VIDEO Noodwoningen in Vichte belaagd met appels en tomaten

Onbekenden hebben vermoedelijk afgelopen weekend appels en tomaten tegen de gevels van de noodwoningen van het Sociaal huis in Anzegem gegooid. In de noodwoningen worden al enkele jaren nieuwkomers gehuisvest in afwachting van een vast verblijf. De beweegredenen van de daders zijn niet bekend.

© gf

Achter het sociaal huis (het vroegere OCMW) van Anzegem in de Lieven Bauwensstraat in Vichte, staan een aantal noodwoningen. Die woningen worden gebruikt voor mensen die plots op straat terecht komen maar ook om de nieuwkomers (vluchtelingen red.) te huisvesten in afwachting van de nodige verblijfsvergunningen. Gemeenteraadslid Jeremie Vaneeckhout kreeg een filmpje toegestuurd, waarin de wandaden duidelijk zijn, hij postte dat filmpje op Facebook.

Burgemeester Gino Devogelaere (SAMEN één) veroordeelt de daden. “De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de daders. Het is een heel spijtige zaak, laat die mensen met gerust. Dat is geen manier van doen, zo behandel je mensen niet”, aldus de burgemeester. Gino Devogelaere maakt daarbij wil de opmerking dat er tijdens de zomer ongeregeldheden waren met het vuilnis. “De nieuwkomers zetten vaak hun afval buiten zonder dat er een ophaling was. Dat afval bleef dan liggen, te stinken in de zon. Maar goed, die mensen kennen ons land niet en men heeft het hen nog eens duidelijk uitgelegd. Er zijn Anzegemnaren die hier al veel langer wonen en het systeem nog steeds niet kennen. Vaak zijn het ook nieuwe mensen die aankomen, die daar maar voor even verblijven”, vertelt de burgemeester.

“Het is logisch dat de burgemeester de daden veroordeelt. Ik was gechoqueerd toen ik het filmpje kreeg te zien. Los van persoonlijke bedenkingen, politieke of religieuze overtuigingen kunnen we zoiets nooit aanvaarden. Zo blijkt nog maar eens dat we als gemeente moeten blijven investeren in verbinden en elkaar ontmoeten. Ik ga niet oordelen waarom de daders het gedaan hebben, het blijft hoe dan ook problematisch”, klinkt het bij gemeenteraadslid Jeremie Vaneeckhout (INZET).

Schepen van OCMW en Integratie Gemeente, Anja Desmet (SAMEN één) was nog niet op de hoogte van het voorval maar liet niet na om te reageren. “Het maakt niet uit welke reden die mensen hadden, men moet respect hebben voor iedereen. De nieuwkomers zijn hier niet gekomen voor hun plezier, we mogen blij zijn dat ze een huis en een dak hebben”, reageert de schepen.

https://www.youtube.com/watch?v=RMhkt_2vRYk

(XC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.