VIDEO – Duo reist wereld af om handtekeningen te verzamelen van 107 acteurs uit Harry Potter-films

Bart Meese en Dieter Vanderheeren met tussen hen Harry Melling. © gf
Redactie KW

Izegemnaar Dieter Vanderheeren (26) en de naar Gent uitgeweken Tieltenaar Bart Meese (30) maken jacht op handtekeningen van liefst 107 acteurs die meespeelden in de Harry Potter-films én van schrijfster J. K. Rowling. Die worden verzameld in een boek dat het duo wil veilen voor het goede doel.

De West-Vlaamse Harry Potter-fans willen de komende twee jaar iets presteren wat nog geen enkele Potter-adept hen heeft voorgedaan. “Ooit heeft een Amerikaan eens handtekeningen van 30 auteurs in een naslagwerk over de bekende boeken- en filmreeks verzameld, maar verder kwam nog niemand”, zegt Dieter.

Hij haalde de inspiratie voor hun stunt bij de Vlaamse leerkracht die hemel en aarde bewoog om de Argentijn Lionel Messi, na een resem andere voetbalvedetten, zijn houten bal te laten tekenen. “Niks is onmogelijk: dat is ook ons motto”, zegt Dieter.

Tom Felton en John Cleese

Het duo nam zich eerst voor om meteen schrijfster J. K. Rowling te benaderen. “Maar van dat plan zagen we af. Aangezien ze niet zo makkelijk bereikbaar is, denken we dat het ons beter zal lukken via 107 acteurs uit de acht films.” Dieter en Bart vragen elk van hen om twee nevenliggende pagina’s uit een vroege drukversie van het eerste boek ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’ te tekenen.

Bart Meese en Dieter Vanderheeren met tussen hen Matthew Lewis.
Bart Meese en Dieter Vanderheeren met tussen hen Matthew Lewis.© gf

Persoonlijke ontmoetingen in Londen en trips naar gespecialiseerde beurzen en bijeenkomsten in Gent, Antwerpen, Dortmund en ‘s-Hertogenbosch hebben al 17 handtekeningen opgeleverd. “De bekendste namen uit de films die we tot dusver wisten te strikken zijn Tom Felton, alias Draco Malfidus of de tegenhanger van Harry, en Matthew Lewis, alias Marcel Lubbermans.” Dat personage, Neville Longbottom in de Engelse versie, is naast Ron en Hermelien een bekendere medestudent van Harry. “Ook John Cleese, Haast Onthoofde Henk uit de eerste twee films, hebben we ontmoet.”

We hopen het boek via een bekend Brits veilinghuis te verkopen. De opbrengst gaat naar Make-A-Wish Belgium-Vlaanderen

Bart en Dieter knopen van achter hun computer de nodige contacten aan en zelfs al krijgen ze van het management van de acteurs bevestiging dat ze een korte meet & greet krijgen, vaak draaien de zaken ter plekke nog anders uit. “Ik geloof pas dat we een nieuwe handtekening gescoord hebben als ik ze zwart op wit in ons boek zie staan“, aldus nog Dieter. “In Dortmund geraakten we bijna niet door de dikke laag mensen die Tom Felton afschermen. Ik heb dan maar mijn stoute schoenen aangetrokken en ben rechtstreeks op hem afgestapt. Gelukkig met succes.”

Daniel Radcliffe

In februari hopen de twee West-Vlaamse vrienden ter gelegenheid van een toneelstuk in Londen Daniel Radcliffe himself te strikken. “Ik denk zelfs dat we gemakkelijker bij hem zullen geraken dan bij Emma Watson (Hermelien), voor wie we mogelijk naar Los Angeles zullen moeten vliegen“, zegt Dieter nog. “Robert Pattinson, de nieuwe Batman, proberen we te benaderen door een ludieke video die we inblikten met Jeff Rawle, zijn ‘vader’ uit de Harry Potter-films. Ze beginnen soms in onze plaats contacten te leggen, want ze vinden het een uniek concept”, weet Bart.

Ook Tom Felton (alias Draco Malfidus) signeerde al het boek.
Ook Tom Felton (alias Draco Malfidus) signeerde al het boek.© TVW

Big business

De twee beschikken in hun handtekeningenjacht over een niet te onderschatten overtuigingsmiddel: eens alle 107 acteurs plus J. K. Rowling hun krabbel hebben gezet, hopen ze het via een bekend Brits veilinghuis te verkopen. De opbrengst gaat naar Make-A-Wish Belgium-Vlaanderen. “Die insteek hebben we echt nodig. Harry Potter is big business. Je betaalt soms 100 euro voor een handtekening of foto – wat wij uiteraard niet doen – en zo verdienen acteurs vlot 10.000 euro en meer in een weekend”, zegt Bart.

“Stiekem hopen we dat J. K. Rowling het boek zelf koopt. Dat zou helemaal de kers op de taart zijn.” Dieter en Bart willen de hele klus geklaard hebben tegen 16 november 2021, want dan is het exact 20 jaar geleden dat de eerste Harry Potter-film werd uitgebracht.

Vanaf zaterdag 4 januari posten Bart en Dieter elke zaterdag een filmpje van een ontmoeting met een acteur op www.roadtorowling.com.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=TrFXJm-2FFU

Bart Meese en Dieter Vanderheeren met tussen hen Zoe Wannamaker.
Bart Meese en Dieter Vanderheeren met tussen hen Zoe Wannamaker.© gf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier