VIDEO – Franse oproerpolitie grijpt hard in bij gele hesjes in Rekkem

Gele hesjes sloten zaterdagmorgen de grens in Rekkem volledig af. De Franse politie maakte die hardhandig vrij met wapenschild, matrak en traangas.


Iets na 8 uur zaterdagmorgen verschenen de eerste ‘gilets jaunes’ op de parking langs de grensovergang op de E17 in Rekkem. Deze beweging, die niet gelinkt is aan enige politieke partij, gaat ondertussen zijn derde week van betogingen in.

“Vandaag plooien we niet”

De betogingen worden steeds grimmiger. “We worden door onze overheid uitgemolken en de betogingen in Parijs helpen helemaal niet. We moeten het economische hart van het land treffen. Dus is het blokkeren van de grensovergang een duidelijk signaal”, zegt hun woordvoerder in Rekkem.

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=nnch7vt1EMU

“Dagelijks komen hier honderden of duizenden chauffeurs voorbij met Poolse, Roemeense of Sloveense nationaliteit. Ze rijden voor bedrijven die via allerlei constructies belastingen ontlopen. Terwijl die van ons oplopen tot bijna 50%. We zijn er volledig klaar mee. Vandaag plooien we niet.”

CDI-troepen in Rekkem

Hoewel het oorspronkelijk enkel de bedoeling was een filter-blokkade op te richten, sloten de betogers rond 11u30 de grensovergang volledig af. Verkeer uit Frankrijk en verkeer richting Frankrijk kwam tot een volledige stilstand.

De Franse oproerpolitie besloot in te grijpen. Ze verzamelden meer dan 40 leden van de CDI-troepen uit Rijsel en brachten die naar de Paradijsstraat in Rekkem. Omwonenden hielden hun hart vast. “We wisten dat de gele hesjes aan het betogen waren, maar zodra we die imposante politiemacht hier zagen verschijnen, werden we overmeesterd door een gevoel van paniek“, aldus een bewoner.

Kordate aanpak van de ordediensten

Om 11u40 gaf een fluitsignaal de start voor een charge van de ordetroepen. De grensovergang moest vrijgemaakt worden en het gebruik van wapenschild, matrak en traangas werd niet gemeden. De kordate aanpak van de ordediensten zorgde ervoor dat de autosnelweg tegen 12u kon geruimd worden. De verschillende brandhaarden werden geblust zodat voertuigen opnieuw veilig konden passeren.

“Met onze acties willen we vooral de economie raken. We willen geen burgers treffen. Maar helaas zijn we nu op een punt gekomen waar we geen andere opties meer hebben”, laat een geblesseerd geel hesje ons weten.

Terug naar Rijsel

“We vertrekken nu richting Rijsel, waar we opnieuw proberen blokkades op te werpen. Zodra de politie daar aanwezig is, keren we terug naar hier. Vandaag wordt de beslissende dag“, klinkt het.

Er wordt aan grensbewoners die hun kerstshopping in het noorden van Frankrijk wilden uitvoeren aangeraden hun bezoek uit te stellen. KW blijft de zaak vanop de eerste lijn volgen.

(MrC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.