VIDEO Carles Puigdemont lanceert nieuwe Catalaanse cava in Dentergem

Redactie KW

De Catalaanse president Carles Puigdemont was maandagavond te gast op het gemeentehuis van Dentergem. Hij mocht er de eerste fles van een nieuwe – uiteraard Catalaanse – cava voor op recepties officieel kraken.

Qua pr-stunt kan het tellen: waar anders geen haan zou kraaien naar de introductie van een nieuwe cava voor op gemeentelijke recepties, was burgemeester Koenraad Degroote zo slim om de verguisde Catalaanse president Carles Puigdemont op het gemeentehuis uit te nodigen om de eerste fles officieel te kraken. Het gelegenheidsbezoekje van de door de Spaanse regering afgezette politicus bracht vanzelfsprekend heel wat media-aandacht met zich mee. Ver moeten we de vriendendienst niet zoeken: Degroote is van N-VA-signatuur en Puigdemont houdt er wel van – nu hij toch nog even in ons land verblijft – hier en daar op uitnodigingen in te gaan. Zo is hij eind deze maand gastspreker op de nieuwjaarsreceptie van N-VA Leuven. Eerder bracht hij in onze provincie al een bedrijfsbezoek aan Vyncke in Harelbeke, bezocht hij de oorlogsgraven in Ieper en koos hij Brugge uit om zijn campagne voor de regionale verkiezingen af te trappen.

Enkel voor genodigden

“Het leek me wel een mooie opportuniteit om Carles Puigdemont eens naar hier te halen”, vertelt burgemeester Degroote. “Onze oude voorraad cava is bijna op en via een aanbesteding kwamen we via supermarkt Obelix uit op de Catalaanse cava ‘Masia Pau N1 brut nature’. Toen ik hoorde dat de cava in januari geleverd zou worden kwam ik op het idee om hem uit te nodigen. Op die manier kan hij zijn streek nog eens extra promoten en cava is nu eenmaal een van de belangrijkste Catalaanse exportproducten, met tot dertig miljoen flessen per jaar die richting ons land gaan.”

Puigdemont zelf nam zijn advocaat Paul Bekaert en diens zoon en Tielts schepen Simon Bekaert mee naar de receptie, die enkel voor genodigden was. “Ik heb van deze uitstap genoten”, verklaarde hij achteraf. “Al is het met een dubbel gevoel. Enerzijds blijven we een politieke strijd voeren en zitten er collega’s van mij in de gevangenis, anderzijds moeten we elke gelegenheid aangrijpen om Catalonië en zijn vele mooie kanten te promoten. Daarom zei ik meteen ja om hier aanwezig te zijn.”

De president mocht het gastenboek van de stad ondertekenen en kreeg achteraf naast wat cava ook enkele manden met lokale streekbieren – oa. van brouwerij De Bie – als geschenk mee.

Hoe zou het zijn om…

Ook de bekende blogger Bart Meese ging langs en vroeg zich af hoe het zou zijn om cava te drinken met Carles Puigdemont.

https://www.youtube.com/watch?v=0CfWxumaGcY

(VD – Foto JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier