VIDEO – Nostalgie troef: maïsdoolhof van Damme keert na 20 jaar terug

Het indrukwekkende maïsdoolhof van Damme. © Foto Kurt
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het maïsdoolhof van Damme komt terug. Heel wat kinderen kwamen eind jaren negentig vier zomers lang met hun ouders en grootouders verdwalen in het bijzondere labyrint. Vanaf 20 juli kan dat opnieuw.

Je een weg banen door een drie hectare groot doolhof in een maïsveld, waar je bij uitkomst een fris streekbiertje en een kaashapje wacht: deze zomer kan het langs de Zuiddijk in Damme. Van 20 juli tot en met 31 augustus kan je elke dag, van 13 tot 18 uur, terecht in ‘Maïsterplan’: een doolhof van liefst 3 hectare groot.

Janne Vanderyse, een van de zes (!) dochters van landbouwers Guido Vanderyse en Ingrid Vanhoutte, blaast het mooie initiatief deze zomer samen met haar man Maxime Vermetten nieuw leven in. Eind jaren 90 deden de ouders van Janne haar dat al voor.

Janne Vanderyse en Maxime Vermetten, samen met hun hond Storm in het doolhof.
Janne Vanderyse en Maxime Vermetten, samen met hun hond Storm in het doolhof.© Foto Kurt

Het doolhof aanleggen was een gigantische klus. “We hebben met paaltjes en draad het juiste model – in de vorm van de Damse zevenster – moeten uitzetten zodat de zaaimachine op de juiste plaatsen de maïszaadjes kon uitzetten”, vertelt Janne. “Tegen de opening zal de maïs zeker zo hoog staan als een behoorlijk grote volwassene.”

In het midden van het doolhof wacht de bezoekers een frisse Brugse Zot en een stukje kaas van de Damse Kaasmakerij. Een ticket kost 4 euro voor kinderen. Wie ouder is dan 12, betaalt 6 euro.

https://www.youtube.com/watch?v=W3O8i-bD7u8

Meer info op www.maisterplan.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier