VIDEO – Bloemist Ghislain over zijn 2018: “Het voelt aan als een nieuw begin. Ik heb verse moed”

Geen verhaal dat de Kortrijkzaan zo raakte als dat van bloemist Ghislain Deschoemaeker: "Het is echt onvoorstelbaar. Als ik ergens kerstbomen moet leveren, willen de mensen een selfie met mij." © Kurt De Schuytener
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Studio Brussel heeft zijn Warmste Week pas achter de rug, onze Warmste Week dateert van eind oktober, begin november. Toen vertelde bloemist Ghislain Deschoemaeker in tranen op kw.be en in onze krant dat de werkzaamheden op de Pottelberg hem financieel gekraakt hadden. Prompt kwamen er zoveel solidariteitsacties op gang, dat de man niet alleen zijn zaak gered zag, maar zelf ook uitgroeide tot een beroemdheid en ambassadeur van de kleinhandel. We blikken met hem even terug op wat geweest is en kijken vooruit naar wat komen zal.

https://www.youtube.com/watch?v=m0c0U3Kh5sU

Zo hartverscheurend zijn tranen waren, zo hartverwarmend is zijn gulle lach, wanneer hij ons op kerstdag, de dag dat hij 59 wordt, vertelt over de vele acties die er hem weer bovenop hielpen. De crowdfunding die de jonge Joeri Pauwels opzette, stak er bovenuit. Maar ook de duivenliefhebbers vergaarden een klein fortuin met de verkoop van een hele serie goeie duiven. Er was een loodgieter die het sproeisysteem in zijn serres gratis herstelde en een beletteringsbedrijf, Logiegrafix, dat met een verse belettering voor winkel en bestelwagen liet zien dat ‘Bloemen Ghislain’ weer onder de mensen is. Wij stapten zijn winkel binnen, schoven aan tussen de klanten en stelden hem enkele vragen. Ghislain was blij dat hij ons van antwoord kon dienen.

Hoe kijk je nu terug op 2018? Was het een goed jaar voor jou?

“Pfff, in het begin niet, op het einde wel. Ik heb veel nieuwe klanten over de vloer gekregen, onder wie opvallend veel jonge mensen. En mijn oude klanten komen ook terug. Vaak putten ze zich uit in verontschuldigingen, terwijl ze hier simpelweg niet konden geraken. Kijk, als je mijn boek inkijkt in het begin van het jaar, dan zie je bij bezoekers dag na dag staan: (opent zijn boek en wijst het aan) niemand, niemand, niemand… Dus ging ik op de duur de markten doen. Maar nu de winkel weer draait zoals het zijn moet, lukt het niet meer om nog op al die markten te gaan staan. Bepaalde mensen nemen me dat kwalijk. Ze zeggen: ‘Hij heeft nu geld genoeg, hij is nu te goed voor de markt.’ Terwijl het alleen komt doordat ik te veel werk heb. De winkel is altijd op de eerste plaats blijven komen. Mochten er acht dagen in een week zijn, ik zou acht dagen werken.”

Blijven mensen je herkennen?

“Het is onvoorstelbaar. Daarnet nog kwam een vrouw uit Menen een bloemetje halen en ze zei: ‘Ik ga iets halen bij die bloemist die door die werken geplaagd werd.’ Ik moest onlangs een kerstboom leveren in een restaurant, en daar moest iedereen een selfie met me hebben (lacht). Dat is wel plezant. Vooral als je al die tijd zonder werk gezeten hebt. Gisteren moest ik een kerstboom naar Geluwe brengen, bij iemand thuis, en ik stopte om te tanken, en de uitbater van dat tankstation zei: ‘Maar jij bent die man van de televisie’ (glimlacht). Hij vertelde dat hij vroeger een tankstation in Kortrijk had, ergens in de buurt van het voetbalstadion, en dat hij daar ooit zes maanden lang met werkzaamheden werd geconfronteerd. Hier hebben de werken anderhalf jaar geduurd. ‘Dat is niet menselijk’, zei hij. En hij heeft gelijk natuurlijk. Het is niet leefbaar.”

Ghislain Deschoemaeker, bloemist van beroep, over het jaar waarin hij zijn tranen de vrije loop liet.
Ghislain Deschoemaeker, bloemist van beroep, over het jaar waarin hij zijn tranen de vrije loop liet.© Kurt De Schuytener

“De overheid moet daar meer rekening mee houden. Ze denken niet aan de mensen, vooral niet aan de zelfstandigen. Er zijn nu al niet veel kleine zelfstandigen meer, maar als ze ons zo blijven behandelen, dan zijn er binnen een aantal jaar geen meer over. Het zullen allemaal grote ketens zijn. Je moet weten, op zeven jaar tijd is de straat hier drie jaar afgesloten geweest. De eerste keer zat ik er niet volledig in, maar als er aan het begin van de straat een plakkaat staat met daarop het teken van ‘doodlopende straat’, dan mag er nog bij staan ‘handelszaken bereikbaar’, veel mensen wagen er zich toch niet in. Omdat ze weten dat ze er toch niet door kunnen.”

Hoe is het nu gesteld met het verkeer op de Pottelberg?

“Er is nog altijd minder verkeer dan vroeger. Ondanks het feit dat de werken grotendeels achter de rug zijn. Maar dat komt waarschijnlijk doordat de mensen anderhalf jaar een andere route hebben moeten nemen. Ze blijven die route volgen. De straat moet geleidelijk aan weer tot leven komen. Ik vind ze mooi, maar of ze praktisch is, dat is een andere kwestie. Vooral voor de fietsers is het hier enorm gevaarlijk. Ik heb al geruchten opgevangen dat ze weer aanpassingswerken zullen moeten verrichten. Daarnaast zijn de parkeerstroken te smal. Als je het portier van je wagen opent, moet je opletten dat de wagens je deur er niet afrijden.”

Hoe kondigt het jaar 2019 zich voor je aan?

“Wel, we zijn van plan om de winkel een beetje te vernieuwen. Begin januari gaan we een week sluiten om eens alles te schilderen, nieuwe verlichting te plaatsen, de winkel opnieuw een beetje aantrekkelijk te maken. Het is een oude winkel, we weten dat ook, maar dat heeft ook zijn charmes. We gaan die charmes trachten te bewaren. Met de hulp van een decoratrice die zichzelf heeft aangeboden. Ze heeft hier in de buurt een winkel van verven en allerlei soorten decoratieartikelen. Ze zal gratis advies verschaffen en ze wil ook zelf een handje toesteken. Een supermadam. Iemand die hier al lang klant is. Ze kwam op een dag binnen en zei: ‘Zou het geen goed idee zijn om de winkel eens in een nieuw kleedje steken? Ik wil daar gerust bij helpen.’ Het is weer extra werk, maar wel tof.”

Ik ben één keer op reis geweest. Naar China. Terwijl ik nog nooit in een vliegtuig had gezeten

Je hebt nu gezien wat Facebook kan doen. Ga je dat medium nu zelf ook meer gebruiken?

Ik ga mij een computer aanschaffen. Ik heb voorlopig alleen een tablet, maar dat is hetzelfde niet. We hebben momenteel wel een Facebookpagina van de zaak, maar mijn zoon beheert die. Ik wil dat zeker wel zelf doen. Wij zijn niet opgegroeid met de computer. En lang zag ik er niet de noodzaak van in om er één in huis te halen. Het beetje tijd dat ik over had, was ik met de duiven bezig. Maar ik ga tijd maken. Ik ga een bijscholing volgen. Dat ik mijn plan kan trekken op het internet.”

Ben je nu een andere ondernemer geworden door wat je de voorbije maanden hebt meegemaakt?

“Ik heb verse moed gekregen, ik geniet weer van het werk. Anderhalf jaar lang was het wroeten en zwoegen, maar als je de kassa opentrok zat er niets in. Nu is het nog hard werken, maar er zit tenminste weer iets in de kassa. Dat doet deugd. Het voelt aan als een nieuw begin. Ik heb hetzelfde gevoel als toen ik dertig jaar geleden begon. Normaal gezien kan ik op mijn 63 met pensioen gaan. Maar ik ga dat zeker niet doen. Als je hele dagen ploetert en je steekt eraan toe, dan vraag je je af waarom je het allemaal doet. Maar nu heeft het weer zin. Ik verzorg mijn klanten. Ik wil dat iedereen tevreden is. Ik amuseer me. Ik moet tussen de mensen zitten. Ik kan niet stilzitten. Ze zeggen me vaak: ‘Ge moet eens een week sluiten en eens weggaan.’ Maar dat kan ik niet.”

“Ik ben ooit een keer op reis geweest. Een jaar of vier, vijf geleden. Naar China. Verder dan Oostende was ik tot dan toe nooit geweest. Ik had nog nooit van mijn leven gevlogen. Maar ik kon meegaan met een vriend, een duivenliefhebber die daar veel zakendoet in China. Ik heb me laten overhalen. Het was enorm leuk, maar ik zou het geen twee keer doen (lacht). Het was te lang, tien dagen. We hebben onderweg een noodlanding moeten maken, in Sint-Petersburg, omdat er zieken aan boord waren. Er was ebola uitgebarsten in Afrika en op onze vlucht waren een Chinees en een Afrikaan doodziek. In Sint-Petersburg mocht de Chinees van boord, maar de Afrikaan niet. Bij onze aankomst in Peking moesten we door speciale scanners lopen, die de koorts maten. Het zweet druppelde van me af (lacht). Ik dacht: ‘ik ga hier weer prijs hebben’, maar het was gelukkig niet zo.”

Ghislain Deschoemaeker voor zijn winkel in de Pottelberg.
Ghislain Deschoemaeker voor zijn winkel in de Pottelberg.© Kurt De Schuytener

“China is een enorm land. Als je van de ene stad naar de andere rijdt, is het al vlug 600 kilometer. De stations staan er vol met hogesnelheidstreinen. In Shanghai lagen er zo vijftig naast elkaar. En al die treinen waren tot de laatste plaats volzet. Een ongelooflijk land. Daar zijn er ook enorm veel werken aan de gang. Eigenlijk is heel China één gigantische bouwwerf. Maar ze werken daar op zaterdag en zondag. Bij ons stoppen ze ‘s vrijdags op de middag. Mijn vriend heeft nog gezegd: ‘Ga nog eens mee.’ En het was dan wel een echte belevenis, ik zie het me niet meer doen.”

Heb je nu weer tijd om met de duiven te spelen?

“Er zijn tijden geweest dat ik in het seizoen 300 duiven had. Momenteel heb ik er nog 58. Ik heb ze vorige week nog samen gezet om te kweken. Ik reken op een vijftigtal jongen. Dus ik zal er voor het nieuwe seizoen maximaal 120 hebben. Maar ik heb er meer plezier aan dan vroeger. Op een gegeven moment waren mijn duiven een last geworden. Nu heb ik er minder, maar ik ben blij met minder. Vorig jaar heb ik, niettegenstaande het tijdsgebrek, redelijk goed gespeeld. Met de jonge duiven was ik vijfde kampioen in Rekkem, waar normaal al de beste spelers naartoe komen. Mijn oude hebben ook goed gevlogen. Twee eerste gespeeld op grote vluchten. En het was een hard seizoen. Altijd warm weer. 30, 35 graden. Vaak tegen wind. Maar ik heb duiven die het beter doen in harde omstandigheden.

Doorbijters.

“Ja. Het zijn duiven voor de zware fond. Voor het zware werk. Net als hun baasje (schatert).

De Rode Duivels

Ik ben wel een voetballiefhebber. Ik ga soms eens naar KV Kortrijk en ik ben mee geweest naar de bekerfinale. Dat was daar een geweldige ambiance. Dus zo’n voetbaldorp vind ik een goed idee. Maar de matchen van de Rode Duivels volg ik het liefst op tv. Ik ben goed bevriend met Michel Verschueren, een goede klant. En soms nodigt hij me uit om een match van Anderlecht bij te wonen.

Kamping Kitsch

Ken ik niet. Alcatraz ken ik wel, doordat we de muziek horen tot hier. En Kamping Kitsch, is dat niet dat evenement waar tal van meisjes aangerand zijn? Nee, geen goed idee.

Sluiting Groothandelsmarkt

Dat heeft altijd al bestaan. Vroeger was dat op de ‘Koeiemarkt’. Ik heb een neef die groenten kweekt en daar naartoe gaat. Voor die mensen is de sluiting een ramp. Alweer een klap voor de kleine zelfstandige.

De hete zomer

Voor mij was het te warm. In de serre was het niet uit te houden. 45° C. Alles wat erin stond verbrandde en was voor de vuilnisbak. Watertekort. Ik heb nochtans een grote waterput. Die had nog nooit leeg gestaan, maar nu wel. En voor mijn nachtrust was die warmte ook niet goed.

De Rode Duivels

Ik ben wel een voetballiefhebber. Ik ga soms eens naar KV Kortrijk en ik ben mee geweest naar de bekerfinale. Dat was daar een geweldige ambiance. Dus zo’n voetbaldorp vind ik een goed idee. Maar de matchen van de Rode Duivels volg ik het liefst op tv. Ik ben goed bevriend met Michel Verschueren, een goede klant. En soms nodigt hij me uit om een match van Anderlecht bij te wonen.

Kamping Kitsch

Ken ik niet. Alcatraz ken ik wel, doordat we de muziek horen tot hier. En Kamping Kitsch, is dat niet dat evenement waar tal van meisjes aangerand zijn? Nee, geen goed idee.

Sluiting Groothandelsmarkt

Dat heeft altijd al bestaan. Vroeger was dat op de ‘Koeiemarkt’. Ik heb een neef die groenten kweekt en daar naartoe gaat. Voor die mensen is de sluiting een ramp. Alweer een klap voor de kleine zelfstandige.

Succes van zomer-en winterbars

Geen goeie evolutie, volgens mij. Al die pop-up toestanden brengen concurrentie mee voor de bestaande horeca. Het is oneerlijke concurrentie voor handelszaken die het hele jaar lang open zijn. En die pop-up bars hoeven zich vaak niet aan de wet te houden.

De hete zomer

Voor mij was het te warm. In de serre was het niet uit te houden. 45° C. Alles wat erin stond verbrandde en was voor de vuilnisbak. Watertekort. Ik heb nochtans een grote waterput. Die had nog nooit leeg gestaan, maar nu wel. En voor mijn nachtrust was die warmte ook niet goed.

De Rode Duivels

Ik ben wel een voetballiefhebber. Ik ga soms eens naar KV Kortrijk en ik ben mee geweest naar de bekerfinale. Dat was daar een geweldige ambiance. Dus zo’n voetbaldorp vind ik een goed idee. Maar de matchen van de Rode Duivels volg ik het liefst op tv. Ik ben goed bevriend met Michel Verschueren, een goede klant. En soms nodigt hij me uit om een match van Anderlecht bij te wonen.

Kamping Kitsch

Ken ik niet. Alcatraz ken ik wel, doordat we de muziek horen tot hier. En Kamping Kitsch, is dat niet dat evenement waar tal van meisjes aangerand zijn? Nee, geen goed idee.

Sluiting Groothandelsmarkt

Dat heeft altijd al bestaan. Vroeger was dat op de ‘Koeiemarkt’. Ik heb een neef die groenten kweekt en daar naartoe gaat. Voor die mensen is de sluiting een ramp. Alweer een klap voor de kleine zelfstandige.

Monsterscore Van Quickenborne

Was een beetje te verwachten. Hij maakt van Kortrijk een dynamische stad. Hij doet veel voor de jeugd, hij scoorde met de verlaagde Leieboorden en hij is sympathiek. Maar de bewoners van de straat liet hij aan hun lot over. Je kan niet voor iedereen goed doen.

Succes van zomer-en winterbars

Geen goeie evolutie, volgens mij. Al die pop-up toestanden brengen concurrentie mee voor de bestaande horeca. Het is oneerlijke concurrentie voor handelszaken die het hele jaar lang open zijn. En die pop-up bars hoeven zich vaak niet aan de wet te houden.

De hete zomer

Voor mij was het te warm. In de serre was het niet uit te houden. 45° C. Alles wat erin stond verbrandde en was voor de vuilnisbak. Watertekort. Ik heb nochtans een grote waterput. Die had nog nooit leeg gestaan, maar nu wel. En voor mijn nachtrust was die warmte ook niet goed.

De Rode Duivels

Ik ben wel een voetballiefhebber. Ik ga soms eens naar KV Kortrijk en ik ben mee geweest naar de bekerfinale. Dat was daar een geweldige ambiance. Dus zo’n voetbaldorp vind ik een goed idee. Maar de matchen van de Rode Duivels volg ik het liefst op tv. Ik ben goed bevriend met Michel Verschueren, een goede klant. En soms nodigt hij me uit om een match van Anderlecht bij te wonen.

Kamping Kitsch

Ken ik niet. Alcatraz ken ik wel, doordat we de muziek horen tot hier. En Kamping Kitsch, is dat niet dat evenement waar tal van meisjes aangerand zijn? Nee, geen goed idee.

Sluiting Groothandelsmarkt

Dat heeft altijd al bestaan. Vroeger was dat op de ‘Koeiemarkt’. Ik heb een neef die groenten kweekt en daar naartoe gaat. Voor die mensen is de sluiting een ramp. Alweer een klap voor de kleine zelfstandige.

Sprotje in de microgolf

Wie doet nu zoiets? Ik ben altijd begaan geweest met dieren. Als kind al bracht ik ieder dier dat ik vond mee naar huis. Ik heb ooit in het geheim een rat grootgebracht, tot mijn vader het te weten kwam. Ik bracht ook eens een klein vogeltje mee van het kerkhof. Met opgroeien werd duidelijk dat het een koekoek was. Alleen riep hij niet zoals een koekoek. Hij blafte. Want we hadden toen een hondje thuis. Nu heb ik hier nog een kauw, die ik 10 jaar geleden gevonden heb, als jong. Tommeke, genoemd naar Boonen. Ik dacht dat het een mannetje was, tot ze plots eitjes legde.

Monsterscore Van Quickenborne

Was een beetje te verwachten. Hij maakt van Kortrijk een dynamische stad. Hij doet veel voor de jeugd, hij scoorde met de verlaagde Leieboorden en hij is sympathiek. Maar de bewoners van de straat liet hij aan hun lot over. Je kan niet voor iedereen goed doen.

Succes van zomer-en winterbars

Geen goeie evolutie, volgens mij. Al die pop-up toestanden brengen concurrentie mee voor de bestaande horeca. Het is oneerlijke concurrentie voor handelszaken die het hele jaar lang open zijn. En die pop-up bars hoeven zich vaak niet aan de wet te houden.

De hete zomer

Voor mij was het te warm. In de serre was het niet uit te houden. 45° C. Alles wat erin stond verbrandde en was voor de vuilnisbak. Watertekort. Ik heb nochtans een grote waterput. Die had nog nooit leeg gestaan, maar nu wel. En voor mijn nachtrust was die warmte ook niet goed.

De Rode Duivels

Ik ben wel een voetballiefhebber. Ik ga soms eens naar KV Kortrijk en ik ben mee geweest naar de bekerfinale. Dat was daar een geweldige ambiance. Dus zo’n voetbaldorp vind ik een goed idee. Maar de matchen van de Rode Duivels volg ik het liefst op tv. Ik ben goed bevriend met Michel Verschueren, een goede klant. En soms nodigt hij me uit om een match van Anderlecht bij te wonen.

Kamping Kitsch

Ken ik niet. Alcatraz ken ik wel, doordat we de muziek horen tot hier. En Kamping Kitsch, is dat niet dat evenement waar tal van meisjes aangerand zijn? Nee, geen goed idee.

Sluiting Groothandelsmarkt

Dat heeft altijd al bestaan. Vroeger was dat op de ‘Koeiemarkt’. Ik heb een neef die groenten kweekt en daar naartoe gaat. Voor die mensen is de sluiting een ramp. Alweer een klap voor de kleine zelfstandige.

De kotmoord

Toevallig ben ik die dag daar in de buurt gepasseerd. Ik moet zeggen dat ik wel aangedaan was. Het geweld is bijna dagelijkse kost in de media. Maar als zoiets dan zo dicht bij je deur gebeurt, dan ga je toch wel even nadenken. Het moet je kind maar zijn.

Sprotje in de microgolf

Wie doet nu zoiets? Ik ben altijd begaan geweest met dieren. Als kind al bracht ik ieder dier dat ik vond mee naar huis. Ik heb ooit in het geheim een rat grootgebracht, tot mijn vader het te weten kwam. Ik bracht ook eens een klein vogeltje mee van het kerkhof. Met opgroeien werd duidelijk dat het een koekoek was. Alleen riep hij niet zoals een koekoek. Hij blafte. Want we hadden toen een hondje thuis. Nu heb ik hier nog een kauw, die ik 10 jaar geleden gevonden heb, als jong. Tommeke, genoemd naar Boonen. Ik dacht dat het een mannetje was, tot ze plots eitjes legde.

Monsterscore Van Quickenborne

Was een beetje te verwachten. Hij maakt van Kortrijk een dynamische stad. Hij doet veel voor de jeugd, hij scoorde met de verlaagde Leieboorden en hij is sympathiek. Maar de bewoners van de straat liet hij aan hun lot over. Je kan niet voor iedereen goed doen.

Succes van zomer-en winterbars

Geen goeie evolutie, volgens mij. Al die pop-up toestanden brengen concurrentie mee voor de bestaande horeca. Het is oneerlijke concurrentie voor handelszaken die het hele jaar lang open zijn. En die pop-up bars hoeven zich vaak niet aan de wet te houden.

De hete zomer

Voor mij was het te warm. In de serre was het niet uit te houden. 45° C. Alles wat erin stond verbrandde en was voor de vuilnisbak. Watertekort. Ik heb nochtans een grote waterput. Die had nog nooit leeg gestaan, maar nu wel. En voor mijn nachtrust was die warmte ook niet goed.

De Rode Duivels

Ik ben wel een voetballiefhebber. Ik ga soms eens naar KV Kortrijk en ik ben mee geweest naar de bekerfinale. Dat was daar een geweldige ambiance. Dus zo’n voetbaldorp vind ik een goed idee. Maar de matchen van de Rode Duivels volg ik het liefst op tv. Ik ben goed bevriend met Michel Verschueren, een goede klant. En soms nodigt hij me uit om een match van Anderlecht bij te wonen.

Kamping Kitsch

Ken ik niet. Alcatraz ken ik wel, doordat we de muziek horen tot hier. En Kamping Kitsch, is dat niet dat evenement waar tal van meisjes aangerand zijn? Nee, geen goed idee.

Sluiting Groothandelsmarkt

Dat heeft altijd al bestaan. Vroeger was dat op de ‘Koeiemarkt’. Ik heb een neef die groenten kweekt en daar naartoe gaat. Voor die mensen is de sluiting een ramp. Alweer een klap voor de kleine zelfstandige.

13.000 studenten ingeschreven

Het is een goeie evolutie dat Kortrijk een studentenstad wordt. Je ziet ook dat de stad heel veel doet voor de jeugd. Voor het jonge volk is Kortrijk echt een geweldige stad.

De kotmoord

Toevallig ben ik die dag daar in de buurt gepasseerd. Ik moet zeggen dat ik wel aangedaan was. Het geweld is bijna dagelijkse kost in de media. Maar als zoiets dan zo dicht bij je deur gebeurt, dan ga je toch wel even nadenken. Het moet je kind maar zijn.

Sprotje in de microgolf

Wie doet nu zoiets? Ik ben altijd begaan geweest met dieren. Als kind al bracht ik ieder dier dat ik vond mee naar huis. Ik heb ooit in het geheim een rat grootgebracht, tot mijn vader het te weten kwam. Ik bracht ook eens een klein vogeltje mee van het kerkhof. Met opgroeien werd duidelijk dat het een koekoek was. Alleen riep hij niet zoals een koekoek. Hij blafte. Want we hadden toen een hondje thuis. Nu heb ik hier nog een kauw, die ik 10 jaar geleden gevonden heb, als jong. Tommeke, genoemd naar Boonen. Ik dacht dat het een mannetje was, tot ze plots eitjes legde.

Monsterscore Van Quickenborne

Was een beetje te verwachten. Hij maakt van Kortrijk een dynamische stad. Hij doet veel voor de jeugd, hij scoorde met de verlaagde Leieboorden en hij is sympathiek. Maar de bewoners van de straat liet hij aan hun lot over. Je kan niet voor iedereen goed doen.

Succes van zomer-en winterbars

Geen goeie evolutie, volgens mij. Al die pop-up toestanden brengen concurrentie mee voor de bestaande horeca. Het is oneerlijke concurrentie voor handelszaken die het hele jaar lang open zijn. En die pop-up bars hoeven zich vaak niet aan de wet te houden.

De hete zomer

Voor mij was het te warm. In de serre was het niet uit te houden. 45° C. Alles wat erin stond verbrandde en was voor de vuilnisbak. Watertekort. Ik heb nochtans een grote waterput. Die had nog nooit leeg gestaan, maar nu wel. En voor mijn nachtrust was die warmte ook niet goed.

De Rode Duivels

Ik ben wel een voetballiefhebber. Ik ga soms eens naar KV Kortrijk en ik ben mee geweest naar de bekerfinale. Dat was daar een geweldige ambiance. Dus zo’n voetbaldorp vind ik een goed idee. Maar de matchen van de Rode Duivels volg ik het liefst op tv. Ik ben goed bevriend met Michel Verschueren, een goede klant. En soms nodigt hij me uit om een match van Anderlecht bij te wonen.

Kamping Kitsch

Ken ik niet. Alcatraz ken ik wel, doordat we de muziek horen tot hier. En Kamping Kitsch, is dat niet dat evenement waar tal van meisjes aangerand zijn? Nee, geen goed idee.

Sluiting Groothandelsmarkt

Dat heeft altijd al bestaan. Vroeger was dat op de ‘Koeiemarkt’. Ik heb een neef die groenten kweekt en daar naartoe gaat. Voor die mensen is de sluiting een ramp. Alweer een klap voor de kleine zelfstandige.

De verlaagde Leieboorden

Ik vind het resultaat heel mooi. Ik heb het alleen nog maar van ver kunnen bekijken. Vraag is of die werken vooral op de toerist mikken of ook op de Kortrijkzaan. Bij al die Leiewerken moet vaker de vraag gesteld worden of de plaatselijke bevolking er ook iets aan heeft.

13.000 studenten ingeschreven

Het is een goeie evolutie dat Kortrijk een studentenstad wordt. Je ziet ook dat de stad heel veel doet voor de jeugd. Voor het jonge volk is Kortrijk echt een geweldige stad.

De kotmoord

Toevallig ben ik die dag daar in de buurt gepasseerd. Ik moet zeggen dat ik wel aangedaan was. Het geweld is bijna dagelijkse kost in de media. Maar als zoiets dan zo dicht bij je deur gebeurt, dan ga je toch wel even nadenken. Het moet je kind maar zijn.

Sprotje in de microgolf

Wie doet nu zoiets? Ik ben altijd begaan geweest met dieren. Als kind al bracht ik ieder dier dat ik vond mee naar huis. Ik heb ooit in het geheim een rat grootgebracht, tot mijn vader het te weten kwam. Ik bracht ook eens een klein vogeltje mee van het kerkhof. Met opgroeien werd duidelijk dat het een koekoek was. Alleen riep hij niet zoals een koekoek. Hij blafte. Want we hadden toen een hondje thuis. Nu heb ik hier nog een kauw, die ik 10 jaar geleden gevonden heb, als jong. Tommeke, genoemd naar Boonen. Ik dacht dat het een mannetje was, tot ze plots eitjes legde.

Monsterscore Van Quickenborne

Was een beetje te verwachten. Hij maakt van Kortrijk een dynamische stad. Hij doet veel voor de jeugd, hij scoorde met de verlaagde Leieboorden en hij is sympathiek. Maar de bewoners van de straat liet hij aan hun lot over. Je kan niet voor iedereen goed doen.

Succes van zomer-en winterbars

Geen goeie evolutie, volgens mij. Al die pop-up toestanden brengen concurrentie mee voor de bestaande horeca. Het is oneerlijke concurrentie voor handelszaken die het hele jaar lang open zijn. En die pop-up bars hoeven zich vaak niet aan de wet te houden.

De hete zomer

Voor mij was het te warm. In de serre was het niet uit te houden. 45° C. Alles wat erin stond verbrandde en was voor de vuilnisbak. Watertekort. Ik heb nochtans een grote waterput. Die had nog nooit leeg gestaan, maar nu wel. En voor mijn nachtrust was die warmte ook niet goed.

De Rode Duivels

Ik ben wel een voetballiefhebber. Ik ga soms eens naar KV Kortrijk en ik ben mee geweest naar de bekerfinale. Dat was daar een geweldige ambiance. Dus zo’n voetbaldorp vind ik een goed idee. Maar de matchen van de Rode Duivels volg ik het liefst op tv. Ik ben goed bevriend met Michel Verschueren, een goede klant. En soms nodigt hij me uit om een match van Anderlecht bij te wonen.

Kamping Kitsch

Ken ik niet. Alcatraz ken ik wel, doordat we de muziek horen tot hier. En Kamping Kitsch, is dat niet dat evenement waar tal van meisjes aangerand zijn? Nee, geen goed idee.

Sluiting Groothandelsmarkt

Dat heeft altijd al bestaan. Vroeger was dat op de ‘Koeiemarkt’. Ik heb een neef die groenten kweekt en daar naartoe gaat. Voor die mensen is de sluiting een ramp. Alweer een klap voor de kleine zelfstandige.

De verlaagde Leieboorden

Ik vind het resultaat heel mooi. Ik heb het alleen nog maar van ver kunnen bekijken. Vraag is of die werken vooral op de toerist mikken of ook op de Kortrijkzaan. Bij al die Leiewerken moet vaker de vraag gesteld worden of de plaatselijke bevolking er ook iets aan heeft.

13.000 studenten ingeschreven

Het is een goeie evolutie dat Kortrijk een studentenstad wordt. Je ziet ook dat de stad heel veel doet voor de jeugd. Voor het jonge volk is Kortrijk echt een geweldige stad.

De kotmoord

Toevallig ben ik die dag daar in de buurt gepasseerd. Ik moet zeggen dat ik wel aangedaan was. Het geweld is bijna dagelijkse kost in de media. Maar als zoiets dan zo dicht bij je deur gebeurt, dan ga je toch wel even nadenken. Het moet je kind maar zijn.

Sprotje in de microgolf

Wie doet nu zoiets? Ik ben altijd begaan geweest met dieren. Als kind al bracht ik ieder dier dat ik vond mee naar huis. Ik heb ooit in het geheim een rat grootgebracht, tot mijn vader het te weten kwam. Ik bracht ook eens een klein vogeltje mee van het kerkhof. Met opgroeien werd duidelijk dat het een koekoek was. Alleen riep hij niet zoals een koekoek. Hij blafte. Want we hadden toen een hondje thuis. Nu heb ik hier nog een kauw, die ik 10 jaar geleden gevonden heb, als jong. Tommeke, genoemd naar Boonen. Ik dacht dat het een mannetje was, tot ze plots eitjes legde.

Monsterscore Van Quickenborne

Was een beetje te verwachten. Hij maakt van Kortrijk een dynamische stad. Hij doet veel voor de jeugd, hij scoorde met de verlaagde Leieboorden en hij is sympathiek. Maar de bewoners van de straat liet hij aan hun lot over. Je kan niet voor iedereen goed doen.

Succes van zomer-en winterbars

Geen goeie evolutie, volgens mij. Al die pop-up toestanden brengen concurrentie mee voor de bestaande horeca. Het is oneerlijke concurrentie voor handelszaken die het hele jaar lang open zijn. En die pop-up bars hoeven zich vaak niet aan de wet te houden.

De hete zomer

Voor mij was het te warm. In de serre was het niet uit te houden. 45° C. Alles wat erin stond verbrandde en was voor de vuilnisbak. Watertekort. Ik heb nochtans een grote waterput. Die had nog nooit leeg gestaan, maar nu wel. En voor mijn nachtrust was die warmte ook niet goed.

De Rode Duivels

Ik ben wel een voetballiefhebber. Ik ga soms eens naar KV Kortrijk en ik ben mee geweest naar de bekerfinale. Dat was daar een geweldige ambiance. Dus zo’n voetbaldorp vind ik een goed idee. Maar de matchen van de Rode Duivels volg ik het liefst op tv. Ik ben goed bevriend met Michel Verschueren, een goede klant. En soms nodigt hij me uit om een match van Anderlecht bij te wonen.

Kamping Kitsch

Ken ik niet. Alcatraz ken ik wel, doordat we de muziek horen tot hier. En Kamping Kitsch, is dat niet dat evenement waar tal van meisjes aangerand zijn? Nee, geen goed idee.

Sluiting Groothandelsmarkt

Dat heeft altijd al bestaan. Vroeger was dat op de ‘Koeiemarkt’. Ik heb een neef die groenten kweekt en daar naartoe gaat. Voor die mensen is de sluiting een ramp. Alweer een klap voor de kleine zelfstandige.

De verlaagde Leieboorden

Ik vind het resultaat heel mooi. Ik heb het alleen nog maar van ver kunnen bekijken. Vraag is of die werken vooral op de toerist mikken of ook op de Kortrijkzaan. Bij al die Leiewerken moet vaker de vraag gesteld worden of de plaatselijke bevolking er ook iets aan heeft.

13.000 studenten ingeschreven

Het is een goeie evolutie dat Kortrijk een studentenstad wordt. Je ziet ook dat de stad heel veel doet voor de jeugd. Voor het jonge volk is Kortrijk echt een geweldige stad.

De kotmoord

Toevallig ben ik die dag daar in de buurt gepasseerd. Ik moet zeggen dat ik wel aangedaan was. Het geweld is bijna dagelijkse kost in de media. Maar als zoiets dan zo dicht bij je deur gebeurt, dan ga je toch wel even nadenken. Het moet je kind maar zijn.

Sprotje in de microgolf

Wie doet nu zoiets? Ik ben altijd begaan geweest met dieren. Als kind al bracht ik ieder dier dat ik vond mee naar huis. Ik heb ooit in het geheim een rat grootgebracht, tot mijn vader het te weten kwam. Ik bracht ook eens een klein vogeltje mee van het kerkhof. Met opgroeien werd duidelijk dat het een koekoek was. Alleen riep hij niet zoals een koekoek. Hij blafte. Want we hadden toen een hondje thuis. Nu heb ik hier nog een kauw, die ik 10 jaar geleden gevonden heb, als jong. Tommeke, genoemd naar Boonen. Ik dacht dat het een mannetje was, tot ze plots eitjes legde.

Monsterscore Van Quickenborne

Was een beetje te verwachten. Hij maakt van Kortrijk een dynamische stad. Hij doet veel voor de jeugd, hij scoorde met de verlaagde Leieboorden en hij is sympathiek. Maar de bewoners van de straat liet hij aan hun lot over. Je kan niet voor iedereen goed doen.

Succes van zomer-en winterbars

Geen goeie evolutie, volgens mij. Al die pop-up toestanden brengen concurrentie mee voor de bestaande horeca. Het is oneerlijke concurrentie voor handelszaken die het hele jaar lang open zijn. En die pop-up bars hoeven zich vaak niet aan de wet te houden.

De hete zomer

Voor mij was het te warm. In de serre was het niet uit te houden. 45° C. Alles wat erin stond verbrandde en was voor de vuilnisbak. Watertekort. Ik heb nochtans een grote waterput. Die had nog nooit leeg gestaan, maar nu wel. En voor mijn nachtrust was die warmte ook niet goed.

De Rode Duivels

Ik ben wel een voetballiefhebber. Ik ga soms eens naar KV Kortrijk en ik ben mee geweest naar de bekerfinale. Dat was daar een geweldige ambiance. Dus zo’n voetbaldorp vind ik een goed idee. Maar de matchen van de Rode Duivels volg ik het liefst op tv. Ik ben goed bevriend met Michel Verschueren, een goede klant. En soms nodigt hij me uit om een match van Anderlecht bij te wonen.

Kamping Kitsch

Ken ik niet. Alcatraz ken ik wel, doordat we de muziek horen tot hier. En Kamping Kitsch, is dat niet dat evenement waar tal van meisjes aangerand zijn? Nee, geen goed idee.

Sluiting Groothandelsmarkt

Dat heeft altijd al bestaan. Vroeger was dat op de ‘Koeiemarkt’. Ik heb een neef die groenten kweekt en daar naartoe gaat. Voor die mensen is de sluiting een ramp. Alweer een klap voor de kleine zelfstandige.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier