VIDEO ‘Koekelaarse’ hangbuikvarkentjes krijgen thuis in ‘t Witte Huis in Veurne

Jessica Zoete met de twee hangbuikvarkentjes. © José Tyteca
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Twee hangbuikvarkentjes, die werden achtergelaten in Koekelarebos en opgevangen door de lokale boswachters, hebben een nieuwe thuis: bij Jessica en Patrick van smulhoeve ‘t Witte Huis in Veurne. De varkentjes hebben geluk, want ze dreigden afgemaakt te worden.

Een opmerkzame wandelaar ontdekte de twee vrouwelijke hangbuikvarkentjes in Koekelarebos. Ze verwittigde de lokale boswachters, die de handen vol hadden met de varkentjes. Die lieten zich namelijk niet zomaar vangen. Uiteindelijk lukte dat toch en werden de schattige diertjes voorlopig opgevangen in de boswachterij in de Galgestraat in Koekelare.

Dodelijk spuitje

De boswachters gingen op zoek naar een nieuwe warme thuis voor de knorrende diertjes. Indien die zoektocht op een sisser zou aflopen, dreigden de hangbuikvarkens een dodelijk spuitje te krijgen. “In Koekelarebos is er immers geen plaats voor die varkens”, aldus boswachter Koen Maertens. “Eerst en vooral omdat het exoten zijn, maar ook omdat het hier om een heel versnipperd bos gaat. De dieren kunnen zich er niet blijven voeden. En eenmaal het voedsel in het bos op is, zoeken ze hun heil in de wortels en maïs op de velden rond het bos. Wat ze nu al aan het doen waren, trouwens.”

https://www.youtube.com/watch?v=Fn8P-MxFdjM

Gelukkig duurde het niet lang voor er zich kandidaten aandienden om de varkentjes op te vangen. Donderdagmorgen werden de dieren overgebracht naar smulhoeve ‘t Witte Huis in de Booitshoekestraat in Veurne. “We hebben hier enorm veel grond”, vertelt Jessica Zoete, die de zaak runt met Patrick Konings. “We zijn destijds begonnen met schapen, die als grasmachientjes fungeerden. Daarnaast hebben we onder meer twee microvarkens, konijnen, kippen enzovoort.”

‘Compostmachientjes’

“Ik vond het zo zielig dat die varkentjes werden achtergelaten in het bos en ook nog eens een spuitje dreigden te krijgen”, vervolgt Jessica. “Bovendien zijn ze goeie compostmachientjes voor overschotten van groenten en fruit uit onze zaak. Wees maar gerust: we zullen hen als onze eigen kinderen behandelen.”

De varkentjes werden Elly en Sonja gedoopt. Ze moeten nu nog langs de dierenarts passeren voor een oormerk en een chip. Er moet ook bloed afgenomen worden. Een dure grap, maar dat heeft Jessica over voor haar nieuwe troeteldieren.

(TV/JT-foto JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier