gebruik om ook hun bezorgdheden te laten blijken.

“Armoede is de ergste vorm van geweld”, het is een uitspraak waarmee Gandhi duidelijk liet blijken dat het woord ‘problemen’ heel wat verschillende facetten kent. Wie met moeite de eindjes aan elkaar kan knopen, komt vaak in een eindeloze cirkel terecht, een cirkel waar kinderen heel vaak de dupe van zijn.

Een degelijke opvoeding, gekoppeld aan een solide opleiding, vormt de fundering van een leven uit de armoede. “Eén op de acht mensen leeft in armoede of heeft moeilijkheden om de maanden te overbruggen“, horen we bij de mensen van Welzijnsschakel Grenslicht. “De kinderen laten genieten van een compleet schooltraject is voor heel wat ouders een reden om zelfs doorheen de zuurste appel te gaan bijten, alleen volgen er vaak stevige facturen die mensen soms nog dieper in de problemen duwen.”

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=dmuq3qRdCSU

Ook Edith Loosveldt, leerlingbegeleider in het VTI Sint-Lucas, volgt in die stelling. “Het invoeren van een maximumfactuur kan heel wat soelaas brengen“, horen we. “In het basisonderwijs bestaat dit al langer, voor het secundair dan weer niet alhoewel de plannen al langer op tafel liggen. Door alle leerlingen van de eerste graad, 207 jongens, het lied tegen de armoede te laten zingen, dragen ook wij bij aan het gegeven signaal. Armoede moet verdwijnen!”

Alle leerlingen, vergezeld van het lerarenkorps en begeleid door enkele muzikale talenten, zongen het lied uit volle borst mee in de hoop dat de juiste personen het konden horen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier