VIDEO – Trappisten Westvleteren voortaan online te bestellen om malafide kopers tegen te gaan

© Davy Coghe
Philippe Verhaest

De monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren gaan de verkoop van hun Trappistenbieren anders organiseren. Het reservatiesysteem via de telefoon wordt afgeschaft en vervangen door een webwinkel. De belangrijkste reden daarvoor is dat malafide kopers misbruik maakten van het belsysteem.

Het nieuwe systeem zou een aantal belangrijke voordelen hebben voor liefhebbers van Westvleteren. Zo zullen ze, zolang de voorraad strekt, vrij kunnen kiezen tussen de drie soorten van Trappist Westvleteren, met een maximum van twee kratten per aankoop. De monniken hebben in de webwinkel ook een ‘slimme’ wachtkamer laten inbouwen. Daardoor krijgen consumenten die lang geleden of nog nooit een bestelling geplaatst hebben voorrang op particulieren die minder lang geleden een krat besteld hebben.

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=RUPMVBFSNE8

Biertelefoon

Tot 2005 kon men op vastgestelde dagen en uren Westvleteren kopen in het verkoopmagazijn. Door de hype werd de vraag echter veel groter dan het aanbod, en ontstonden er lange files op de wegen rond de abdij. De monniken schakelden toen over op reservaties via de zogenaamde ‘biertelefoon’. Volgens de monniken werkte dat systeem lange tijd heel goed, maar op den duur ontstond een probleem van ‘telefoonfiles’ in plaats van autofiles. De soms lange wachttijden aan de telefoon zorgden bij veel klanten voor ongenoegen.

300 dollar voor een flesje

Bovendien maakten internationaal malafide kopers misbruik van het belsysteem. Dat misbruik bestond erin dat ze één oproep per seconde konden doen. Daardoor hadden ze een voorsprong op gewone bellers en werden trappisten aan woekerprijzen verkocht. Het hoogste bedrag waar de monniken weet van hebben, is een flesje dat verkocht werd voor 300 dollar in Dubai. Om dat te vermijden zal voortaan dus gewerkt worden met een performanter systeem.

Broeder Manu Van Hecke.
Broeder Manu Van Hecke.© Davy Coghe

Klanten moeten zich online registreren en krijgen dan een bevestigingsmail, waarna ze lid worden. Dan kunnen ze hun bestelling plaatsen, waarna ze via een unieke QR-code tot betaling kunnen overgaan. Bij registratie moeten ook de algemene voorwaarden aanvaard worden, en moeten klanten bijvoorbeeld hun nummerplaat ingeven. Dat wordt dan bij de afhaling van een krat geverifieerd.

Brouwen om te leven, niet leven om te brouwen

“Het nieuwe verkoopsysteem komt tegemoet aan de noden van tal van liefhebbers van Trappist Westvleteren”, zegt broeder Manu Van Hecke, abt van de Sint-Sixtusabdij. “Wij hebben lang nagedacht over een goed en klantvriendelijk alternatief voor de biertelefoon. De bierverkoop van de Abdij blijft uitsluitend gericht op particuliere klanten. De webwinkel is dus enkel voor consumenten toegankelijk, niet voor professionele kopers. Wij wensen aan zo veel mogelijk mensen de kans te geven om Trappist Westvleteren aan de correcte prijs aan te kopen. Wie zich niet aan de verkoopregels houdt en misbruik maakt van het systeem, zal de toegang tot de webwinkel ontzegd kunnen worden.”

VIDEO - Trappisten Westvleteren voortaan online te bestellen om malafide kopers tegen te gaan
© Davy Coghe

Voor de monniken blijft het economische van secundair belang. “We brouwen om te leven, en niet omgekeerd”, zo klinkt het. De capaciteit blijft 6.000 hectoliter per jaar. Voor cafés en restaurants wordt het moeilijker om aan Westvleteren te raken, want het bier is enkel voor eigen gebruik en mag niet doorverkocht worden. Ook bedrijfsaankopen zijn verboden. In de toekomst zal er twee dagen per maand een verkoopmoment zijn, op woensdagnamiddag en op woensdagavond. Volgende week zijn er twee kleine testverkopen, en op woensdag 26 juni is er dan de eerste echte verkoopdag.

Meer info vind je op www.trappistwestvleteren.be

VIDEO - Trappisten Westvleteren voortaan online te bestellen om malafide kopers tegen te gaan
© Davy Coghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier