VIDEO: Drone houdt anti-moskeebetogers Kortrijk in de gaten

Redactie KW

Zaterdagmiddag sloegen Politiezone Vlas en de Federale Politie de handen in elkaar om de veiligheid tijdens de anti-moskeebetoging in Kortrijk te waarborgen. Ze gebruikten daarbij voor de eerste keer in onze regio een drone.

Om 14 uur verzamelden een 300-tal betogers op het Sint-Amandsplein om hun ongenoegen te uiten over de komst van een nieuwe moskee aan de Brugsesteenweg. Om alles veilig te laten verlopen, vroeg politiezone Vlas ook om de aanwezigheid van een drone van de Federale Politie. “Eerder waren er wel al testen met een privébedrijf, maar daar werd toen geen gevolg aan gegeven. Nu zijn het mensen van de politie zelf die de drone besturen”, vertelt Thomas Detavernier, woordvoerder van de politiezone.

We vliegen nooit boven een menigte, we houden altijd afstand

De drone weegt 8 kilo, heeft een camera die tot 1 kilometer ver kan inzoomen, vliegt tot 100 meter hoog en werd volledig op maat gemaakt voor de politie. “We vliegen nooit boven een menigte”, zegt Jan, piloot van de drone. “De veiligheid primeert, wij houden dus altijd afstand. Ons commandocentrum bevindt zich meestal tot op een kilometer van het eigenlijke gebeuren.”

“Wij worden op dit moment vooral ingezet aan de kust om transmigranten op te sporen. Al moeten we soms ook naar rally’s of kleine festivals”, vertelt Jan. Dankzij een infraroodcamera is de drone overdag even effectief als wanneer het donker is. Een drone besturen gebeurt met twee personen: een cameraman en een piloot. Het grote verschil met een privébedrijf is dat een team van de politie onder een apart wettelijk kader valt. Daardoor mogen zij vliegen op plaatsen en momenten waar burgers dat niet mogen.

“Het ging vandaag eigenlijk over een test”, verduidelijkt Filip Devriendt van PZ Vlas “We wilden kijken waar en hoe we zo een drone het beste kunnen inzetten.” De test kende een positief resultaat. “We konden de optocht perfect volgen. Enkel in het park werd het wat moeilijk met alle bomen. Maar we zijn heel tevreden over de samenwerking, dus een vervolg is niet ondenkbaar.”

(AN – foto/video KDS)

https://www.youtube.com/watch?v=vKBYaO4k0S4

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier