VIDEO Drummer van Green Onions Geert Omey ziet comeback uitgesteld

Geert Omey ziet zijn terugkeer uitgesteld door het coronavirus: "Ik blijf twee tot drie uur per dag oefenen." © KDS
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Op 21 augustus 2019 geraakte Geert Omey, stuurman en drummer van Green Onions, betrokken bij een zwaar verkeersongeval. Zijn been kwam vast te zitten onder zijn zware Harley en werd verbrijzeld. Of hij nog ooit zou kunnen drummen was bijzaak. Waar het om ging was of dat been gered kon worden. Dat hij intussen klaar is voor een comeback mag een half mirakel genoemd worden. Alleen het coronavirus houdt hem voorlopig tegen.

“Het was in Izegem, ik had een verkeerssituatie verkeerd ingeschat, met dramatische gevolgen.” Terwijl hij het zegt, fronst hij zijn voorhoofd. We zitten buiten op het balkon van zijn loft in de Groeningekaai. “Een open beenbreuk. Er waren transplantaties nodig en daar is het heel grondig beginnen mislopen. Met infecties en allerhande complicaties. Ik ben vier maanden gehospitaliseerd geweest. Op een gegeven moment vroegen de dokters: “Mijnheer Omey, ben je bereid om te vechten voor je been?”

“Natuurlijk zeg je dan van ja, maar eigenlijk dringt het pas later tot je door waarom ze die vraag stelden. Ik heb tijdens mijn ziekenhuisverblijf achttien operaties ondergaan. Niet alleen voor die breuk, maar ook voor die infecties.”

“Spiertransplantaties, huidtransplantaties en al wat je liever niet hebt. Dat ik mijn onderbeen nog heb, is eigenlijk een mirakel. Met de chirurgie van tien jaar geleden had ik het niet gered.”

https://www.youtube.com/watch?v=cBACea2aA7w

Zijn been heeft Geert nog, maar het zal niet meer functioneren zoals het was. En ook mentaal heeft hij er littekens aan overgehouden. “Ik ben elf kilo vermagerd in die periode, van de ellende, de stress en de miserie. Alles wat je hebt, staat op losse schroeven. Je hebt alleen maar problemen, die je vanuit je bed moet zien op te lossen, terwijl je machteloos bent. Ik ben er toen mentaal helemaal onderdoor gegaan. Ik herinner me nog dat de dokters na de zoveelste operatie aan de sponde van mijn bed stonden van met het verdict: “Er zijn een paar zenuwen getoucheerd, en er zijn twee pezen af, je zult er rekening mee moeten houden dat je voor de rest van je dagen een klapvoet zult hebben. Op dat moment denk je: oké, valt mee. Maar achteraf besefte ik dat dit voor mijn job als drummer grote gevolgen zou hebben.”

Van ellende, stress en miserie ben ik toen elf kilo vermagerd

Geert is niet alleen al jaren drummer van een van de bekendste coverbands van het land, met Drumbox heeft hij ook een drumschool die op volle toeren draaide. “Ik ben niet het type dat berust. Ik ben in het verleden al vaker hersteld van breuken en allerlei ingrepen. Operaties aan de rug, het hart, problemen met het gehoor, ik heb alles overwonnen. Ik ben gewoon om er tegenaan te gaan. Maar het was hard. Laten we zeggen dat ik veel heb bijgeleerd. Drie keer per week mocht ik naar de kinesist, maar ik wist dat dit niet zou volstaan. Als je echt wil revalideren, dan moet je het uiteindelijk zelf doen. Ik ben eerst met een tennisbal beginnen oefenen. Hele dagen mijn voet manipuleren om er weer beweging in te krijgen. Ook het basdrumpedaaltje bleek een uitstekend herstelmiddel. Het kostte uren, dagen, weken van zwoegen voor ik er weer leven in kreeg.”

Benidorm Bastards

Geert wroette zich uit zijn rolstoel, leerde met krukken lopen en uiteindelijk ook weer zonder. “Ik ben een sociaal mens, ik wilde naar buiten. Dat was een drive om te blijven oefenen. Ik kon niet anders dan in mijn kot blijven. Een tijdje heb ik met zo’n Benidorm Bastards scootertje door de stad gevlamd. Dat stond stof te vergaren bij mijn ouders thuis. En nu ben ik met dat coronavirus weer gevangen.”

“Maar ik blijf oefenen, twee à drie uur per dag. Ik zit op 80 procent van mijn oude niveau. Op dat niveau kan ik weer concerten doen, maar dat ik weer helemaal het niveau van vroeger zal bereiken denk ik niet. Maar moet dat? Nee. Daar berust ik nu in.”

VIDEO Drummer van Green Onions Geert Omey ziet comeback uitgesteld
© KDS

Eerst was Geert een revalidatie van minstens een jaar vooropgesteld. Het is aan zijn wilskracht te danken dat hij na zeven maanden weer volop les kon geven in zijn ‘Drumbox’.

Hij was ook klaar om zijn comeback te maken bij Green Onions. Dat was gepland voor het slotconcert van de Sinksenfeesten.

“Maar uiteraard heb ik ook met het coronavirus alle activiteiten stop moeten zetten. Dus we gaan nog wat geduld moeten hebben hé. Financieel wordt het niet gemakkelijk de komende maanden, maar bon, zo’n periode maakt een mens net creatiever. En ik weet intussen uit ervaring ook al dat je weinig nodig hebt om te overleven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier