VIDEO Kliffen op stranden worden pas na het weekend gebroken

De afdeling Kust van de Vlaamse overheid begint pas na het weekend met het afbreken van de kliffen die zich door de storm Ciara vormden op onze stranden. Er komt nog een storm op ons af en er wordt gehoopt dat die een deel van het werk zal doen.

De kliffen in Bredene blijven zeker tot na het weekend staan, net als elders aan de kust. © Jan Degoe

Het is een gewoonte als het stormt aan de kust: op de opgehoogde stranden vormen zich kliffen van soms 2 m hoog, dit keer aan de voet van de duinen in Knokke-Heist zelfs tot 4 meter hoog. De afdeling Kust nivelleert die kliffen dan om het veiliger te maken voor wandelaars, maar dit keer wordt gewacht tot na het weekend.

We verwachten nog een storm van 8 tot 9 Beaufort“, verklaart ingenieur Steve Timmermans van de afdeling Kust. “Het zou verloren werk zijn om nu al kliffen te breken. Bovendien bestaat de kans dat dat de storm zelf de kliffen deels al afbouwt. Dat is moeilijk in te schatten.”

“Vroeger geen kliffen, maar hele stranden verdwenen”

De klifvorming was niet uitzonderlijk als we rekening houden met de aard van de storm“, luidt het. “Dit ligt in de lijn der verwachtingen. Eigenlijk hebben we dit verschijnsel de laatste 20, 30 jaar altijd. Het verschil is dat de stranden, door de strandophogingen, robuuster zijn geworden. Vroeger had je geen kliffen, het hele strand was weggespoeld tot aan de zeedijk. Dat viel veel minder op, maar het was hetzelfde effect.”

“Nu stellen we vast dat de stranden goed werken als zeewering”, zegt Steve Timmermans. “Ze houden de zee tegen halverwege het strand. Met uiteraard die kliffen als opvallend visueel resultaat. Het zand is verdwenen, maar het is niet ver weg. Het is een natuurlijk fenomeen: in de winter wordt zand weggenomen van de stranden en in de zomer spoelt het weer aan. Maar een storm haalt het zand sneller weg dan het kan terugspoelen. Het zand komt terug, maar trager en niet altijd naar identiek dezelfde plaats. Het is dus niet verloren.”

https://www.youtube.com/watch?v=LTDD8UkLRNU

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.