VIDEO – Vrouwelijke skydivers blijven records verpulveren in Moorsele

Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een overdosis aan lef, 27 pittige dames en twee vliegtuigen. Meer was er zondag in Moorsele niet nodig om het Belgisch record formatiespringen te breken. Een waar huzarenstukje van de Ladies@TheDropzone.

Een project waar meer dan 2 jaar aan werd gewerkt en waar vooral de dames zelf naartoe hebben geleefd. Hun leven werd volledig omgegooid en in het teken van dit ene moment geplaatst. Hoewel de zenuwen merkbaar scherp stonden was ook het zelfvertrouwen van de partij. Deze week bezweek het oude Belgische record reeds maar toch besloten de dames alles uit de kast te halen om zowel de sport als Moorsele op de kaart te zetten.

https://www.youtube.com/watch?v=hyuaC0iBI5U

Heel even leek het erop dat het weer de rol van spelbreker op zich zou gaan nemen. Donkere wolken pakten samen boven de dropzone van Moorsele waardoor het voor iedereen geduldig afwachten was. Zou de recordpoging alsnog zowel letterlijk als figuurlijk in het water vallen?

VIDEO - Vrouwelijke skydivers blijven records verpulveren in Moorsele

Iets voor 15.00 uur klonk het verlossende signaal uit de luidspreker: de skydivers konden zich klaarmaken. Enkele minuten later brachten twee vliegtuigen hen tot op een hoogte van meer dan vier kilometer, waarna de 27 dames de diepte indoken. In een tijdspanne van minder dan twee minuten, waar de snelheden opliepen tot meer dan 200km/uur, braken de dames niet 1 maar meteen 2 records. Niet alleen voerden nooit meer vrouwelijke skydivers samen een formatie uit in de lucht, voor het eerste werd daar dan ook een tweede figuur aan toegevoegd.

VIDEO - Vrouwelijke skydivers blijven records verpulveren in Moorsele

Een opmerkelijke aanwezige: Gella Vandecaveye, meervoudig judo-kampioene, die zich ook in een outfit hees. “Ik ga vanzelfsprekend niet deelnemen aan de recordpoging, ik heb zelfs eigenlijk een heel klein beetje hoogtevrees” klinkt het. “Toen de organisatie mij kwam vragen of ik mijn schouders niet onder de poging wilde zetten, twijfelde ik geen seconde. Deze dames stralen 100% female power uit. We moeten, als vrouw, helemaal niet onderdoen voor de mannen. Ook in een wereld, zoals skydiven, waar de vrouwen een absolute minderheid vormen staan we meer dan ons mannetje. Daarnaast heb ik een enorme bewondering voor de groepsgeest en vooral het vertrouwen dat binnen in die groep heerst. Iedereen weet dat ze op hun medespringers kunnen rekenen, mijn petje af daarvoor”.

VIDEO - Vrouwelijke skydivers blijven records verpulveren in Moorsele

Dus geen deelname aan de recordpoging maar toch een parachute voor Gella? “De dames stelden me voor om met hen mee te vliegen, tot op het punt waar ze het vliegtuig zouden verlaten, om nadien in tandem er zelf uit te springen. Zo een kans kon ik niet laten liggen natuurlijk”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier