VIDEO: Kortfilm brengt Brugse skatescene in beeld

Een skater haalt halsbrekende toeren uit op 't Zand. © screenshot uit 'Hobby'
Redactie KW

Brugge kan bogen op een levendige skatescene. Met een handcamera bracht Harry Billiet gedurende anderhalf jaar die street skatescene in beeld. Dit leidde tot de (kort)film Hobby.

Harry Billiet (23) uit Brugge is al tien jaar skater. Hij herinnert zich nog levendig de eerste keer dat hij het skatepark aan Het Entrepot betrad: er ging een nieuwe wereld voor hem open. “Op het skatepark kwam ik in contact met andere skaters en dit motiveerde mij om ermee door te gaan”, vertelt Billiet. “Tussen ons was er immers ook een gezonde competitiegeest die mij aanspoorde om mijn grenzen te verleggen. Skaten bleek ook een brede subcultuur waar ook muziek, fotografie, film en beeldende kunst deel van uitmaken.”

In het buitenland

En zelfs reizen, want samen met vrienden steekt Billiet graag de grenzen over om te verbroederen met skaters in het buitenland. Eén van die vrienden is Pieterjan Claeys (27), sinds jaar en dag ook een fervent skater. Met zijn tweeën maken ze deel uit van BinnensteBuiten 8000, de organisatie die al drie jaar lang een platform biedt aan plaatselijke creatieve jongeren en ook Hobby flink wil promoten. “Op het internet vind je tal van filmpjes waarin skaters hun skills demonstreren. Ook ik heb die nog in beeld gebracht. Ik filmde met mijn iPhone op een skatepark en postte dat materiaal op Instagram. Dit zette mij er midden 2017 toe aan om zelf een kortfilm te beginnen draaien. Dit heeft immers een meer permanent karakter dan die filmpjes”, doet Billiet uit de doeken.

https://www.youtube.com/watch?v=S2TCZJ4nh5s

Vooroordelen

Met een geleende handcamera schoot hij het voorbije anderhalf jaar beelden van skaters die zich in Brugge uitleven. Hierbij filmde hij niet enkel plaatselijke jongeren, maar ook bevriende skaters uit Gent en andere steden. “Ik heb op tal van locaties opnames gemaakt. Op die manier hangt Hobby een beeld op van de streetskatescene in onze stad”, schetst Billiet, die tijdens zijn shoots met verschillende obstakels te maken kreeg.

“Op ‘t Zand wilde ik een shot schieten van een skater die op een bank een kunstje wou uitvoeren. Het zonlicht gaf een hemels beeld, maar de oude dame op die bank weigerde om zich voor ons te verplaatsen. Er leven nog steeds vooroordelen tegenover onze subcultuur“, stelt Billiet, die voor Hobby steeds op een creatieve manier omging met de omgeving waar hij draaide en er ook op toezag dat skaters zo weinig mogelijk schade toebrachten.

“Heel wat skaters die in mijn kortfilm te zien zijn, zijn afgestudeerd en zijn op zoek naar werk of al aan de slag. Ik koos voor de naam Hobby, omdat iedereen wel het cliché kent dat skaters het skaten als een lifestyle bestempelen en het voor hen allesbehalve een hobby is. Lifestyle zou te voor de hand liggend zijn.” (SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier