VIDEO VTI Menen maakt massa gratis mondmaskers tijdens coronacrisis

Ivan Delaere en Frederik Bevernage, pedagogisch en algemeen directeur van het VTI in Menen. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een nijpend tekort aan maskers en beschermend materiaal voor hulpverleners? Ivan Delaere (56) en Frederik Bevernage (52), pedagogisch en algemeen directeur van het VTI in Menen, bewezen bijna letterlijk dat het praktijkgerichte onderwijs levens kan redden. “We riepen meteen onze STEM-leerkrachten bij elkaar en onze lasercutter draaide overuren, maar iedereen kreeg beschermende maskers!”

In tijden van crisis, wanneer donkere wolken boven de hemel samen pakken, lijkt het er vaak op dat we niet meer weten van welk hout pijlen gemaakt. Toch kunnen we steeds rekenen op een van de onverwoestbare pijlers van onze maatschappij: het technisch- en beroepsonderwijs.

Menen, Wevelgem, Kortrijk en zelfs Diksmuide. Van over de hele provincie vinden zorgverstrekkers, hulpverleners of mensen die in de vuurlinie van het coronagevaar staan, de weg naar het VTI van Menen. “Toen het virus in alle geweld rondom zich heen begon te slaan, bleek al snel dat heel wat instellingen een schrijnend tekort hadden aan allerlei beschermende materialen.”

Ivan Delaere, pedagogisch directeur van het instituut, begreep als geen ander hoe nijpend dat tekort was. “Mijn zoon is zelf actief als verpleegkundige in het Jan Ypermanziekenhuis. Het duurde dus niet lang alvorens ik te horen kreeg dat ze noch mondmaskers noch gezichtsbeschermers hadden. Met vingerwijzen raken we nergens, oplossingen moesten worden gevonden!”

https://www.youtube.com/watch?v=lXJjcdJHBts

Ook Frederik Bevernage, algemeen directeur van het VTI, kreeg de info van de tekorten al snel onder de ogen. “Via een school in Deinze kregen we plannen in onze handen om zelf maskers te gaan maken. We voerden enkele lichte wijzigingen door en riepen onze STEM-leerkrachten samen, op veilige afstand natuurlijk. Onze lasercutters werden opgewarmd en we stroopten de mouwen op.”

Unieke productielijn

Ondertussen was het euvel van de mondmaskers verholpen, toch kon het VTI nog een leegte opvullen. “Via mijn zoon vernam ik dat volledige gezichtsmaskers kunnen helpen om de levensduur van de mondmaskers te verhogen.” Het is op basis van die concrete info dat Ivan, samen met Frederik, een unieke productielijn op poten wist te zetten. “Een oud-leerkracht van ons is ondertussen directeur geworden van de firma Plastiq en die waren erg genereus. Ze schonken ons een deel van de plastic, die we konden gebruiken voor het maken van volwaardige en solide gezichtsmaskers. Vorige week produceerden we dan ook twee keer 100 exemplaren, bij wijze van test. We schonken een deel aan de ziekenhuizen en een ander deel aan de politie. Toen enkele verpleegsters van het AZ een foto online gooiden, waarop ze hun masker droegen, ontplofte onze mailbox. Aanvragen kwamen van overal binnen en blijven nog steeds binnenstromen. Onze lasercutters draaiden overuren, dat is duidelijk.”

De vele maskers wachtten nog op een nieuwe bestemming.
De vele maskers wachtten nog op een nieuwe bestemming.© CLL

De teamleden van het VTI vlogen er met volle geweld tegenaan en konden zowat iedere vraag inwilligen. “Vorige week vrijdag hadden we al 500 exemplaren klaar liggen en vandaag rolden er nog een 1.000-tal extra van de band.” Frederik is trots op de globale inzet van de volledige school. “Alle exemplaren zijn gereserveerd en iedereen kan deze, rekening houdend met de nodige veiligheidsmaatregelen, komen afhalen. Niemand hoeft voor de maskers te betalen, het is immers niet de bedoeling om geld te verdienen op de rug van mensen die hun steentje bijdragen in de strijd tegen de gevolgen van het virus. De brandweer, woonzorgcentra en zelfs de Colruyt kwam bij ons aankloppen. Aan de kassa’s zijn er geen beschermingsmaatregelen, dus zo kunnen ze hun personeel toch vrijwaren van problemen. Ondertussen ligt onze productie stil, want via Hogeschool Vives vernamen we dat zij de fabricage gaan overnemen, maar dan en masse, zodat meer mensen geholpen kunnen worden.”

Ingrid Nuttin, uitbaatster van de bekende Meense frituur Ons Dorp, kwam eveneens een deel maskers ophalen.
Ingrid Nuttin, uitbaatster van de bekende Meense frituur Ons Dorp, kwam eveneens een deel maskers ophalen.© CLL

Ingrid Nuttin, uitbaatster van de bekende Meense frituur Ons Dorp, kwam eveneens een deel maskers ophalen. “We blijven open tijdens deze crisis”, klinkt het. “Heel wat moest veranderd worden en natuurlijk kunnen mensen enkel meenemen en niet ter plaatse eten. We blijven echter wel op post, maar dat neemt niet weg dat we toch wel schrik hebben. Toen ik van het initiatief van het VTI hoorde, stuurde ik meteen een bericht en tot mijn eigen verbazing kreeg ik een positieve reactie. We mochten vandaag wat maskers komen ophalen, waardoor ik toch met wat meer gemoedsrust achter mijn toonbank zal staan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier