De oefening op het strand van Knokke-Heist was een levensechte simulatie van een noodsituatie. Een drenkeling slaagde erin de kustlijn te bereiken nadat een zodiac op volle zee was ontploft. Hij alarmeerde een wandelaar die meteen de hulpdiensten verwittigde. In het noodscenario bleven ook nog drie drenkelingen op volle zee. Voor het eerst werd een drone ingezet om de slachtoffers te lokaliseren. "Via een gps-systeem konden we de exacte locatie van de drenkelingen doorgeven aan de hulpdiensten. Ook visueel konden we alles in beeld brengen", zegt Elwin Van Herck, zaakvoerder van Noordzee Drones. Vanuit een controlekamer kon alles gevolgd worden.

Kostprijs

De prijs voor dergelijke drone bedraagt ongeveer 12.000 euro. Ter vergelijking: een interventie met de reddingshelikopter NH-90 kost tot 9.000 euro. "Al is het zeker niet de bedoeling dat we de reddingsdiensten vervangen. We kunnen vooral dienen als verlengstuk aangezien we zeer snel ter plaatse kunnen zijn", vervolgt Van Herck.

Ook gouverneur Carl Decaluwé laat zich positief uit over de test. "De grote vraag zal nu zijn wie dat allemaal zal betalen. Een normale reddingsactie wordt gefinancierd door Defensie. Bij het inzetten van drones zal dat niet het geval zijn. Dat blijft dus nog afwachten", aldus Decaluwé. Naar de toekomst toe ziet hij nog heel wat andere mogelijkheden. "Dergelijke drones kunnen met een thermocamera ingezet worden op parkings om vluchtelingen te lokaliseren. De toekomst zal uitwijzen of dat praktisch haalbaar is", besluit de gouverneur.

Volgens de zaakvoerder van Noordzee Drones kunnen de drones vooral van goudwaarde zijn voor het opsporen van verloren gelopen kinderen. "De ouders van het kind kunnen dan aan de hand van onze camerabeelden mee helpen zoeken", zegt Elwin Van Herck. Het is onduidelijk of de drones er in de toekomst zullen komen. De gouverneur zelf is voorstander van een experiment van enkele weken.

(MM)

De oefening op het strand van Knokke-Heist was een levensechte simulatie van een noodsituatie. Een drenkeling slaagde erin de kustlijn te bereiken nadat een zodiac op volle zee was ontploft. Hij alarmeerde een wandelaar die meteen de hulpdiensten verwittigde. In het noodscenario bleven ook nog drie drenkelingen op volle zee. Voor het eerst werd een drone ingezet om de slachtoffers te lokaliseren. "Via een gps-systeem konden we de exacte locatie van de drenkelingen doorgeven aan de hulpdiensten. Ook visueel konden we alles in beeld brengen", zegt Elwin Van Herck, zaakvoerder van Noordzee Drones. Vanuit een controlekamer kon alles gevolgd worden.De prijs voor dergelijke drone bedraagt ongeveer 12.000 euro. Ter vergelijking: een interventie met de reddingshelikopter NH-90 kost tot 9.000 euro. "Al is het zeker niet de bedoeling dat we de reddingsdiensten vervangen. We kunnen vooral dienen als verlengstuk aangezien we zeer snel ter plaatse kunnen zijn", vervolgt Van Herck. Ook gouverneur Carl Decaluwé laat zich positief uit over de test. "De grote vraag zal nu zijn wie dat allemaal zal betalen. Een normale reddingsactie wordt gefinancierd door Defensie. Bij het inzetten van drones zal dat niet het geval zijn. Dat blijft dus nog afwachten", aldus Decaluwé. Naar de toekomst toe ziet hij nog heel wat andere mogelijkheden. "Dergelijke drones kunnen met een thermocamera ingezet worden op parkings om vluchtelingen te lokaliseren. De toekomst zal uitwijzen of dat praktisch haalbaar is", besluit de gouverneur. Volgens de zaakvoerder van Noordzee Drones kunnen de drones vooral van goudwaarde zijn voor het opsporen van verloren gelopen kinderen. "De ouders van het kind kunnen dan aan de hand van onze camerabeelden mee helpen zoeken", zegt Elwin Van Herck. Het is onduidelijk of de drones er in de toekomst zullen komen. De gouverneur zelf is voorstander van een experiment van enkele weken.(MM)