VIDEO KW Kaapt Meifoor Brugge (3): de werparm van de keeper van Cercle Brugge

Het lot van een profvoetballer: iedereen wil met je mee op de foto, zelfs de uitbaters van het blikkenkraam. (Foto Tom)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Wat is het maximum dat je uit een kermisattractie kan halen? Om dat te weten te komen, trok KW met topsporters naar de Meifoor in Brugge. Test 3 : Miguel Van Damme, keeper van Cercle Brugge, in het blikkenkraam.

https://www.youtube.com/watch?v=p1NRnSUU88U

Keer je na een middagje kermis ook altijd met het gevoel naar huis dat je véél geld kwijt bent voor wéínig spullen ? Hoog tijd om eens revanche te nemen, vinden we. Samen met vier Belgische topsporters trokken we deze week naar de Meifoor met twee doelen : de records van de attracties op onze naam zetten én zoveel mogelijk winst maken. Niet voor ons, maar voor het goede doel : de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van AZ Sint-Lucas in Assebroek.

Drie Ballen vs Zes Blikken

Derde en laatste stop: Black Jackets, beter bekend als het blikkenkraam. Het is allicht een van de oudste spelletjes op een kermis. Met drie ballen moet je proberen de zes gestapelde blikken omver te gooien. Alleen ligt de lat hier veel hoger. Niet alleen moeten alle blikken omver liggen, ze moeten ook van de plank gegooid worden.

Voor deze uitdaging trokken we aan de arm van Miguel Van Damme, keeper van Cercle Brugge. Wie een bal vijftig meter ver perfect in de voeten van een medespeler kan gooien, moet ook in staat zijn om het blikkenkraam te verslaan. “Op uitgooien wordt er toch wel veel getraind”, zegt de keeper van Cercle Brugge. “Het is een heel belangrijk punt in het voetbal, want het is de snelste manier om het spel te hervatten. Zelfs in iedere opwarming gooi ik ballen uit.”

De blikken raken is geen probleem, ze van de plank gooien wel. (Foto Tom)
De blikken raken is geen probleem, ze van de plank gooien wel. (Foto Tom)

Voor onze 25 euro mogen we 18 keer proberen. Hard en precies gooien, is voor de 22-jarige Maldegemnaar geen enkel probleem. De blikken gaan vlotjes tegen de vlakte, maar willen niet allemaal van de plank rollen. “Vré moeilijk”, zucht Miguel Van Damme. “Hiervoor heb je gewoon een hele grote portie geluk nodig.” Sommige kermiskramen zijn zelfs door topsporters niet te verslaan.

In een strijd met zijn voetbalkameraden lukt het : alle blikken gaan van de plank. (Foto Tom)
In een strijd met zijn voetbalkameraden lukt het : alle blikken gaan van de plank. (Foto Tom)

Voor zijn laatste drie pogingen vraagt hij zijn vrienden Kieriën Serpieters (beloften Cercle Brugge) en Aaron Dhondt (nu Izegem, volgend seizoen Waasland-Beveren) erbij. En wanneer het drietal het tegen elkaar opneemt, komt de verbetenheid en competitiedrang naar boven en lukt het om de plank leeg te spelen. Eén punt, waarmee we één beer mogen kiezen.

Smoutebollen

Als de Nederlandse uitbater Danny Musters hoort dat het voor het goede doel is, graait hij snel nog wat kleurboeken en extra knuffels samen. “De Meifoor is eigenlijk nog maar mijn tweede kermis die ik aandoe”, zegt hij. “Ik kom eigenlijk uit de smoutebollensector, maar ik was toe aan iets nieuws. Het doel is om een negental kermissen per jaar te doen, maar dan wel de langstdurende.”

Voor we de spullen in ontvangst nemen, willen we nog weten of de roddel klopt dat de blikken verzwaard zijn. “Dat is de meest gestelde vraag, maar het antwoord is : neen! (lacht) Dat is echt een fabeltje.”

(Olivier Neese/foto’s Tom)

Lees ook de andere uitdagingen van KW Kaapt Meifoor Brugge op www.kw.be/meifoor