VIDEO Ruim 500 betogers eisen gerechtigheid voor Lamine Bangoura

Vanavond verzamelden ruim 500 betogers voor een protestmars aan het Stationsplein, naar aanleiding van de dood van Lamine Bangoura. De tocht ging via het Kleine Bassin en de Ronde Kom terug richting station. De politie was al van ’s middags op veel plaatsen aanwezig omdat ze onrust vreesde.

© (Foto SB)

De organisator van deze mars, Jonathan Maes, verwoordde de reden van dit initiatief. “Omdat we Lamine nog niet hebben kunnen begraven, omdat we zijn lichaam nog niet hebben kunnen groeten, zijn we hier samengekomen. We willen dit protest op een vredevolle manier laten plaatsvinden maar we wensen ook snel antwoorden te krijgen. Zolang de gerechtelijke diensten hier geen gehoor aan geven, blijven we naar hier komen, blijven we protesteren.”

https://www.youtube.com/watch?v=VXCLq1nsC9Q

Volgens Jonathan Maes hebben veel sympathisanten afgehaakt omdat de mars door het stadsbestuur van 14 uur naar 18.30 uur verplaatst werd. “Voorlopig blijven we nog rustig en sereen”, klonk het dreigend. “Maar dit blijven we niet volhouden.”

Gerechtigheid

Er werden T-shirts uitgedeeld met foto’s van Lamine. Kinderen droegen affiches met slogans ‘Justice 4 Lamine’, ‘geen haat in mijn stad’ en ‘samen tegen haat’.

https://www.youtube.com/watch?v=FZnDHO_SPSQ

De tocht ging gemoedelijk van start maar de gemoederen raakten halverwege, aan het vroegere postgebouw, verhit toen de betogers een cordon van gehelmde politiemensen opmerkten die hen verhinderden de binnenstad in te trekken. Er werd met stenen gegooid, gescholden en getierd. Even later kwam het waterkanon te voorschijn. Dit zorgde voor nog meer animo. De organisatoren probeerden de heethoofden die zich bijzonder agressief gedroegen, te kalmeren en dit lukte na een tijdje ook. Het gemor bleef wel nog even aanhouden maar tenslotte keerde de bontgekleurde stoet terug richting Stationsplein, luid scanderend: ‘police assassin’.

Het was de bedoeling dat er nog een stil moment voor Lamine gehouden werd maar dat is er door de woede van enkelingen, die bleven provoceren, niet gekomen. “Wie is de volgende?” werd er geschreeuwd. “Alle Afrikanen zijn boos. Deze shit moet stoppen!” klonk het fel. “Dit is geen alleenstaand geval”, vertelde een Izegemse die haar naam liever niet kenbaar maakte. “De politie Riho heeft een agressieve reputatie. Ik heb getuigenissen en foto’s die niets aan de verbeelding overlaten.”

Tom Noyez werd door het organisatiecomité ‘Vrienden van Lamine’ gevraagd om op te treden als hun advocaat. “Ik krijg dinsdag inzage in het dossier. We zitten natuurlijk met veel vragen. Wat staat er in het politieverslag? Waarom wordt er zo weinig gecommuniceerd? Ik treed op als tussenpersoon omdat de familie en dichte vrienden de ware toedracht van de feiten mogen weten.”

https://www.youtube.com/watch?v=ovfAOzuZEGg

De organisatoren van deze mars waren volgens Tom vooraf heel nerveus. “Zij wilden dat dit protest vreedzaam zou verlopen. Er zijn mensen uit Antwerpen en Brussel gekomen om hun broeders te steunen en die hebben ze niet in de hand.”

Blijkbaar is er vanmiddag een trein met betogers niet gestopt in het station van Roeselare omdat de politie wist dat hier mensen op zaten die keet wilden schoppen. De gerechtelijke diensten waren kop van jut en hun aanwezigheid werkte op de betogers als een rode lap op een stier.

Ze hielden de situatie vanaf de Moermanparking en de Stationsstraat in het oog. Rond 21 uur ging de betoging uiteen. Mensen die de ramadan volgden werden nog opgeroepen om rond 21.30 uur naar het Geitepark te komen.

(KK – Foto en video SB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.