VIDEO: Roeselaarse ‘stem van de motards’ was eerst ‘niet dul’, maar nu is hij ontzettend boos

Tom Debaere bestijgt straks met plezier zijn motor. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Een Facebook-post van Tom Debaere leek voor een doorbraak te zorgen: motorrijders zouden vanaf 4 mei opnieuw de baan op mogen voor een niet-essentiële, recreatieve tocht. Terwijl de Roeselarenaar in zijn eerste videoboodschap nog rustig zijn boodschap verkondigde, is hij in het tweede filmpje meer geagiteerd. “Ze spelen met onze voeten”, foetert hij richting politici.

Afgelopen weekend postte Tom Debaere (43) op Facebook een filmpje waarin hij namens zichzelf, maar vooral ook zijn vele collega-motorrijders, opriep om zijn hobby weer te mogen uitoefenen. “Als je mag vissen en tennissen, waarom dan geen recreatief toertje doen met de motor in je eentje. Bovendien is het al zo’n prachtig weer geweest. Natuurlijk dat het bij ons kietelt om de motor boven te halen.”

Het filmpje kende heel veel bijval en bereikte zelfs Vlaams minister-president Jan Jambon die in het VTM-Nieuws verkondigde dat hij geen probleem zag en dat motards mits wat voorwaarden vanaf 4 mei opnieuw de baan op konden. Maar een dag later werd die uitspraak van Jambon teruggefloten door federaal minister François Bellot. “Motorrijders zijn een gedisciplineerd volkje. Als het niet mag, mag het niet. Maar eerst 500.000 mensen in België – want zoveel motards zijn er – hoop geven en die snel weer de kop indrukken. Daar word ik wel boos van, ja ik ben gefrustreerd. Ook in de politici. Als je iets niet weet, wees daar dan ook eerlijk in.”

Tomhttps://www.facebook.com/tom.debaere.79https://www.facebook.comFacebook1885

Delen delen delen … wa peinzen ze ziender eigenlijk … pissed 😡😡 ➡️

Geplaatst door Tom Debaere op Maandag 27 april 2020

video1.0https://www.facebook.com/tom.debaere.79/videos/246814720060959/500

In een nieuw filmpje spuwt Tom Debaere zijn gal uit. De man ondervindt ook aan den lijve wat de coronacrisis betekent. “Mijn ouders die al bijna 80 zijn, zitten al een drietal weken thuis met een milde vorm van corona. Dus in quarantaine, ik kan hen enkel wat boodschappen brengen. Uiteraard ben ik bezorgd om hen.”

Deze Ducati is een van de motoren waar Tom zelf mee rond reed.
Deze Ducati is een van de motoren waar Tom zelf mee rond reed. “Ik handel in motoren, dus ook deze staat te koop.”© Stefaan Beel

Ook Toms echtgenote Lindsay Goethals werkt in WZC Waterdam in Roeselare en staat middenin de coronacrisis. “Voorlopig hebben ze het daar buiten kunnen houden, maar de schrik zit er natuurlijk fel in. Het is ook niet makkelijk om daar te werken, ze zitten tussen twee vuren. Langs ene kant de bewoners die verlangen naar hun familie met vaak ook nog dementerende bejaarden die niet begrijpen wat er aan de hand is en langs de andere kant de kinderen die niet bij hun ouders kunnen.”

“In mijn nieuwe zaak heb ik heel wat van onze spaarcenten gestopt”

Tom Debaere is ook een beginnende zelfstandige en wordt zo ook geconfronteerd met de economische consequenties. “Mijn zaak Einser Engine’s Motorstore heb ik pas eind vorig jaar opgestart. In bijberoep, want beroepshalve ben ik actief bij busbouwer VDL Jonckheere in Roeselare. Daar ben ik in principe afwerker, maar als vakbondsafgevaardigde van het ABVV gaat heel wat van mijn tijd naar syndicale taken. Sinds vorige week zijn we daar opnieuw beginnen werken, maar nog niet op volle capaciteit. In bijberoep koop- en verkoop ik dus motoren, maar ook hier is de bedrijvigheid tot quasi nul herleid. Terwijl er wel facturen binnen komen natuurlijk. Ik heb er wat van onze spaarcenten in gestopt, zoiets mag niet te lang duren.”

De liefde voor motoren in de breedste zin van het woord zit er al lang in bij Tom. “Al van toen ik 18 was, kocht ik me een motor. Ik was ook bezig met cross en later verzeilde ik in de tuning-wereld. En nu ben ik zelfs ook actief bij de service in de rallysport. Maar zelf met de motor gaan rijden, is het liefste wat ik doe. Ook mijn vrouw heeft een eigen motor. Het is vooral het gevoel van vrijheid op een motor die me aanspreekt. Je voelt je als een cowboy op je paard…”

Zelf beschikt Tom momenteel over vier motorfietsen: Ducati, Suzuki, Kawasaki en Honda. “Maar die staan tegelijk ook te koop in mijn eigen zaak. Ik handel dus in motoren, maar ook in onderhoudsproducten. Ik heb momenteel ook drie motoren aangekocht, maar die mag ik niet gaan afhalen. Het zijn vreemde tijden”, aldus Tom die ook de papa Karen (25) en Joyce (16) is. “Ik weet dat een toertje met de motor nu niet levensbelangrijk is, maar ik hou er wel van dat men eerlijk is met de mensen en ons geen blaasjes wijsmaakt. En zo denken veel mensen, ik heb al meer dan 5.000 reacties gekregen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier