VIDEO – Voortaan kan je met Toerisme Oostende praten via chatbot Odette

Pieter Hens en Peter Craeymeersch van Toerisme Oostende, burgemeester Bart Tommelein, Hannes Coudenys van Hurae en Jan-Yves Vanhaverbeke van Kaas en Eps. © GLO
Gillian Lowyck

Een primeur: voortaan kan je met de Oostendse toeristische dienst praten via een chatbot. Op Facebook Messenger beantwoordt Odette alle vragen over de beste plekken om mosselen te gaan eten, waar je kan parkeren en zoveel meer. “Chatbots worden doorgaans als een gimmick gebruikt, maar wij zetten dit professioneel in”, klinkt het.

De toeristische chatbot Odette maakt gebruik van artificiële intelligentie om antwoorden te bieden op heel wat vragen: van de leukste activiteiten met kinderen, de lekkerste plekken om garnaalkroketten te eten, toegankelijke hotels en waar je kan parkeren.

“Meer en meer bezoekers spreken ons aan via Facebook Messenger”, zegt directeur van Toerisme Peter Craeymeersch. “Mensen verwachten een snel antwoord. Door deze kunnen we 24/24 een passend antwoord.” Odette spreekt voorlopig enkel Nederlands. Wie haar aanspreekt in het Frans, Engels of Duits wordt doorverwezen naar de balie van Toerisme waar de vraag door een echt persoon beantwoord wordt. “Het is de bedoeling dat Odette tegen het najaar Engels spreekt en daarna breiden we uit naar andere talen.”

De creatie van Odette duurde ongeveer een jaar. “Eerst werd er een heleboel informatie gedigitaliseerd en verzameld op de website visitoostende.be”, zegt Pieter Hens van Toerisme Oostende. “We moesten onze website gevoelig uitbreiden. Nadien werden alle bronnen gelinkt aan bepaalde kernwoorden en tags. Na een testperiode van enkele maanden werd de chatbot Odette gedoopt. Odette kreeg ook een bijhorende persoonlijkheid om het menselijk aspect te maximaliseren. Chatbots worden vaak als gimmick gebruikt, maar wij zetten het professioneel in.”

Een voorbeeld van de chatbot.
Een voorbeeld van de chatbot.© GLO

Voor Odette werkte Toerisme samen met het Gentse webbureau Eps en Kaas. Daarnaast wordt er nog een tweede chatbot gelanceerd. Ook ‘The Crystal Ship: street art tour’ is vanaf nu beschikbaar met Facebook Messenger als gids. “De chatbot geeft niet enkel routeaanwijzingen, maar zorgt aan de hand van tekst, foto en video ook voor inhoudelijke info over de verschillende werken. We zijn de eerste stad die een rondleiding op deze manier aanbiedt. Het lijkt wel of een virtuele gids je begeleidt tijdens je bezoek“, zegt Pieter Hens. Hiervoor werkte Toerisme samen met het Gentse bureau Hurae.

In totaal kostten de twee chatbots 16.425 euro. Probeer het zelf uit via facebook.com/visitoostende en visitoostende.be/chat.

https://www.youtube.com/watch?v=ziTl1hU2PVw

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier