VIDEO – Duet blinde Brian en Jan Smit gaat viraal

(printscreen)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Brian Goegebeur kreeg voor zijn achttiende verjaardag een ticket cadeau voor het concert van Jan Smit in Capitole Gent, en dat werd voor de jongeman een onvergetelijke ervaring. Het filmpje waarin hij met de Nederlandse charmezanger een duetje brengt, werd op Facebook al 575.000 keer bekeken en meer dan 7.000 keer gedeeld.

Brian Goegebeur (18) verblijft in het begeleidingscentrum Spermalie De Kade in Brugge. De jongeman werd blind geboren, maar hij beschikt over een bijzonder talent. Dat bewees hij onlangs nog voor een volle zaal. “Tijdens de pauze zei mijn tante Wendy, ‘t zou toch tof zijn als we hem tot bij Jan op het podium konden brengen. Toen Jan Smit mij in het oog kreeg, noemde hij mij meteen al ‘grote vriend’. Ik dacht nu moet het gebeuren, ‘t is nu of nooit“, zegt Brian met een stralende lach.

https://www.youtube.com/watch?v=4tw_02NpBlI

En het werd ook echt zijn moment. “Ik zei, ik ken al jouw liedjes uit het hoofd, waarop Jan Smit: (zet een Hollands accent op) nou, dan ken je ze beter dan ik. Op het podium staat een schermpje waarop mijn teksten voorbijkomen“, glimlacht Brian, die vervolgens met een aanstekelijk is iedereen er klaar voor? Jan Smits versie van ‘Het werd zomer’ inzette, oorspronkelijk een liedje van Rob de Nijs.

Bijzonder moment

In het filmpje is te zien hoe Jan Smit na afloop van het nummer geëmotioneerd een traantje wegpinkt. “Jan vond het zelf ook een heel bijzonder moment. Hij was echt ontroerd”, zegt Brian. “Ik heb hem daarna nog gevraagd of hij geen liedje voor mij wou schrijven, om samen met hem op te nemen: Jan Smit featuring Brian. Ik droom ervan om eens in een echte opnamestudio te staan. Maar hij had schrik dat ik dan zijn grootste concurrent word”, glundert Brian.

(foto WK)
(foto WK)

Al op zijn vijfde was Brian met een liedje van Jan Smit te zien in het televisieprogramma Man bijt hond. “Ik weet zelf eigenlijk ook niet meer goed hoe het juist is begonnen, maar ik ben altijd al een vurige fan van Jan geweest. Ik luister bijna nooit naar mijn andere cd’s, ik word zijn liedjes nu eenmaal nooit beu. Ik zing ze hier van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat luidkeels mee. (tegen zijn begeleidster) Soms een beetje té, hé?” Maar zingen is nu eenmaal Brians leven. “En ik wil het ook heel mijn leven blijven doen. Straks na het eten ga ik ook weer zingen. Van zingen word ik rustig.”

Staande ovatie

Op zijn Daisy-speler, een toestel dat mensen met een leesbeperking helpt, heeft hij het volledige repertoire van Jan Smit staan. “Opa heeft er nu ook de karaokeversies op gezet. Dankzij mij is hij zelf ook een beetje fan geworden”, glimlacht Brian. En dankzij het internet weet Brian ook veel over het privéleven van zijn idool. Het filmpje met Jan Smit belandde op diens fanpagina, waar het niets dan hartverwarmende reacties uitlokte. De video werd al 575.000 keer bekeken en liefst 7.000 keer gedeeld. Dat heet viraal gaan. “Ik heb in de Capitole een staande ovatie gekregen. Mijn droom kwam daarmee al een beetje uit, en ik heb ‘Het werd zomer’ daarna ook nog eens mogen zingen op het trouwfeest van mijn nicht. Ze vond dat het mooiste cadeau”, vertelt Brian nog.

“Ik vroeg Jan om met mij een nummer op te nemen, maar hij is bang dat ik zijn concurrent word”

Zijn vlotte babbel is volgens Brians begeleiders ook een troef. “Op het trouwfeest van m’n nicht heb ik spontaan een klein speechke gegeven”, knipoogt hij. “Die ervaring met Jan Smit, dat maakte heel wat los in mij. Volgend jaar komt hij op 10 oktober naar het Sportpaleis en daar wil ik uiteraard graag weer bij zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier