VIDEO Ervaringsdeskundige Jelle uit Menen leidt zelf hulphonden op
Er leven naar schatting meer dan één miljoen honden in ons land en in één gezin op vijf huppelt er een trouwe viervoeter rond. En daar zitten best wel opmerkelijke exemplaren bij. Bij KW.be zoomen we voortaan elke week in op zo’n ‘hondenleven’. Starten doen we in Menen, waar Jelle Van De Wiele niet zonder golden retrievers Youssef en N.G. kan. Letterlijk dan.
Jelle Van De Wiele (31) uit Menen is een grote dierenvriend. Hij stichtte vijf jaar geleden samen met een aantal vrienden een vereniging om hulphonden op te leiden. “De vereniging heet Donate-a-Dog en heeft als doel om maximaal drie honden per jaar op te leiden en te plaatsen bij een persoon met een beperking”, zegt Jelle. Zelf heeft hij al 18 jaar een hulphond.
“Jelle heeft een aangeboren ziekte aan de onderste ledematen. Met zijn hartafwijking heeft hij een mindere conditie dan iemand anders. Daarom is een hulphond voor Jelle een geschenk uit de hemel“, vertelt moeder Cathy Devloo.
Hij loopt nog altijd speels en dartel in huis, maar als hulphond is Youssef nu met pensioen.
De eerste hulphond die Jelle kon bijstaan bij dagelijkse taken is intussen overleden. “Acht jaar geleden stierf mijn eerste hulphond Iageo. Daar heb ik heel veel verdriet om gehad. Ik besliste toen om geen hulphond meer te hebben”, vertelt Jelle. Maar Jelle veranderde al snel van mening en toen werd Youssef opgeleid als hulp en begeleidingshond. “Youssef heeft zoveel bijgedragen om Jelles leven en dagelijkse problemen te vergemakkelijken. Dat is zeker niet te onderschatten. Het sociale aspect en de levenskwaliteit voor mensen met een motorische functiebeperking van zo’n dier is heel belangrijk”, aldus Cathy. Youssef loopt nog altijd speels en dartel in huis rond maar is sinds april dit jaar geen hulphond meer. “Hij is nu tien jaar. Vooral als hulphond is hij nu met pensioen”, lacht Jelle.
Jelle heeft er sinds kort een nieuwe hulphond bij. “N.G. is zijn naam en hij is acht weken geleden begonnen. Sinds kort heeft hij met succes het examen afgelegd dat een hulphond moet ondergaan. Ik gebruik bewust een afkorting voor zijn naam want het is beter dat zo weinig mogelijk mensen zijn echte naam kennen. Ze zouden op straat altijd zijn naam roepen en dat zou N.G. door zijn jonge leeftijd nog te veel afleiden”, legt Jelle uit.
Mijn hulphond kan deuren en kasten voor mij openen
N.G. kan heel veel doen voor Jelle, zowel thuis als in cc De Steiger waar Jelle er werkt als boekverwerker en dvd-aankoopassistent. “Hij kan deuren en kasten voor mij openen, schoenen oprapen en brengen, knoppen bedienen zoals die van de garage, mij helpen om een trui uit te trekken, een blikje frisdrank naar boven brengen…”
“Mijn grote hobby is gamen op de computer. N. G. kan misschien nog niet samen met mij gamen, maar hij kan me wel de games aanreiken“, lacht Jelle. “N. G. gebruikt vooral zijn neus omdat hij zo subtieler en zachter te werk kan gaan dan met zijn poten.”
Het opleiden van een hond duurt ongeveer twee tot tweeënhalf jaar. Intussen heeft de vereniging al vier honden kunnen plaatsen bij iemand met een functiebeperking. “De vzw Donate-a-Dog werkt volledig met vrijwilligers. Zowel de leden van de algemene vergadering en de raad van bestuur, de trainers, gastgezinnen en andere medewerkers bij evenementen en activiteiten werken volledig op vrijwillige basis”, zegt Cathy.
Op de leeftijd van zes à zeven weken worden de honden onderworpen aan een test. Indien ze geschikt zijn, worden ze gedurende anderhalf jaar bij een gastgezin geplaatst. Daar leren ze sociaal zijn, zich beheersen in moeilijke omstandigheden en een aantal commando’s. Daarnaast moeten ze op commando handelingen uitvoeren die voor de kandidaten bruikbaar zijn. “Assistentiehonden hebben van nature een enorme werklust en zijn hun baas met alle plezier van dienst. De best geschikte honden voor deze opleiding zijn golden retrievers. Onze honden worden geselecteerd bij erkende fokkers en ons doel is per jaar gratis drie hulphonden te kunnen plaatsen bij personen met een functiebeperking”, duidt Jelle.
(NVM)
Heb je zelf een bijzonder verhaal over jou en je hond dat je op www.kw.be wilt delen, of ken je iemand wiens verhaal ook een reportage verdient, mail dan naar frederic.vansteenkiste[at]kw.be.
Hondenleven
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier