VIDEO Nieuw seizoen openwaterzwemmen in Brugge van start

Redactie KW

Maandagavond werd aan de Damse Vaart ter hoogte van de Gemeneweidstraat in Koolkerke het startschot gegeven voor een nieuw seizoen openwaterzwemmen. Naast de Langerei Zwemmers en de Brugse IJsberenkring is er met de Zwarte Zwanen een derde club actief.

Vijf jaar geleden gaf de stad Brugge de goedkeuring voor het gestructureerd en reglementair zwemmen in open water. “Na twee edities in de Brugse binnenstad bleek de Damse Vaart een mooi alternatief, waar eveneens de nodige faciliteiten en sanitair aanwezig zijn om dit op een gezonde en veilige manier te organiseren”, stelt Dolores David als Brugse schepen van Sport. “Dankzij een driejarige overeenkomst met de Vlaamse Waterweg kunnen we zeker ook dit jaar én minstens nog volgend jaar openwaterzwemmen op deze locatie organiseren.”

Nieuw is dat er dit jaar een derde sportclub mee in het water springt. Naast de Langerei Zwemmers en de Brugse IJsberen biedt ook de recent opgestarte club Zwarte Zwanen Onderwaterhockey zijn leden de mogelijkheid om in de Damse Vaart te zwemmen. Er zwemmen kan er enkel als lid van één van de drie clubs. Zij kunnen zwemtrainingen organiseren op maandag, dinsdag en donderdag van 18.30 uur tot 21 mei en dit tot en met 31 augustus. Van 1 september tot en met 15 oktober kan zwemmen op die dagen tot 20 uur.

Recreatief zwemmen blijft verboden in de Damse Vaart. Tijdens de weekends in de zomervakantie zal dat wel kunnen in de Coupure in de binnenstad, naar aanleiding van de Triënnale.

Langerei Zwemmers

Afgelopen zondag mochten de Langerei Zwemmers die Triënnale op gang trekken door het Selgascano Paviljoen als eersten in te zwemmen. De zwemvereniging die in 2014 werd opgericht startte oorspronkelijk met de Langerei als thuisbasis, maar moest omwille van de niet standvastige waterkwaliteit uitwijken naar de Sint-Pietersplas en de Damse Vaart. Alhoewel de Langerei Zwemmers uitermate tevreden zijn met beide locaties hopen ze ooit terug te kunnen keren naar de Langerei. “Dat er nood is aan locaties om in open water te zwemmen en trainen blijkt uit ons ledenaantal”, klinkt het bij de Langerei Zwemmers.

“Nog voor de start van dit seizoen schreven reeds meer dan 120 zwemmers zich in.”

Drie Brugse zwemclubs en een twintigtal leden kwamen het frisse water trotseren.
Drie Brugse zwemclubs en een twintigtal leden kwamen het frisse water trotseren.© JVM

Ook de Swim2Triatlon actie lokt heel wat kandidaten. Deze tiendelige lessenreeks gaat dinsdag 15 mei van start en richt zich voornamelijk op sportievelingen die zich aan de kwarttriatlon wagen en zowel hun crawltechniek als zwemconditie willen bijschaven.

Tweede Paljas-Seaswim

Dit jaar organiseren de Langerei Zwemmers, samen met de Sportdienst van Brugge, voor de tweede keer de Paljas-Seaswim. Deze openwaterzwemwedstrijd vindt plaats op zaterdag 21 juli op het strand van Zeebrugge. De inschrijvingen hiervoor starten op 1 juni.

“Naar aanleiding van de Triënnale en het eigen jubileumjaar hopen we vanuit de Poort naar de onderwereld aan de Duinenbrug, via de blauwe vinvis naar het zwemplatform van Selgascone te kunnen zwemmen als afsluiter van ons zwemseizoen. De vorige poging tijdens de Triënnale van 2015 beperkte zich helaas tot de Langerei wegens de mindere waterkwaliteit. Misschien wordt dit een goede test om te zien of er reeds gewerkt werd aan de verbetering van de waterkwaliteit”, aldus voorzitter Koen De Vaere van de Langerei Zwemmers.

(ACR/video JVM)

https://www.youtube.com/watch?v=myxPbyeZgoA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier