VIDEO Deel van personeel in gevangenis Brugge staakt

Redactie KW

De cipiers zijn niet te spreken over de minimale dienstverlening die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil doordrukken.

In de nieuwe plannen van Geens zullen cipiers dertig dagen op voorhand hun staking moeten aankondigen. Daarnaast moet de vakbond 72 uur voor de effectieve staking laten weten wie werkwillig is. Daarmee is de kous nog niet af: 48 uur op voorhand moet er gezorgd worden voor voldoende vrijwilligers.

Doen ze dat niet, kan personeel opgevorderd worden om te komen werken. “Daarmee nemen ze ons stakingsrecht af. Het laatste waar ze mogen aankomen”, klinkt het aan de poort van de Brugse gevangenis. Een twintigtal cipiers kwam daar vrijdagochtend vroeg al samen. Donderdag was dat nog een meervoud. De staking gaat nog minstens tot na het weekend verder. Maandag staat nieuw overleg gepland.

(JVM)

https://www.youtube.com/watch?v=gy0KD_eXteg

Een op de vijf personeelsleden tijdens dagdienst aanwezig

Door de acties van de vakbonden is vrijdag in de Vlaamse gevangenissen slechts 21,9 procent van de personeelsleden in dagdienst aanwezig. Dat blijkt uit cijfers van het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen.

De actiebereidheid bij het personeel in de gevangenissen blijft dus groot, al zijn er verschillen. In Brugge (14,65 procent) is de opkomst laag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier