VIDEO – Vernieuwde Kortrijkse nieuwjaarsreceptie is groot succes

Zo'n 5.000 Kortrijkzanen verzamelden zaterdag aan de verlaagde Leieboorden. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Op zaterdagavond 4 januari organiseerde het Kortrijkse stadsbestuur naar goede gewoonte een nieuwjaarsreceptie voor al haar inwoners. Aan de verlaagde Leieboorden schoven zo’n 5.000 mensen aan voor een drankje en een hamburger. Ongeveer 3.000 bakjes frietjes, 40 vaten bier en 330 flessen frisdrank werden er gratis uitgedeeld. Nieuw waren de verschillende soorten hamburgers: Van vegetarisch tot halal.

De aankondiging dat er dit jaar op de Kortrijkse nieuwjaarsreceptie niet enkel ‘gewone’ hamburgers geserveerd zouden worden, maar ook kippen-, veggie- veganistische, gluten- en lactosevrije, halal en koosjer hamburgers, zorgde vooral op sociale media voor wat wrevel. Het idee kwam van Souad Abihi, de nieuwe stedelijke programmaregisseur Samenleven. Bedoeling was om de 130 verschillende nationaliteiten die Kortrijk rijk is, ook vertegenwoordigd te zien op de nieuwjaarsreceptie. Iets wat tot nu toe niet het geval was.

Vuurwerk

Het overgrote deel van de bezoekers liet het niet aan hun hart komen. “Ik heb eigenlijk geen idee wat wij gekregen hebben”, zegt Mathias (27), die samen met zijn vrouw afzakte naar de nieuwjaarsreceptie. “Het was voor alle hamburgers aanschuiven in dezelfde rij, dus ik heb gewoon iets gekozen dat er goed uitzag. Misschien is het wel halal? Het is in elk geval lekker en dat is wat telt”, klinkt het tevreden. “We wonen al twee jaar in Kortrijk en komen dus al voor de tweede keer naar de receptie. Met de vernieuwingen heb ik geen enkel probleem, alleen de nieuwe locatie is wat krap.”

In een korte speech praatte burgervader Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) vooral over liefde en verdraagzaamheid. “Naast liefde is er nog een universeel gegeven in deze wereld: We eten graag samen. Iedereen eet graag hamburgers met frietjes, maar we eten die allemaal een beetje anders”, klonk het.

“De ene houdt van sla op zijn burger, de andere van saus. De ene eet vegetarisch de andere halal. In Kortrijk hebben we de vrijheid om te kiezen, laat ons die vrijheid vooral koesteren, het is de motor van onze stad”, besloot de burgemeester. Hij kondigde eerder al aan dat hij het idee van ‘inclusie’ verder zal doortrekken in de andere grote evenementen in de stad, zoals de Sinksenfeesten.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne kreeg tijdens zijn speech gezelschap van dochter Bo.
Burgemeester Vincent Van Quickenborne kreeg tijdens zijn speech gezelschap van dochter Bo.© AN

Op zijn speech volgde een korte vuurwerkshow. Vooraf was beloofd dat die geluidsarm zou zijn, maar er werd toch nog lustig met knallen gestrooid. “Toch wat vreemd dat er van Vlaanderen een verbod komt op vuurwerk en dat het stadsbestuur er dan lustig op los knalt”, klonk het hier en daar in het publiek. Het bestuur telde 49.000 euro neer voor de receptie.

Controverse

Oppositiepartij Vlaams Belang trommelde verschillende militanten op om er gratis kalenders te komen uitdelen met daarop een karikatuur van burgemeester Vincent Van Quickenborne en de uitspraak “130 nationaliteiten in onze stad…wat een rijkdom.” Ze stuitten vooral op onbegrip van de bezoekers. Een van hen hief zelfs een lied aan over liefde en vrede, waar onmiddellijk heel wat bijval voor kwam. Ook Vanessa Dhondt (28) uit Marke vond het ongepast van Vlaams Belang om actie te voeren op de nieuwjaarsreceptie. “Het is de bedoeling dat mensen hier samen komen, waarom zou je hier in godsnaam haat en verdeeldheid willen zaaien?” riep ze boos.

Carmen Ryheul en Wouter Vermeersch van Vlaams Belang deelden kalenders uit.
Carmen Ryheul en Wouter Vermeersch van Vlaams Belang deelden kalenders uit.© AN

“Vlaams Belang Kortrijk deelt naar jaarlijkse gewoonte nieuwjaarskalendertjes uit aan de Kortrijkzanen. Dit jaar worden er maar liefst 7.500 exemplaren verspreid in onze stad. Voor het eerst ook op alle invalswegen naar de stedelijke nieuwjaarsreceptie”, reageert Wouter Vermeersch, fractieleider van Vlaams Belang.

Volgens Vermeersch verliep de actie wel rustig en kwamen er amper negatieve reacties. “De actie werd bijzonder goed onthaald onder de Kortrijkzanen“, klinkt het. De politie verzocht de militanten wel om geen zichtbare politieke symbolen te dragen. Wouter Vermeersch: “het feit dat wij ons ondertussen niet meer vrij mogen uiten als Vlaams Belanger, zet de stijgende onveiligheid in onze stad op scherp en de vrije meningsuiting op de helling.”

Verder verliep de receptie rustig en gezellig, het mooie weer zorgde ervoor dat de gehoopte kaap van 5.000 bezoekers overschreden werd. Kinderen konden zich voor het eerst uitleven op enkele druk gebruikte speeltuigen en de Kortrijkse GBK Big Band zorgde voor de nodige muzikale sfeer.

https://www.youtube.com/watch?v=5H7xzlctgPw

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier