VIDEO Raphäel ‘Raf’ Laperre (95) overleden: Afscheid van de kunstenaar met de groene vingers

Raphaël Laperre stond bekend om zijn indrukwekkende siertuin. © OV
Redactie KW

Heulenaar Raphaël Laperre is op zondag 28 juli in Kortrijk overleden. Hij was 95 en weduwnaar van Rosa Anne De Brabandere, die stierf in 2001. Hij was vooral bekend als ‘de kunstenaar met groene vingers’. De paradijselijke tuin rondom zijn huis in de Zuidstraat in Heule, aan de straatkant begrensd door een gekunstelde haag oogt indrukwekkend. Hij was ook impressionistisch kunstschilder met de kleuren van Vincent Van Gogh als zijn grote bron van inspiratie.

Door Noël Maes

Raphaël ‘Raf’ Laperre werd op 7 december 1923 in Kuurne geboren maar groeide op in Bissegem waar hij samen met kunstenaar José Vermeersch op de schoolbanken zat. Hij was ook medestichter en voormalig zaakvoerder van de vroegere handelszaak De Lacra in Ingelmunster.

In 1954 begon hij rond zijn woonst met het aanleggen van een grote tuin. Met de tijd ging hij erover praten als ‘De Tuin der Herinneringen’. In het concept integreerde hij namelijk veel aandenkens aan zaken- en vakantiereizen naar onder meer Frankrijk, Griekenland en Rusland. Een houten chalet verwijst nu nog naar zijn eigen huwelijksreis in Zwitserland. Het Canadese esdoornblad snoeide hij in bas-reliëf uit een taxus, als eerbetoon aan de familieleden die naar Canada geëmigreerd waren.

Schildersezel in koffer

Overal plaatste hij ook kunstwerken, zowel beelden als eigen schilderijen. Want Raphaël was ook een verdienstelijk kunstschilder, iets wat hij als kind al wilde worden. Gepensioneerd kon hij deze passie de vrije teugels geven. Oorspronkelijk schilderde hij alleen landschappen. De schildersezel lag steevast in de koffer van zijn auto: waar hij ook maar een mooi plekje ontdekte, kon hij het meteen op doek vastleggen. Later legde hij zich vooral toe op portretten. Exposeren deed hij niet zo veel. Op lokale exposities kon men echter al eens een of meerdere van zijn werken bewonderen. In 2006, ter gelegenheid van Moederdag, stelde hij in Bissegem en Heule een opmerkelijke tentoonstelling samen rond ‘moeder en kind’, een van zijn geliefkoosde thema’s. Ver in de tachtig ontdekte hij dan ook nog het boetseren. De vele beelden in de tuin zijn daar nu stille getuigen van.

Verzet tegen fietspad

Zijn tuin stelde Raphaël geregeld open voor het publiek, onder meer ter gelegenheid van Open Tuinendagen of -weekends. De toegangsprijs ging steevast naar een goed doel. In 2010 kwam hij nog in het nieuws, toen men besliste om in zijn straat een nieuw fietspad aan te leggen. Daardoor zou zijn kunstig gesnoeide haag moeten verdwijnen. Raphaël – intussen 87 – verzette zich daar met hand en tand tegen, want hij zou zijn levenswerk van 50 jaar voor zijn ogen verloren zien gaan. Via een actie op Facebook kreeg hij steun uit een voor hem onverwachte hoek. Er kwam dan toch een compromis uit de bus, waarbij een groot gedeelte van de haag behouden bleef.

Raphaël was vader van vier kinderen: Kathy, Vincent, Dominique en Tine. Hij heeft acht klein- en tien achterkleinkinderen. De laatste maanden was zijn gezondheidstoestand fel verzwakt. Eind 2018 werd hij opgenomen in het ziekenhuis maar een taaie vlasser als hij was, kon hij zich toch weer herstellen. Op zaterdag 27 juli werd hij echter opnieuw opgenomen in het AZ Groeninge waar hij de dag nadien schielijk overleden is. De uitvaartdienst heeft plaats in familiekring.

In 2017 dook de Heulse kunstenaar nog op in onze reeks Wij Westvlaanderen. De noeste West-Vlaamse werker als hij is, kon hij niet stoppen met het knippen van zijn haag. “Altijd bezig, zelfs jaren na zijn pensioen mag hij geen seconde verliezen. Deuredoen als zijn belangrijke motto.”

https://www.youtube.com/watch?v=6ZSCUX3j7SM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier