VIDEO Burgemeester test ‘slim’ hek in Oostendse haven

Burgemeester Tommelein probeert tevergeefs de haven binnen te dringen, maar zelfs met een ladder en slijpschijf slaagt hij daar niet in. © HH
Hannes Hosten

In Oostende wordt sinds kort een ‘slim’ hekwerk met sensoren uitgetest dat de haven moet beveiligen tegen ongewenste indringers. De test met een stuk hekken van 60 meter zal een jaar lopen. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) probeerde met een ladder, beitel, hamer en kniptang voorbij het hekwerk te raken, maar het laat zich raden dat dat niet lukte.

Hoe de burgemeester ook probeerde, hij slaagde er niet in om het nieuwe hekwerk te beschadigen, laat staan er een gat in te maken. Het hekwerk werd ontwikkeld in het kader van het Europese project PASSAnT, dat hoogtechnologische bestrijdingsmiddelen zoekt tegen mensen-, drugs- en explosievensmokkel in havens. Met de steun van Interreg Vlaanderen-Nederland brengen kennisinstellingen uit beide landen bedrijven samen om een totaalaanpak uit te werken.

Sabotage-ongevoelig

In oktober werd in de haven 60 meter zogenaamd hogeveiligheidshekwerk geplaatst. “We moeten kwalitatief materiaal gebruiken, want de omgeving van de zee is erg gevoelig voor roest. Bovendien moet het hekwerk sabotage-ongevoelig zijn”, zegt Klaas Demuynck van Betafence, het bedrijf dat het hekwerk ontwierp. “Als er toch een poging tot inbraak is, moet dat gesignaleerd worden. Ook de detectie-apparatuur moet sabotage-ongevoelig zijn en we moeten alles kunnen verifiëren via een camerasysteem.”

“Het hekwerk is voorzien van een hoogtechnologisch detectiesysteem, ingebouwd in een uiterst moeilijk te saboteren kabelgeleider. Het hek doorknippen behoort tot het verleden. Als de sensoren in de omheining geactiveerd worden, zal het interne systeem van het hekwerk de meldkamer alarmeren, met een nauwkeurige melding waar de sabotage uitgevoerd wordt”, legt Demuynck uit.

Bij elke aanraking

“De ingebouwde sensoren moeten zorgen dat meldkamers al gealarmeerd worden als een van onze hekwerken zelfs maar aangeraakt worden. In de proefperiode van een jaar wordt het systeem helemaal op punt gezet. Om te vermijden dat een meldkamer te vaak zogenoemde ‘valse alarmen’ krijgt, zal het systeem worden aangeleerd een verschil te maken tussen menselijke handelingen en trillingen van dieren, vooral vogels, weerselementen of voorbijrijdende trams en trucks.”

Samen met de haven van Moerdijk in Nederland is Haven Oostende een van de oorspronkelijke partners van het PASSAnT-project. “Daarom stellen we met plezier een stuk grond ter beschikking om het hekwerk te testen”, zegt ceo Dirk Declerck. ” Voor een haven is het belangrijk dat ongewenste personen niet zomaar op het terrein geraken. We willen van onze haven een van de meest veilige van Europa maken.”

1,2 miljoen euro voor hele haven

Het huidige stukje hekwerk van 60 m is maar een habbekrats van de 3 km omheining die nodig zou zijn om de hele ferryterminal van de Oostendse haven te beveiligen. De kostprijs daarvan zou 1,2 miljoen euro zijn, zonder jaarlijks terugkerende kosten voor het bekijken van de camerabeelden en het inzetten van bewakers met honden. “Toch zullen we onze haven moeten beveiligen, ook als er geen ferry komt”, liet burgemeester Tommelein verstaan.

https://www.youtube.com/watch?v=9sUrEvq_9Mo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier